Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Žrtve torture iz Mostara i članovi Udruženja logoraša Mostar
OBILJEŽENA GODIŠNJICA ZATVARANJA ZLOGLASNOG LOGORA HELIODROM
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 19. March 2023. 11:03:18
Žrtve torture iz Mostara i članovi Udruženja logoraša Mostar posjetili su danas prvi put krug kasarne i logora Heliodrom, prostor u kojem su danima mučeni i prebijani, nekad zloglasni logor HVO-a.

Na tom prostoru sada egzistira kampus Sveučilišta u Mostaru.

Prošle godine na današnji dan članovi Udruženja logoraša Mostar su posjetili prostor bivšeg logora Heliodrom, položili cvijeće i odali počast žrtvama koji su prošli kroz taj logor kod ulazne kapije, jer im ulazak do mjesta stradanja nije dozvoljen, iako su ga najavili, kao i 2021.

Danas su uspjeli doći do samih objekata gdje su bila mučilišta za građane Mostara 1993. i 1994. godine.

Prisutnima se obratio Emir Hajdarović, bivši logoraš koji je u logorima proveo 309 dana. Podsjetio je prisutne na stradanja i mučenja u Heliodromu.

Položeno je cvijeće za žrtve Heliodroma i odata počast.

Heliodrom je simbol stradanja na ovim prostorima i jedan od glavnih uzroka izricanja presude na Međunarodnom sudu u Haagu

U Heliodromu nisu bili samo građani Mostara nego su bili iz cijele Hercegovine i jednog dijela Bosne.

Heliodrom je u vremenu hrvatske agresije na Bosnu i Hercegovinu bio sabirni logor takozvane Hrvatske republike Herceg-Bosna.

Prema optužnici Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY), pripadnici HVO-a počeli su držati muškarce bošnjačke nacionalnosti u logoru od 1993. do aprila 1994. godine, a prethodno su uhapšene stotine civila koji su živjeli u zapadnom dijelu grada.


Pripadnici HVO-a nisu razlikovali civilne od vojnih zatvorenika, kako bi se civili oslobodili. Stanje u logoru bilo je katastrofalno.

Zatvorenici su svakodnevno psihički i fizički maltretirani, stražari su ih tukli, a zabilježeni su i slučajevi kada su psi čuvari puštani na neke od njih.

Pojedini zatvorenici odvođeni su u grad kako bi vršili prisilni rad poput kopanja rovova, gradnje vojnih utvrda ili skupljanja tijela mrtvih vojnika HVO-a.

U najtežim slučajevima, bili su prisiljeni hodati ispred snaga HVO-a, kao živi štit.

Prema podacima Udruženja logoraša Mostar, kroz logore tzv. Herceg-Bosne - Heliodrom, Dretelj, Gabela, Široki Brijeg i druge, prošlo je preko 20.000 nedužnih muškaraca, žena i djece. Veliki broj ih je ubijen ili ranjen, a još uvijek se traga za 50 logoraša koji se vode kao nestali.

Haški sud je u novembru 2017. pravomoćno osudio čelnike takozvane Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, čime je potvrđena prvostepena presuda iz 2013. godine.

Kroz logor na Heliodromu u Mostaru prošlo je preko 10 hiljada građana Mostara.

Oni su sada razasuti po čitavom svijetu, a mnogi od njih su ostavili svoje kosti na prostoru logora Heliodrom i na prostoru grada Mostara kao logoraši.

Prema nekim podacima, u logoru Heliodrom su ubijene 54 osobe i preko 170 ih je ranjeno, te se preko 50 osoba vode kao nestalo.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif