Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ZAČEPITE USTA GRAĐANI!
Procitaj komentar

Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 20. March 2023. 17:03:34
NALIJTE VODU U USTA I ZAŠUTITE: Ovo je poruka autokratskog Dodikovog režima u Republici srpskoj, kojom se dodatno ograničavaju slobode i ukida sloboda govora

Pozivamo Ameriku i Eskobara da nam slone s glave ovu napast koju su nam natovarili ili da ga vode svojoj kući!


Uvođenje uvrede i klevete u Krivični zakon Rs

Narodna skupština Republike srpske će 21.3.2023.g. usvojiti izmjene Krivičnog zakona Rs, najvjerovatnije u manje izmijenjenoj verziji od ponuđene, sa kojima će kleveta postati krivično djelo i batina sa kojom će vlastodršci Republike srpske moći batinati svakog onog ko ih mrko pogleda.

Milorad Dodik nastavlja obračun sa javnom riječju i medijima, koji mu neugodnim primjedbama i neumjesnim pitanjima zagorčavaju život, uvodi cenzuru i autocenzuru u autokratski režim Rs, u kojem i nakon 28 godina postojanja Dejtonske Republike srpske samo 1,5% neSrba obavlja javne funkcije, a svi drugi žive od have i pomoći iz vana. Ovaj dio populacije Rs nije imao pravo na rad u državnom i društvenom sektoru, a sada mu se ograničava i ukida i sloboda govora.

Ako Narodna skupština Rs 21. marta usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakona Rs po Dodikovoj zamisli on će postati i ostati ne samo neprikosnovena vlast u Rs, vlasnik Republike srpske, već i ljudskih sudbina ljudi koji u njoj žive.

Dvije decenije Dodikovog apartheida

Ima li ikad kraja autokratiji zasnovanoj na mržnjii, koju Dodik širi decenijama, svađa građane i pravi razdor među narodima? Može li ga iko zaustaviti i strpati iza rešetaka, gdje ga već odavno čeka mjesto?

Secesionističko i antidržavno djelovanje Dodika traje duže od dva desetljeća i trebalo je bezbroj puta biti sankcionisano, ali se to nije dogodilo, jer ga je do smjene sa funkcije predsjednika VSTV-a štitio Milan Tegeltija, koji mu je sada savjetnik i kreator novih zakona, sa kojima se slabi i ruši država.Tužilaštvo BiH se ni sada, iako ima na tuce razloga, ne usuđuje protiv Dodika pokrenuti postupak i staviti ga iza brave, koja mu u konačnici ne gine. Sve prijave protiv njega za veleizdaju, protuustavno secesionističko antidržavno djelovanje, širenje mržnje i netrpeljivosti među narodima, kriminal i korupciju, negiranje genocida, otimačinu državne imovine, odlikovanje dato Putinu, vrijeđanje i šikaniranje novinara i građana, a bilo ih je bezbroj, završile su u košu. Puna Dodikova dominacija nad parlamentom, organima, institucijama Rs ostaje neupitna. Uz glavne stubove njegove odbrane- bodyguard, specijalace, aktivan i rezervni sastav policije, zaštitni zid njegove odbrane dodatno je ojačan izborom još ekstremnijeg Nenada Stevandića (kome još nije suđeno za djela iz 90-tih) za predsjedavajućeg Narodne skupština Rs.


U sprezi sa hrvatskim separatistima predvođenim Draganom Čovićem i uz sve snažniju podršku Putina i Rusije, njegovo djelovanje postao je sve veća opasnost za mir i sigurnost Bosne i Hercegovine, ali i sve otvoreniji izazov za zemlje Zapadnog Balkana, EU i SAD.

Nalog Haškog suda za hapšenje Vladimira Putima, izdan ovih dana zbog ratnih zločina počinjenih u Ukrajini, ozbiljno je uzdrmao i Dodika, jer je svjestan ako se to moglo dogoditi velikom Putinu, kako se to na još pogubniji način prije i kasnije ne može dogoditi njemu, koji je glavni Putinov saradnik i oslonac na Balkanu.

Dodikov uticaj na pravosuđe

Više je nego tačno da Dodik, i nakon odlaska Tegeltije iz VSTV-a, ima jak uticaj na pravosuđe, koje uprkos brojnim prijavama protiv njega i sve učestalijim prigovorima na rad tužilaštva, još uvijek nije pokrenulo postupak, prije svega zbog njegovog antidržavnog djelovanja i otvorenih prijetnji secesijom. Umjesto da prioritetno djeluju po tom osnovu, jer se radi o rasturanju države, prije desetak dana izdali su saopštenje da se protiv Dodika priprema optužnica. A na nju se uzaludno čeka 20 godina. Ne treba previše pameti da se shvati da je saopštenje glavnog tužioca zaštitnička poruka Dodiku, kojom mu se daje dodatno vrijeme da se pripazi i pripremi, jer oni u tužilaštvu zbog pritisaka iz vana konačno moraju nešto preduzeti.

Zabrinjavajuća šutnja Međunarodne zajednice

Neodgovoran odnos Međunarodne zajednice za sve što se u postdejtonskom periodu dogodilo i događa u Bosni i Hercegovini ne može se ničim opravdati. Svima u svijetu je poznato kako je i na čemu nastala Rs, na zločinima, silovanju, etničkom čišćenju, progonu Bošnjaka, otimačini državne i privatne imovine, genocidu. Umjesto kazne agresorima, Međunarodna zajednica je pola državnog teritorija dala srpskom agresoru i pomogla Dodiku da uspostavi i ojača autoritarni režim, u kojem On odlučuje o svemu i pita se za sve. Sada se to svima razbija o glavu. Dodik se osjetio toliko moćnim da prijeti otcjepljenjem - izdvajanjem Rs iz BiH, ako mu se ograniči pravo na otetu imovinu koju je ( prema izjavama odgovornih zvaničnika Rs) već protuzakonito uknjižio na Republiku srpsku i sa njom bespravno raspolaže.

Dodikovo dodatno osiguranje i zaštita

Dodik već duže vrijeme osjeća da mu dovoljnu zaštitu ne pružaju samo službe sigurnosti, bodyguard i policija. Oni su dovoljno sigurno fizičko obezbjeđenje, ali ne osiguranje i zaštita za lični status, imovinu i sve što je do sada na razne načine stekao. Potreban mu je još jedan dodatni, treći i četvrti zaštitni krug. Taj vid osiguranja osmislio je njegov savjetnik uvođenjem zakona o kleveti, kroz izmjenu krivičnog zakona, kojim se, ako se u utorak usvoje izmjene i dopune Krivičnog zakona Rs, kleveta iz građanskog zakonodavstva presađuje u krivično i biće sankcionisana kao krivično djelo. A krivično djelo klevete podrazumjeva krivični postupak i biće sankcionisano rigoroznim novčanim kaznama, koje neće biti teško dokazati, a ako ne budu na vrijeme plaćene, pretvoriće se u zatvorsku kaznu. A tužba za klevetu i kad se završi oslobađajućom presudom, biće od koristi tužiocu, a nanijeće nepopravljivu štetu onom protiv koga je proces pokrenut i vođen.

Raspon kazni za klevetu je od 2.500 do 10.000 Evra, a u određenim okolnostima i do 25.000 Evra. Kazna za uvredu biće do 10.000 eura. Prvi će se na udaru naći novinari…Više kazne čekaju onog ko prenosi uvredu, nego onog koji je uvredu uputio. Kazna vam prijeti i onda ako na FB samo lajkujete. Uvrede za porodicu kažnjavaće se po prijavi, a kazna ide do 60.000 eura i ne mora se ni dokazivati.

Tako Dodik i svi oni koji su na sličan način stvorili svoje carstvo postaju nedodirljivi ne samo za pravosuđe, medije, javnu riječ, već i za građanstvo. Time se zadaje smrtni udarac medijima, novinarima, građanima…Moraće naliti vodu u usta i zašutjeti, ili će im policija sa bilo kojim povodom postati čest gost, upadati u radne prostorije i kuće, oduzimati privatne predmete, laptop i telefon, zatvarati ih i držati u pritvoru…

U kojoj mjeri su Dodik i njegove režimlije zaštićeni, a svi drugi izloženi, uvjerljivo pokazuje i slučaj Davida Dragičevića. Umjesto da se vodi postupak i presuđuje Dodiku Davor Dragičević je osuđen da Dodiku plati 1.500 KM za klevetu.

Reakcije zbog gušenja slobode govora

Nakon što je NS RS usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike srpske, kojima se povreda časti i ugleda, uvreda i kleveta, uvode kao krivično djelo, protestovali su banjalučki novinari, a oglasila su se bh udruženja novinara, EU, članice EU, strane ambasade…navodeći da je to veliki korak unazad i otvoreno gušenje slobode medija. Oglasili su se novinari istraživačkog novinarstva, nezavisni novinari Slobodan Vasković, Aleksandar Trifunović, Dragan Bursać…, jer im

prijeti gašenje i iseljavanje. Istraživačko novinarstvo time može biti zaboravaljeno.

Uvođenjem klevete borba protiv kriminala i korupcije pada u drugi plan
Uvođenje uvrede i klevete u krivični zakon borba protiv kriminala i korupcije stavlja se u drugi i treći plan, a suzbijanje trača i klevete postaće glavni posao sudova. Sudovi će se više baviti tračevima, nego kriminalom i korupcijom. Tužilaštvo neće raditi ništa drugo, već špijunirati i kontrolisati privatni život građana. Visoka korupcija i kriminal moći će se nesmetano širiti i jačati svoj uticaj. Kažnjavanje zločinaca za počinjene zločine tokom agresije na BiH pašće potpuno pod travu zaborava.

A pored sankcija za klevetu Dodik je najavio i korak dalje- donošenje Zakona o nevladinim organizacijama (NVO) po kojem će se sve one koje dobivaju donacije iz inostranstva morati registrovati kao strani agenti. Tako mu ni oni neće smetati.

Ako Narodna skupština Rs 21. Marta usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakona Republike srpske, kojima se uvreda i kleveta tretiraju kao krivično djelo, svaka kritička riječ biće zatrta i zavladaće autokratija kakvu još nije imao ovaj svijet.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» MJESEC DANA SMRTNE AGONIJE PALESTINE
07. November 2023 20:22
» KONJI I KONJANICI IZ KONJICA
10. August 2023 14:25
» NAPADI NA DRŽAVNU IMOVINU
16. June 2023 14:39
» BIH IZBORNI FIJASKO
28. April 2023 18:45
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif