Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


NAPAD NA FADILA I AJŠU MEMIŠEVIĆ JE KONTINUITET ANTIBOSANSKE I ANTIBOŠNJAČKE DISKRIMINIRAJUĆE POLITIKE U RS-U
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. March 2023. 13:03:31
Nakon stravičnog napada na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, reagovao je Institut za istrazivanje genocida Kanada:

Svjedoci smo kontinuiranog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika, odnosno preživjelih žrtava agresije i genocida u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada su izraz kontinuirane antibosanskohercegovačke i posebno antibošnjačke, diskriminirajuće politike i prakse, koja se sprovodi od momenta dejtonske legalizacije rezultata agresije i genocida, oličene u entitetu Republika srpska.

Temelji entiteta Republika srpska na tlu Bosne i Hercegovine postavljeni su na masovnim grobnicama Bošnjaka i najmonstruoznijim zločinima koje čovjek jedva može pojmiti. Danas taj entitet sa svojim političkim predstavnicima, nastavlja ideju stvaranja Velike Srbije na račun Bosne i Hercegovine, baštineći ideju zločinaca kojima je presuđeno, za agresiju, ratne zločine i genocid. Danas je taj genocidni entitet primjer aparthejda u Evropi. Entitet Republika srpska nikada nije bio sigurna sredina za povratnike. Kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, uskraćivanje prava na bosanski jezik, na nacionalnu grupu predmeta, neravnopravnost prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, a prije svega kontinuirana ugrožena fizička bezbjednost povratnika, jasno govori da je cilj entiteta Republika srpska ostao isti kao i u agresiji i genocidu, etnički čista sredina koju u pogodnom momentu treba odvojiti od matične Bosne i Hercegovine i pripojiti Srbiji.

Kontinuirano negiranje zločina agresije i genocida, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika i nasilna zabrana sjećanja za žrtve i svjedoke agresije i genocida od strane političkog establišmenta entiteta Republika srpska je nastavak agresije i genocida u novim okolnostima i drugim sredstvima, ali sa potpuno istim ciljem.

Sistematskim napadima na povratnike vrši se dodatni pritisak i spriječava obnova zajednica i prostora, uništenim genocidom i masovnim istrebljenjima od strane istih onih koji su učestvovali u genocidu i zvijerskim zločinima. Iako politički predstavnici entiteta Republika srpska koji je nastao na genocidu i progonu pokušavaju pokazati napade na kao incidente, međutim jasno je da su ovo sistematski napadi orkestrirani iz samog vrha istih onih koji su učestvovali u sprovođenju genocida i etničkog čišćenja, kao i onih koji slijede ideologiju genocida a koji su sada na vlasti.

Pozivamo vladu Kanade i vlade svih drugih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da hitnom upotrebom svih mogućih demokratskih sredstava zaustave diskriminirajuču politiku i praksu vladajučeg establišmenta u entitetu Republika srpska, koji dvadeset godina poslije Dejtonskog sporazuma nastavlja negirati bošnjački narod, njegovu historiju, kulturu, tradiciju i jezik, kao i suverenitet, cjelovitost, teritorijalni integritet i državnost Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da primjenom svojih ovlasti osigura potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Pozivamo Bošnjake, povratnike, preživjele žrtve agresije i genocida koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu i njihove političke predstavnike u političkim organima entiteta da dignu svoj glas i demokratskim sredstvima pokažu široj javnosti da žive u uslovima aparthejda.

Pozivamo bošnjački lidere u Bosni i Hercegovini da konačnu stanu u zaštitu svoga naroda, prije svega povratnika i žrtava agresije i genocida.

Na kraju pozivamo međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda da u svojim aktivnostima imaju redovnu pozornost na ugrožavanje ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, piše u saopćenju Instituta za istrazivanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
11. June 2024 21:10
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif