Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Ramazanska hutba sa minbera Gazi Husrev-begove džamije: Hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH
ISKORISTIMO RAMAZANSKO OKRILJE I ATMOSFERU DA ČLANOVIMA PORODICA ISKAŽEMO PAŽNJU I LJUBAV
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 31. March 2023. 15:03:27
SARAJEVO, 31. MART 2023. (MINA) - Hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu kazivao hutbu o temi „Porodica u ramazanu - ramazan u porodici“.

Direktor Malkić je podsjetio da je ove godine Rijaset Islamske zajednice, kroz pripreme za ramazan i ramazanske sadržaje, programe i aktivnosti, pažnju usmjerio na narativ o porodici, kako bismo više govorili o porodici, o njezinom značaju u životu pojedinca i odnosu prema porodici i djeci.

„Odgajati djecu u duhu islama, od malih nogu, jedna je od najvećih obaveza roditelja, a ujedno i veliki izazov koji zahtijeva trajnu posvećenost, stalnu brigu i pažnju koju im, kao roditelji i odgajatelji, poklanjamo iz naše ljubavi i odgovornosti prema njima - kao našem daru i amanetu od Milostivog Gospodara. Na blagodati poroda, na evladima, na djeci, i na blagodati porodičnog života trebali bismo biti zahvalni Allahu, dž.š., a nerijetko zaboravimo zahvaliti“, kazao je Malkić.

On je naglasio da svojim primjerom i ukupnim ponašanjem djecu trebamo naučiti i pokazati šta je važno u životu, šta su prioriteti, jer su djeca najčešće slika ili odraz porodične situacije.
Također, podsjetio je da se porodica temelji na braku, koji se treba zasnivati na ljubavi, pažnji i razumijevanju između supružnika.

„Oni će zajedno, kao roditelji, taj koncept dalje prenositi na svoju djecu, učiti ih da roditelji imaju prava i obaveze prema njima, ali i da djeca imaju prava, a potom, i, obaveze prema roditeljima. Lijepo ponašanje, lijepa riječ i lijepo ophođenje prema drugima trajna je obaveza koja se postavlja pred vjernikom i vjernicom, a koja se povećava kada su u pitanju članovi porodice, djeca, roditelji, potom rodbina“, istaknuo je on.

Ukazao je na obavezu vjernika da čuvaju sebe, da izgrade pravilan odnos prema sebi, da se čuvaju od ružnih riječi i djela, a potom da izgrade i njeguju pravilan odnos prema svojoj porodici i djeci.


„Milostivi Gospodar nas obavezuje da i prema sebi i prema porodici ispunimo obaveze kako bismo se spasili i Njegovom milošću približili Džennetu“, poručio je, između ostalog, Malkić.

On je ocijenio da su lijepo ponašanje i ophođenje, ljubav i samilost, upotpunjavanje obaveza i međusobno potpomaganje uvjeti i propozicije koje trebamo ispuniti da bismo postigli sklad i harmoniju u porodici, da bi porodica bila sretna i uspješna.

„Probleme koji se pojave u porodici i između članova porodice, trebamo posmatrati kao posljedicu i kao znak nedovoljne pažnje u pridržavanju nekog od ovih uvjeta. Stoga, ako dođe do problema, ako budemo izloženi izazovu nerazumijevanja i nepoštovanja između nas i članova naše porodice, moramo se vratiti našim porodičnim postulatima, našim zajedničkim željama i ciljevima“, kazao je Malkić.
Naveo je da je nerazumijevanje unutar porodice potrebno prevladati i riješiti pomoću razgovora, lijepog, iskrenog dijaloga i prihvatljivog kompromisa.

„Nepoštovanje treba prevazići podsjećanjem na obavezu lijepog ponašanja i međusobnog pomaganja jer smo jedni drugima najbliži, najdraži i najvažniji i, konačno, svako od nas, vlastitim riječima i postupcima, doprinosi sreći ili nesreći svoje porodice“, naglasio je on.

Vjernike je pozvao da iskorsite ramazansko okrilje i atmosferu da članovima porodica iskažu i potvrde svoju pažnju i ljubav.

„Potrudimo se i zaštitimo sebe i svoje porodice od grijeha i griješenja. Upućujmo dove Allahu, dž.š., da nas pomogne u odgoju naše djece, da ih na Pravi put i na selamet izvedemo, da ih naučimo časnom i poštenom životu kako bi bili korisni članovi društva, da ih oslobodimo iluzije, varke, zablude, obmane da je besmisleno živjeti časno i pošteno. Naučimo ih istini, pravdi, poštenju, povjerenju, strpljivosti i ustrajnosti da koračaju, traže i pronađu smisao svog života na ovom svijetu i na svojoj rodnoj grudi. I podsjećajmo ih, da svako ima svoj životni put i da na tom putu trebaju paziti da ni sebi ni drugome nepravdu ne učine, da trebaju dati sve od sebe kako bi taj put prešli kao insani, pošteno, uzdignute glave i dostojanstveno, sa svojom porodicom, u svojoj zajednici, u svojoj domovini“, poručio je danas hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 13. March 2024 18:56
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif