Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


UPUĆEN PRIJEDLOG DA „PODRINJSKA MEDRESA“ BUDE PROGLAŠENA NACIONALNIM SPOMENIKOM BIH
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 01. April 2023. 14:04:25
SARAJEVO, 1. APRIL 2023. (MINA) - Stara zgrada „Podrinjske medrese“ u Zvorniku mogla bi postati nacionalni kulturno-historijski spomenik Bosne i Hercegovine.

Naime, Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini uputila je zahtjev Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine da zgradu proglasi nacionalnim spomenikom.

"Vakufska direkcija uputila je prijedlog prema Komisiji, a prijedlog je upućen s kompletnom dokumentacijom. Očekujemo da Komisija razmatra i prihvati naš zahtjev", izjavio je za Agenciju MINA Huso Salihović, stručni savjetnik za pravne poslove u Vakufskoj direkciji.

Zgrada "Podrinjske medrese" izgrađena je u 19. stoljeću u centru Zvornika i predstavlja spoj dva utjecaja - orijentalnog i tadašnjeg modernog austro-ugarskog.

Prema izvorima, to je prva zgrada u Zvorniku koja je zidana i građena od tvrdog materijala. Nakon izgradnje ovakvog objekta, tadašnji Zvornik počinje da se urbanizuje.

Govoreći o značaju „Podrinjske medrese“ predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik Mustafa Muharemović je naglasio da je u jednom periodu bila najvažnija ustanova Zvornika i šire regije.
„Darovala je Srednjem Podrinju i dolini Spreče veliki broj imama i muallima. Trajalo je to sve do 1946. godine kada je njenu zgradu privremeno zauzela vojska. Nakon iseljenja vojske, korištena je za smještaj suda. Nakon toga je pretvorena u stambeni objekat, a 1961. godine nacionalizirana“, naveo je Muharemović.


Podrinjska medresa u prošlosti

Dodao je da je, osim svoje obrazovne uloge, „Podrinjska medresa“ bila mjesto najznačajnijih događaja, dogovora i skupova za Bošnjake Zvornika.

Podsjetio je da su u gradnji same zgrade Medrese učestvovali mnogi Zvorničani, te da je ona kolektivni vakuf, kako su to danas mnogi objekti u Bosni i Hercegovini.

„Islamska zajednica je prepoznala važnost ovog objekta, te podnijela nominaciju da se uvrsti u kulturno naslijeđe. Ova zgrada je jedan od rijetkih objekata u gradu Zvorniku koji svjedoči o njegovom urbanom razvoje, pa je zbog toga važan za lokalnu zajednicu. Tako je sve više podrške za ovu inicijativu i od strane srpskog stanovništva“, naglasio je, između ostalog, Muharemović.

Vakufnama „Podrinjske medrese“ je očuvana i čuva se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.
Također u Gazi Hurev-begovoj biblioteci nalazi se i dio bogate biblioteke zvorničke medrese, koja je služila muderrisima i učenicima.

„Podrinjska medresa“ okupljala je muderrise i učenike ne samo iz Zvornika, nego i iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» ŠTA POVEZUJE BATISTUTU I TRAVNIČKE ĆEVAPE
Bošnjaci.Net | 05. June 2023 18:11
» TURSKI PREDSJEDNIK ERDOGAN PREDSTAVIO NOVI KABINET
Anadolu Agency (AA) | 04. June 2023 11:46
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif