Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


MUDERRIS ZA ‘STIL ŽIVOTA U ISLAMU’: SIGURAN SAM, KAD GOD URADIMO NEKO DOBRO ZA NAŠU BIH, U TOME UDIO IMA NAŠ VRHOVNI KOMANDANT RAHMETLI IZETBEGOVIĆ
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 01. April 2023. 15:04:27
Već noćima se družimo, otvaramo različite teme, pričamo i razmjenjujemo mišljenja, stavove, a fokus stavljamo na ono što je važno.

Kažu da je srcu najdraže kada vrijeme provodimo s onima koji su nam dragi, a tako je bilo i u našoj emisiji “Stil života u islamu” tokom ovih ramazanskih susreta, a u devetom smo ugostili Nezima ef. Halilovića Muderrisa, koji nas svake noći počasti dovama.

Sve ono što mi proživljavamo danas i što činimo činimo u ime boljeg svijeta, radi svih nas i budućih generacija u okruženju u kojem živimo. Kada bi se mogla povući linija i kazati šta je to što nas čini najboljim, Nezim ef. Halilović Muderris govori ovako:

Mi Bošnjaci smo veliki narod. Sama činjenica da smo uspjeli u toku otpora oružanoj agresiji na RBiH sa stotinu puta manje tehničkih sredstva i sa slabije obučenim ljudstvom odbraniti, uz Allahovu pomoć, našu domovinu daje nam za pravo da smo veliki. U ovom mubarek mjesecu ramazanu hoću da ohrabrim svoje Bošnjake i druge patriote naše domovine BiH, koje nikad ne smijemo zaboraviti, jer njihov patriotizam ima posebnu cijenu. Ponekad su anatemisani od vlastitih naroda, a ponekad nisu u dovoljnoj mjeri ni shvaćeni ni prihvaćeni od nas, ali njihov patriotizam i ljubav prema domovini treba imati posebnu težinu za sve nas, a pogotovo za nas Bošnjake, koji su bili dominantni u odbrani naše domovine i koji u ovom postdejtonskom sporazumu čuvaju bedeme naše domovine. Ja sam siguran da će naše domovine BiH biti i hoću da ohrabrim sve naše Bošnjake, i naše patriote, i naše Bošnjake u dijaspori, koji su zabrinuti za stanje u našoj državi, pa kažem da nema razloga ni za kakvu brigu. Mi smo snažni i dovoljno jaki i imamo dovoljno kapaciteta da našu domovinu izvučemo iz ove političke krize i da ozdravimo našu domovinu iznutra i da, ustvari, temelji one borbe na kojima je počivala odbrana naše domovine budu temelji na kojima ćemo graditi našu budućnost i budućnost BiH, a ona je bez obzira na neku krizu kroz koju prolazimo ipak mnogo snažnija. I kada razgovaram s našim Bošnjacima koji su ponekad pesimisti, kažem im da ne trebaju ići dalje od sebe i da se svako od nas smjesti u neki kontekst prije 32-33 godine pa ćemo vidjeti koliko je tu pozitivnih stvari, a koliko se stvari promijenilo. I, naravno, ono što je najvažnije, mi smo u tom turbulentnom vremenu spasili i sačuvali našu domovinu uz Allahovu pomoć i uz mudro vođenje našeg vrhovnog komandanta, našeg rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića. Ja sam siguran, kada god uradimo neko dobro za našu BiH, kada idemo korak naprijed, da u tome ima udio naš, moj vrhovni komandant rahmetli Alija Izetbegović. Borba za našu domovinu različitim metodama nije stala u Daytonu, ona se nastavila i ja sam siguran da će trajati, a na nama je da budemo od onih koji će učestvovati u onome što će osnažiti našu domovinu, između ostalog je rekao ef. Halilović.

U ne tako davnoj historiji muslimani nisu imali slobodu o kojoj govorimo, bilo je mnogo toga upitno, problematično, nije se smjelo ni trebalo govoriti o tome.

O tome svjedoče procesi vođeni protiv mladomuslimana. Mi nikada ne smijemo zaboraviti one ljude koji su se borili i koji su dali živote za našu domovinu. Naši prethodnici, mladomuslimani, bili su osuđivani za sve ono što mi danas uživamo kao slobodu.


Naši preci, naše majke, naše dede i nene do 70-ih godina nisu imali pravo da se izjašnjavaju kao Bošnjaci ili muslimani, već kao neopredijeljeni, Srbi ili Hrvati, tako da to govori o neslobodi u kojoj smo živjeli u onom sistemu. Ta vrata demokratije ili slobode koju je širom otvorila Stranka demokratske akcije na čelu s rahmetli Alijom Izetbegovićem i istomišljenicima predstavljaju naš vrlo važan kapital, jer, da nije bilo našeg političkog organizovanja, vjerovatno bi samo historija zapisala da je negdje ovdje na Balkanu bio jedan narod, dobri narod koji je nestao. Sama činjenica da smo opstali, kako kaže naš rahmetli predsjednik Alija Izetbegović, jeste naša pobjeda. Zbog toga tu pobjedu trebamo kapitalizirati i da se svako od nas Bošnjaka i drugih patriota prizemlji i razmišlja o ulozi koja mu je povjerena u ovom trenutku i da se na neki način mi Bošnjaci prođemo neke visoke, velike svjetske politike na koju ne možemo utjecati, ali možemo jačati vlastite kapacitete, odnosno amanet koji smo preuzeli na sebe, da u pravom smislu te riječi potvrdimo to u našim životima. Ramazan je prilika da sami sebe preispitamo. Evo ja, naprimjer, kad razmišljam o svom postu u slobodnom Sarajevu i postu Bošnjaka u mojoj herojskoj Žepi ili Kozarcu, Bijeljini, on ne može biti isti. Ja sam siguran i da su taj njihov post i ta teravija koju će obaviti večeras pod strahom, jer će pod strahom otići do džamije i u strahu klanjati i čekati da se vrate kući. Gotovo sam siguran da njihov jedan dan svjedočenja vjere tamo vrijedi kao cijeli moj život na području Federacije. Zbog toga bih iskoristio priliku da potaknem sve nas, posebno nas koji smo iz manjeg bh. entiteta, da u svoj kalendar upišemo jedan iftar tamo gdje smo rođeni, nezavisno od toga ima li kuće ili nema, ima li zidina ili nema. Siguran sam da bi taj iftar imao snažnu poruku, a u isto vrijeme naš odlazak na teravije tamo bila bi naša podrška. Njima ne treba iftar, naši Bošnjaci se obezbijede za sebe i još za musafire, kaže nam Nezim ef. Halilović Muderris.

Našu solidarnost pokazujemo u različitim sferama pa i u podršci našim povratnicima, ali ovo je naša domovina. Mi smo živote dali, prolivene su rijeke krvi, neki od nas su dali dijelove tijela za domovinu, i još hodamo ovom našom domovinom.


„Mi moramo koristiti naše mehanizme vlasti. Naši predstavnici su stidljivi kad trebaju donijeti neku odluku ili kad trebaju potpisati neki zaključak, stide se i misle kako će to biti protumačeno, to ne treba tako“, za kraj je poručio Nezim ef. Halilović Muderris u emisiji „Stil života u islamu”. (T.Z.)

VRHOstali prilozi:
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
» BANA DODIJELILA PLAKETU DR. HARUNU HADŽIĆU
Bošnjaci.Net | 24. March 2024 21:18
» SIJANINI STIHOVI
Avdo Metjahić | 21. March 2024 23:54
» KAPIJE SVJETLOSTI UMJETNIČKI I NAUČNI UNIVERZIM DR PUPOVIĆA (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. March 2024 14:46
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
» „TAKO SE U BOSNI PJEVA“
21. July 2023 14:46
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif