Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski
BITI S NAŠIM LJUDIMA JE, DIJELOM, NAŠ OVOVREMENI BEDR
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 07. April 2023. 13:04:44
Mubarek noć Lejletul-bedr nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

„Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda i građana, jednakih mogućnosti za sve u skladu sa zakonom je naš najveći cilj. Otuđeni centri moći, pohlepni, nedisciplinarani pojedinci, oni koji imaju svoj, a ne zajednički cilj, vode ka Uhudu, a ne Bedru“, poručio je povodom ove mubarek noći muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

U razgovoru za Agenciju MINA muftija Pitić je kazao da ovu noć, ali i druge povijesne događaje, spominjemo „pouke radi, poduke radi, svijesti radi, urneka radi za sva vremena i sve generacije“.

„Ali, ni ta pouka, ni poduka, ni urnek nisu da bi se kopirali, preslikali. Oni su tu da bismo u svome vremenu na njihovim temeljima tragali za odgovorima na izazove vremena u kojem živimo“, ocijenio je muftija Pitić.

On je podsjetio da Bedr nije bio moguć bez kvalitetne pripreme onih koji su na Pravoj strani.
„Poslanik, a.s., je nakon konsultacija sa svojim drugovima obavio sve neophodne pripreme, poduzeo sve mjere kako bi postigao uspjeh na zemlji. Na zemlji važe zemaljski zakoni. Trebalo je odabrati lokaciju na kojoj će se suprotstaviti nadmoćnijem neprijatelju, trebalo je rasporediti snage, zauzeti bunareve. Sve su to strateški potezi zemaljske naravi za postignuće cilja - pobjede nad nadmoćnijim neprijateljem kojem je cilj potpuno uništenje zajednice vjernika. Kada je sve to obavio Poslanik, a.s., upućuje dovu. Dova je izlazak iz samo zemaljskog okvira i uključenje nebesa“, naveo je muftija goraždanski.

Jasno je istakao da pobjede na Bedru ne bi bilo da Allah Svevišnji i Svemogući nije to omogućio slanjem Svojih vojski.

„On je neizmjerno Mudar i Njemu je sve poznato. On je onaj Koji spletke svakojako lahko raskrinkava i čini ih besmislenim i nemogućim onda kada ima skupinu koja u to vjeruje bez ikakvih uslova i bez ikakve sumnje. Nadam se da ćemo biti u prilici da naše hadžije, i one koji obavljaju umru, odvedemo do Bedra i na licu mjesta ih sa stručnim vodičima upoznamo sa svim aspektima tog povijesnog, planetarnog događaja koji je promijenio tok ljudske povijesti. Time ulazimo u civilizacijski aspekt ovoga prelomnog događaja u kojem se pokazalo da perfektna organizacija, dova i Božija pomoć nadmašuju i najoptimističnija očekivanja onih koji čvrsto vjeruju i čuvaju se od grijeha. Jer, kada Bog daje, to se vagati ne zna, niti može. Kada On pomaže to je dostatno, i više od toga“, poručio je muftija.

Kao još jednu poruku Bedra, muftija Pitić je izdvojio poslušnost Poslaniku, a.s.
„Biti na visini zadatka nije moguće u situaciji kada se ne zna ko kosi, a ko vodu nosi. Čelična disciplina u poslušnosti Poslaniku, a.s., je bila moguća samo u jedinstvu zajednice koja je odredila svoje ciljeve. Neće postići uspjeh nijedna skupina ako nije spremna na odricanje na korist ljudima u ime Dragoga Boga. Neće postići uspjeh nijedna zajednica koja ne zna odrediti minimum zajedničkih ciljeva i interesa i kojoj ima svi da služe. Jedinstvo cilja je moguće samo kad imate posvećene ljude tom cilju i onoga, ili one koji te ciljeve određuju“, smatra on.

Naglasio je da poruke Bedra treba svaka generacija iščitavati sebi, zbog sebe.

„Također, treba tražiti rješenja protiv nasrtaja šejtanovih sluga koji brojčano izgledaju nadmoćniji, a i statistički to tako izgleda. Neprestano, neumorno traganje za rješenjima u čijim će središtima uvijek biti ljudsko dostojanstvo je jedini put. Kako neko reče nema puta ka miru, mir je put. To nam mora biti zajednički cilj. Pri tome uvijek treba imati na umu da ima i onih kojima je nemir i nered jedini način postojanja, onih koji ne mogu živjeti ako nemaju neprijatelja“, kazao je on.

U Muftijstvu goraždanskom ova odabrana noć bit će obilježena u Rogatici, u Sudžaudinovoj džamiji, prema Planu rada Muftijstva.

„Time ćemo još jednom pokazati da nam je stalo do naših ljudi, heroja koji su se vratili svojim domovima, ali i onih koji ne zaboravljaju svoje korijene, vraćaju se svom topraku jer tako dolaze sebi. Bit ćemo i u ostatku ramazana s našim ljudima, da im damo podršku i olakšamo njihove goleme izazove, a koji su se pokazali i prvog dana ramazana brutalnim nasiljem nad mojom Ajšom i Fadilom Memiševićem u Višegradu. To je, dijelom, naš ovovremeni Bedr. Naši ljudi su povratkom ispunili svoju misiju i dužnost, naše je da neprestano budemo s njima“, poručio je muftija Remzija-ef. Pitić.

VRHOstali prilozi:
» VLAST U REPUBLICI SRPSKOJ JE FAŠISTIČKA
Federalna.ba | 15. September 2023 15:09
» SEVDALINKA SE PJEVA IZ DUŠE I SRCA
Eset Muračević | 03. September 2023 20:17
» LIJEPA RIJEČ GVOZDENA VRATA OTVARA
Eset Muračević | 29. August 2023 15:22
» UBIJAJU NAM DJECU DRUGI PUT, AKO IH NE ZAUSTAVIMO, NEĆE STATI
Anadolu Agency (AA) | 10. August 2023 14:32
» NIKAD U ŽIVOTU NISAM BIO SRETNIJI KAO TOG DANA KAD JE PROKOPAN
Anadolu Agency (AA) | 30. July 2023 12:55
» JEVMUL-AŠURA JE DAN PUN BEREKETA
MINA | 28. July 2023 13:41
» NACIONALI PARKOVI SU DRAGULJ CRNE GORE
Božidar Proročić | 26. July 2023 14:26
» PREPOZNATLJIVI ZNAK PLAVA JE PLAVSKO JEZERO
Božidar Proročić | 19. July 2023 15:09
» NEBRUŠENI DRAGULJ PLAVSKO-GUSINJSKOG KRAJA
Božidar Proročić | 18. July 2023 03:32
» SREBRENICA JE ZA SVAKOG BOŠNJAKA CRVENA LINIJA
Anadolu Agency (AA) | 13. July 2023 14:07
» I OVE GODINE BIT ĆE UKOPAN BRAT PORED BRATA, SIN PORED OCA
Anadolu Agency (AA) | 05. July 2023 13:34
Ostali prilozi istog autora:
» GRADAČAC: SUTRA DOVA ZA DOMOVINU
24. August 2023 16:20
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif