Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


MUSTAFA-EF. GOBELJIĆ POVODOM FETHUL-MEKKE
KROZ NAŠE VENE TEKU RIJEKE ZAVIČAJA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 11. April 2023. 14:04:17
Država i domovina, zavičaj i dom, trajne su vrijednosti i kategorije koje određuju ljudska bića, kazao je Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Brčko.
Efendija Gobeljić je govorio za Agenciju MINA povodom Dana oslobođenja Mekke, koji se obilježava danas, naglasivši da muslimanski povratak u Mekku objedinjuje pravo i pravdu, poredak i državu, odlučnost i ljubav, trijumf i dostojanstvo, mudrost i milosrđe.

„Čovjek bez domovine je kao drvo bez korijena, dijete bez majke, ptica bez krila. Nesiguran je na svom tlu, zagrlio bi, ali nema koga, letio bi u visine, ali ne može. Domovina i zavičaj se ljube, država gradi i uspravlja. Država su ljudi, institucije, poredak, pravo i tako željena pravda; domovina i zavičaj su ljubav, snovi, djetinjstvo, majčina bešika i šamija, očev brižni pogled, bratov i sestrinski osmijeh i zagrljaj. Državi uvijek nešto duguješ, i od nje uvijek nešto tražiš i očekuješ, domovini se samo daje, od nje se ne uzima. Ona je dio tebe, kroz tvoje vene teku njezine rijeke i potoci, i pokušati uzeti nešto od nje, znači uzeti dio sebe. Na državu možeš biti ljut, može ti ne dati nešto na što polažeš pravo, domovinu možeš samo voljeti ili ne voljeti, nositi je u srcu ili ne, vratiti joj se ili je napustiti“, kazao je efendija Gobeljić.

On je podsjetio da je ovaj događaj od izuzetnog historijskog značaja - povratak Muhammeda, a. s., i ashaba u Mekku, sukusira u sebi gotovo sve ključne dimenzije islama koje on sadrži.
„Historijski je poznato, koliko je ovaj vojni pohod bio logistički, obavještajno i organizacijski zahtjevan poduhvat. Muhammed, a. s., je u ovom vojnom pohodu imao oko deset hiljada boraca. To je respektabilna vojna sila i za mnogo veće i snažnije države tog doba. To se nije moglo dogoditi bez izgradnje države i poretka, bez prava i pravičnosti, bez masovne podrške mnogobožačkih Arapa jednoj novoj i čistoj ideji. S druge strane, organiziranje jednog ovako zahtjevnog poduhvata, svjedok je i odlučnosti i snage, te ljubavi za rodnom grudom, ne samo poslanika Muhammeda, a. s., nego i njegovih pomagača i sljedbenika“, naveo je efendija Gobeljić.

Kazao je da su muslimani oslobodili Mekku bez gotovo ijedne žrtve.
„Mekka je bila rodna gruda i zavičaj našeg Poslanika, mjesto koje je on najviše volio; ali istovremeno, Mekka je bila i mjesto najvećeg otpora islamu i muslimanima, mjesto muslimanskog stradanja i progona. Samo osam godina nakon vlastitog progona, Muhammed, a. s., se trijumfalno vraća u Mekku, kao njen oslobodilac. Vraća se u voljeni grad, u zavičaj. Ali ovaj trijumfalizam je bio do tada nečuven i nepoznat. Osvajači su do tada razarali gradove i naselja, pljačkali imovinu neprijatelja i odvodili u roblje one koje su pobjeđivali. Poslanik islama, u Mekki, demonstrira trijumfalizam uz dostojanstvo i milosrđe“, naglasio je on.

Objasnio je da je nakon čišćenja Kabe od idola i riječi ezana, Muhammed, a. s., okupio narod Mekke u haremu Kabe.

„Iako su se potajno nadali njegovom oprostu, dah u njihovim grudima je zastajkivao, iz straha od odmazde za sva zlodjela koja su činili Poslaniku i njegovim ashabima. Pa ipak, desilo se ono najbolje po njih. Bolje nego što su mogli i očekivati a mnogo bolje nego što su zaslužili. Na poslanikovo pitanje upućeno njima: 'Hej vi ljudi u Mekki, šta mislite šta ću vam danas uraditi?' - oni su odgovorili: 'O brate, i sine plemenitog brata, samo nam dobro možeš uraditi'! Ipak, dah im je zastao u grudima od straha za izricanje kazne. Poslanik islama im u potpunom tonu dostojanstva i milosrđa uzvrati: 'Mogu vam kazati samo ono što je moj brat Jusuf rekao svoj braći koja su se o njega ogriješila: Idite svojoj kući, vi ste slobodni!“, naveo je Gobeljić.

Istaknuo je da je Poslanik na ovaj način čovječanstvu pokazao pravo lice islama.

„Ne odustajem i vraćam se, ljubim svoj dom i zavičaj, volim ljude i praštam im, dostojanstven sam i pun milosrđa kada pobjeđujem. Ramazan sa svojim posebnim ibadetima, s osebujnom duhovnom raskoši, s podsjećanjem na najvažnije značenjske aspekte ovih važnih historijskih događaja, neiscrpna je inspracija vjernicima na njihovom putu usavršavanja svoje vjere i duhovnog krijepljenja“, poručio je, između ostalog, Mustafa-ef. Gobeljić.

VRHOstali prilozi:
» VLAST U REPUBLICI SRPSKOJ JE FAŠISTIČKA
Federalna.ba | 15. September 2023 15:09
» SEVDALINKA SE PJEVA IZ DUŠE I SRCA
Eset Muračević | 03. September 2023 20:17
» LIJEPA RIJEČ GVOZDENA VRATA OTVARA
Eset Muračević | 29. August 2023 15:22
» UBIJAJU NAM DJECU DRUGI PUT, AKO IH NE ZAUSTAVIMO, NEĆE STATI
Anadolu Agency (AA) | 10. August 2023 14:32
» NIKAD U ŽIVOTU NISAM BIO SRETNIJI KAO TOG DANA KAD JE PROKOPAN
Anadolu Agency (AA) | 30. July 2023 12:55
» JEVMUL-AŠURA JE DAN PUN BEREKETA
MINA | 28. July 2023 13:41
» NACIONALI PARKOVI SU DRAGULJ CRNE GORE
Božidar Proročić | 26. July 2023 14:26
» PREPOZNATLJIVI ZNAK PLAVA JE PLAVSKO JEZERO
Božidar Proročić | 19. July 2023 15:09
» NEBRUŠENI DRAGULJ PLAVSKO-GUSINJSKOG KRAJA
Božidar Proročić | 18. July 2023 03:32
» SREBRENICA JE ZA SVAKOG BOŠNJAKA CRVENA LINIJA
Anadolu Agency (AA) | 13. July 2023 14:07
» I OVE GODINE BIT ĆE UKOPAN BRAT PORED BRATA, SIN PORED OCA
Anadolu Agency (AA) | 05. July 2023 13:34
Ostali prilozi istog autora:
» GRADAČAC: SUTRA DOVA ZA DOMOVINU
24. August 2023 16:20
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif