Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Akademik Mustafa Cerić, predsjednik Skupštine BANU
BOŠNJAČKE REFLEKSIJE NA NACIONALNU LINIJU ODBRANE U BOŠNJAKA U RAMAZANSKOM DUHOVNOM OZRAČJU
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 18. April 2023. 17:04:18
Dragi Bošnjaci,
Povijesno, u Ramazanu su se događali sudbonosni prijelomi (Bedr i Feth Mekke), koji su otvarali nove vidike i obnavljali energiju za nove poduhvate.

Sudbonosni prijelom u ovom Ramazanu se dogodio i nama Bošnjacima u Bosni.
Naime, u mom dvodeceniskom obnašanju časne dužnosti/misije reisu-l-uleme u Bošnjaka u ratu i miru (1993-2012) shvatio sam da Bošnjacima trebaju tri linije odbrane za egzistencionalnu biološku i kulturnu zaštitu na Balkanu i u Europi, treba im duhovna, nacionalna i državna linija odbrane.

Duhovna linija odbrane je uspostavljena preko institucije Islamske zajednice, koja funkcionira prema pravilima, koje je Svevišnji Allah definirao u Časnom Kur'anu a Allahov Poslanik Muhammed, a.s., praktično primjenio u svom Sunnetu - načinu života.
Nositelj duhovne linije odbrane u Bošnjaka je bosanska ulema - hodže, kao pouzdani stražari u džamiji i džematu.

Nositelji nacionalne linije odbrane u Bošnjaka su bošnjački/bosanski intelektualci - akademici, kao trust bošnjačkih mozgova, koji čuvaju i razvijaju bosanski nacionalno-kulturni duh i čine pouzdani stub za državnu liniju odbrane.

Nositelji državne linije odbrane su činovnici u bosanskoj državi - ministri, policija i vojska, koji crpe energiju iz bošnjačkog duhovnog i nacionalnog vrela.

Kako se moj mandat reisu-l-uleme primicao kraju, shvatio sam da je "nacionalna linije odrane" u Bošnjaka slaba karika, koja nepovoljno utjeće na "državnu liniju odbrane".
Podijelio sam tu moju spoznaju sa tadašnjim snadžačkim muftijom Muamer ef. Zukorlićem, koji je to vrlo dobro razumio i prihvatio da bude nositelj inicijative osnivanja nacionalnih institucija u Bošnjaka: Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF), Matice Bošnjaka i u perspektivi Bošnjačkog nacionalnog univerziteta.

Počeli smo za vrijeme mog mandata reisu-l-uleme sa osnivanjem BANU 2011. u Novom Pazaru i nastavili sa osnivanjem SBK, čiji smisao se ogledao u razvijanju panbošnjačke nacionalne asabijje, grupnog osjerćaja pripadnosti naciji i BNF, čiji je smisao bio da osigura potrebna financijska sredsva za funkcioniranje BANU i SBK.

Muftija Muamer Zukorlić i ja smo imali bezrezerno povjerenje jedan u drugoga. Osobno, uživao sam u njegovoj energiji, koja je sijala na sve strane. Nakon završetka mandata reisu-l-uleme, prihvatio sam ulogu pomagača ili asistenta Muftiji Zukorliću, koji je krčio nove puteve za bošnjački nacionalni poduhvat.

Iznenadni poziv da Muftija Zukorlić napusti Dunjaluk i vrati se svom Gospodaru Allahu Svevišnjem na Ahiret, prekinuo je tu nit povijerenja i pouzdanja, koju smo nas dvojica imali u podizanju i razvijanju nacionalnih institucija BANU, SBK i BNF.

Dakako, Muftijin odlazak je ostavio veliku prazninu i pukotinu. Nažalost, nesposobnost da se praznina ispuni i pukotina spoji imala je neželjene posljedice za ove tri nacionalne institucije.

Razumijem, savjesni i odgovorni Bošnjaci u domovini - Bosni i Sandžaku i dijaspori su se zabrinuli kad su u medijima čuli da su se odnosi na relaciji BANU i BNF (SBK se nepotrebno uključio u ovu priču) poremetili.

No, želim uvjeriti moju braću Bošnjake na Balkanu, posebno u Sandžaku i Bosni, da se ne sikiraju. Debata između BANU i BNF (gdje se iznenada uključio i Mešihat IZ u Srbiji), nije mogla ostati internog karaktera, već je morala procuriti u javnost. To nije prijatno, ali je zdravo poput limuna, koji ima vitamin C koji pomaže da liječimo nastalu upalu.

Moja pozicija u odnosu na nacionalne institucije, posebice BANU i BNF, nije viša asistentska i posmatračka, već aktivno-osnivačka u smislu da nema odustajanja od prvotnih osnivačkih ciljema nacionalnog projekta, kojeg smo Muftija Zukorlić i ja zajedno započinjali i zajedno bratski razvijali. Oni koji to još uvijek nisu shvatili, savjetujem im da to shvate što prije u interesu "nacionalne linije odbrane" u Bošnjaka a time i "državne linije odbrane".

Na poseban način želim se zahvaliti muftiji Mevludinu Dudiću, kojeg izuzetno cijenim, na njegovoj dobroj namjeri da, nakon Muftije Zukorlića, "pomaže" naše nacionalne institucije kroz podršku trenutnom predsjedniku BNF-a Abdurrahmanu ef. Kujeviću, ali mu savjetujem da se posveti "duhovnoj liniji odbrane" kroz isntitucije IZ, preciznije kroz instituciju Mešihata IZ u Srbiji te da dopusti da se "nacionalna linija odbrane" razvija prema svojim nacionalnim pravilima, koji nisu institucionalno vjerski, ali imaju moralne vrijednosti, koje imaju dodira sa vjerskim (islamskim) načelima.

Nadam se da muftija Dudić može imati povjerenje u mene da ću snažiti "nacionalnu liniju odbrane" u Bošnjaka kroz BANU, kao što ja imam povjerenje u njega da će jačati "duhovnu linuju odbrane"u Bošnjak kroz Mešihat IZ u Srbiji.

Tako nam Svevišnji Allah svima pomogao i tako neka muftija Mevludin Dudić shvati ovo poduže pismu, u kojem ga Sekretarijat BANU temeljito, detaljno i dokumentirano upoznaje sa hronologijom događaja, koji su utjecali na trenuitni pogoršani odnos između BANU i BNF-a u nadi da će ovo biti pouka i poruka da nam se ovo u buduće ne ponavlja, već da svako radi svoj posao savjesno i dgovorno onako kako najbolje zna na Allahovo zadovoljstvo i na čast i ponos Bošnjaka ma gdje bili.

U nastavku je dokumentarno pismo od BANU-a muftiji Mevludin ef. Dudiću na uvid i znanje.


PISMO U CJELOSTI KLIKNITE
- OVDJE

VRHOstali prilozi:
» VELIKOSRPSKO HUŠKANJE NARODA NA BALVANIJADU
B.net | 09. September 2023 16:41
» IN MEMORIAM FERID MURATOVIĆ - KNJIŽEVNIK (1973-2023)
Božidar Proročić | 01. September 2023 13:51
» OSTAVITE „SVOG“ BOGA – I IMAĆETE SVE!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. August 2023 16:06
» ESEJI NAŠE STVARNOSTI - OSVRT NA KNJIGU PROF. DR ESADA KUČEVIČA
Božidar Proročić | 06. August 2023 20:11
» BOSANSKI SPECIJALITETI U DALEKOJ ARIZONI
Eset Muračević | 03. August 2023 14:06
» WAR (4)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. July 2023 18:48
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ OMAŽ SELIMU JARKOĆU
19. July 2023 15:43
» DAN SREBRENICE
11. July 2023 13:26
» DAN ARAFETA
27. June 2023 15:35
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif