Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Pozdravna riječ Vladimira-Vlada Kneževića na otvaranju izložbe u Plavu
”IZLOŽBA LIKOVNI DIJALOZI UMJETNICA-SEVDAH”
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. April 2023. 16:04:15
Juče 18. aprila je u Plavu otvorena Izložba ”Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah” u galeriji Centar za kulturu "Husein Bašić" Plav Izložba slika i grafika Bošnjakinja koje ostvaruju inspirativna djela u pedagoškom, umjetničkom ili studijskom razvoju likovnosti. pod nazivom ”Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah. Ova jedinstvena izložba okupila je petnaest umjetnica koje su različitim tehnikama dočarale autentične umjetničke izraze. Svoja djela predstaviće Amina Ademagić, Sabaheta Masličić, Adela Kulenović-Nurković, Seida Belegović, Nela Nuhanović, Jasmina Lucević, Seida Škrijelj, Elzana Nurković, Arabela Škrijelj, Adela Zejnilović, Sejla Kerović, Nejla Međedović, Alma Rastoder, Azra Dedeić i Jasna Kalač. Profesorica likovnih umjetnosti Azra Dedeić, obratila se u ime autorica koje izlažu, a Izložbu su otvorili akademski slikar mr Aldemar Ibrahimović i direktor Centra za kulturu "Husein Bašić" Plav. U pozdravnoj riječi direktor Vladimir-Vlado Knežević je istakao sljedeće:

"Dobro veče uvažene dame i gospodo poštovani prijatelji i poslenici kulture. Večeras smo se okupili da u ovom hramu kulture otvorimo izložbi istaknutih Bošnjakinja, koje su svojim umjetničkim djelima, posvećenošću ali i pedagoškim radom predstavljaju neke od najljepših i nareprezentativnjih umjetnica na prostorima Zapadnog Balkana pa i šire. Likovna umjetnost koju predstavljaju naše istaknute umjetnice nosi u sebi inspiraciju, zapise, emocije, traganja, nadanja, snove, želje, budućnost koja je magičnom kičicom prenesena na ova platna. Doživjeti ove slike je doživjeti nešto tajanstveno i mistično u tome se ogleda i ljepota umjetnosti. U imaginarnom oku posmatrača nižu se ove ne samo slikarske već i svojevrne pjesničke slike koje nas osvajaju svojom ljepotom. Tin Ujević je jednom lijepo zapisao: "Umjetnost nikada ne prima svijet kakvim ga je našla, niti ga ostavlja takvim.” Pa tako i večerašnja izložba čini jedan spektar likovne umjetnosti koja čini naše prostore trajnim, ljepšim i bogatijim. Umjetnice su svojim sopstvenim individualističkim pristupom pokazuju da su van svake dogme. Njihov svijet je svijet pun toplih boja i kolorita u kojima se prepliću najljepše metafizičke slike između neba i kosmosa. Večerašnja izložba predsatvlja i svojevrsnu apstraktnu umjetnost koja je odraz slobodnog umjetničkog izraza i stvaranja kod umjetnica koje nam slike svog sopstvenog svijeta interpretiraju na svoj poseban, indivualan način.”


"Ova umjetnička djela tematski povezuje težnja za individuom odnosno uspostavljanjem alter-ega u profesionalnom, ali i svakodnevnom životu. Počevši od potrebe za očuvanjem svog sopstvenog identiteta ali i tradicionalnih postulata u kojima umjetnice svojom vizijom, koloritom pokazuju kompleksnost psiholoških i fizičkih procesa koje ih prate na stazama života. No sami život slikarki i njihovo stvaralaštvo čini jaku duhovnu dimenziju iz koje nastaju ovako impresivna djela. Slikarski manifest, koji predstavljaju naše autorke čini ovu noć posebnom njihovo slikartvo predstavlja istinjski pojam slobode boja u svijetlu isticanja harmoničih strujanja. Ove slike čine ono najljepše što je umom ovih umjetnica stvoreno. Slike su krhke, prelijepe one nas istovremeno usrećuju svojom ljepotom ali pokazuju i neminovnost prolaznosti naših života. Same slike nam šalju duboke životne poruke da ništa vječno nije ali i da slika vječito traje kao najljepši postulat vremena u kome je nastala. Autorke vrlo diskretno pokazuju svoja najdublja osjećanja ali i pejzaže i ljudske duše. Otvaranje prostora novim svjetovima koje sačinjavaju jednostavan i nježan, ali razborit slikarki sevdah i sama vjerodostojnost ovih radova dokazuje da je slikarstvo koje privlači pažnju i čini naše živote ljepšim. U svim tim jarkim i živim bojama, vidljivo je sa koliko ljubavi i energije autorke posebnog i jedinstvenog karaktera čuvaju tradiciju ali predstavljaju i modernizam. Pokreti kičice, nježno, suptilno i brižno nam to oslikavaju. Zato uvažene dame, godti, prijatelji i poslenici kulture otvaram sa posebnim zadovoljstvom ovu izložbu."

VRHOstali prilozi:
» KEMAL PURIŠIĆ - PRAVO I PRAVDA U BORBI ZA GRAĐANSKO DRUŠTVO
Božidar Proročić | 13. September 2023 17:14
» PROTJERANE RUSKE DIPLOMATE SADA AKREDITOVANE U BIH
Detektor.ba | 06. September 2023 14:03
» MONTENEGRIZAM I POETSKA TRAGANJA-MLADENA LOMPARA
Božidar Proročić | 30. August 2023 15:23
» TEROR I KAZNA (30)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 21. August 2023 21:21
» ZADAH KUKAVIČLUKA (29)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. August 2023 23:06
» KAPITULANTSTVO BRITANIJE I FRANCUSKE (28)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. August 2023 14:52
» HLADNOKRVNI KONSTRUKTORI ZLOČINA (27)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. August 2023 13:19
» LITIJE U DOBA KORONE - ODABRANI ESEJI MILORADA POPOVIĆA
Božidar Proročić | 08. August 2023 17:10
» DAN OPŠTINE PETNJICA DATUM VRIJEDAN SVAKOG POŠTOVANJA
Božidar Proročić | 05. August 2023 01:14
» PROFIL UBICA IZ WANNSEEA (26)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 02. August 2023 17:06
» ZABRANA MIJEŠANJE SA JEVREJSKOM KRVLJU (25)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 29. July 2023 19:46
» BIROKRATSKA TAČNOST (24)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. July 2023 00:17
» KONAČNO RJEŠENJE (23)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. July 2023 13:13
» KRISTALNA NOĆ (22)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. July 2023 17:56
Ostali prilozi istog autora:
» GRADONAČELNICA SARAJEVA U NEW YORKU
19. September 2023 17:27
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif