Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


RAMAZANSKI ZIJARET MEZARU BEĆIR EF. BABIĆA U REYHANLIJU
Procitaj komentar

Autor: Nihad Aličković
Objavljeno: 20. April 2023. 14:04:14
Izdvajamo lijep human gest, kao priču iz 25.petog dana Ramazan i Šerifa… Nihad Aličković i Sadik Menković iz AntiDayton pokreta boravili su u sirijskom gradu Reyhanliju, pored niza ramazanskih aktivnosti, zijaretili su mezarje ne kojem je 1989. godine u povratku sa hadža ukopan jedan Bošnjak, hadži Bećir ef. Babić, nekadašnji imam u Stranjanima kod Zenice.

Tačno prije 10 dana javio mi se Ahmed Kasap da me poselami i da nas nahvali kad smo stigli čak skroz i do Reyhanlija. Pored svega dao mi je i još jednu informaciju. Kazao mi je, da je u Reyhanliju ukopan otac od njegove tetke, Hadži Bećir ef. Babić iz Zenice koji se vraćao sa Hadža 1989. godine.

Odmah sam rekao da ćemo potražiti taj mezar našeg Bošnjaka, da mu proučimo Fatihu i prenesemo selam i obiđemo mezar.

Evo tek danas desetog dana od tih poruka a zadnji dan našeg boravka ovdje u Reyhanliju, uspjeli smo odvojiti vrijeme da odemo na mezarja i potražimo mezar Hadži Bećir ef..

Hvala Allahu prvo, mezarje na koje smo otišli ispostavilo se da smo na pravoj adresi. Rah. Bećir ef. ukopan je na glavnom gradskom mezarju u Reyhalniju.

Hadži Brćir ef. je 1989. godine bio na hadžu sa svojom kćerkom. Zamislite, ona je preselila u Medini tokom obavljanja Hadža, a njen otac Bećir ef. u povratku za Bosnu. Da im Allah podari lijepi Džennet. Amin!

Našli smo mezar Bećir ef. koji nažalost niko nije obišao od početka rata u Siriji. Danas 2023. godine, mezar smo obišli Sadik Menković i ja.

Na ulazu mezarja smo pitali za ovog rahmetliju, Bošnjaka-, rahmetliju. Čovjek koji radi tu, radi tek godinu dana a prije njega je radio jedan stariji dedo koji je tu bio kada je Bećir ef. ukopan. Allah je tako htio da taj dedo njemu prije godinu dana ispričao kako je jedan Bećir ef. iz Bosne tu ukopan koji se vraćao sa Hadža i čak ga odveo da mu pokaže taj mezar. Da to dedo nije uradio, Allah zna koliko bi sati potrošili da nađemo ovaj mezar i upitno je da li bi ga našli, jer je ovo mezarje preveliko.

Tako da se ovaj uposlenik odmah sjetio svog starijeg kolege i njegove priče i odveo nas direktno do mezara haman na samom kraju mezarluka. Nevjerovatno.

Da nam Allah upiše u sevap i dobra djela. Da nam ovaj zijaret mezara Hadži Bećir ef. Babića svima bude stepenik bliže Džennetu i da nam Allah ukabuli i upiše u dobra djela.

Prekjuče porukom na mesindžer javila mi se druga kćerka Hadži Bećir ef. Babića da me pita da li smo još u Reyhanliju. I danas, nazvao sam je na kameru sa mezarja i pokazao joj babin mezar.

Sadik i ja smo očistili mezar malo, počupali korov i častili radnika da mu u narednim danima donese neko cvijeće i malo još uredi mezar, počisti i uredi oko mezara i ponovi mu farbom slova i natpise. Mezar su do 2010. godine obilazile naše Hadžije koje su išle autima i autobusima na Hadž. Od 2010. godine niko nije obišao više mezar Hadži Brćir ef. Babića, do danas.

Hadži Bećir ef. Babić bio je efendija džamije u Stranjanima kod Zenice.

Hvala Ahmedu Kasap što mi se javio, što mi je ispričao par detalja da bi mogli da nađemo ovaj mezar i zijaretimo ga.

Hvala Allahu da smo mezar našli i zijaretili.VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» MI ŠUTJETI NEĆEMO!
27. January 2019 02:41
» ODBRANJEN TRG HEROJA
08. October 2016 01:16
» IZDAJNICIMA ZA SVA VREMENA!
15. May 2015 03:17
» KO VIŠE VOLI BIH, PITANJE JE SAD???
01. February 2015 11:38
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif