Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


HERCEGOVAČKI JASTREBOVI, KOJI NAS TRUJU I RASTURAJU!
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 08. May 2023. 14:05:58
Nažalost, ali je istinito jer pišem samo istinite događaje, tako sam i zaražen, odgojen i obrazovan sa takvim spoznajama.

Da bi moje rođene Sarajlije, kao i moji Bosanci, mogli razumjeti i shvatiti ovaj hercegovački mentalitet, dovoljno upoznati i naše „hercegovačke jastrebove“ od Dragana Čovića do Nermina Nikšića, kao ine njihove istomišljenike, trebao bi proživjeti na ovim prostorima godinama, kao što je i moja životna sudbina bila predodređena tolike godine boraviti u gradu „slučaja“ Mostaru.
Istina je, da sam došao u Mostar godine 1970. na kamen temeljac izgradnje aluminjskog kompleksa „Energoinvest“, kako ga je zamislio genijalac Emerik Blum.

Međutim i druga je istina aktuelna, da sam se trebao i varatiti iz Mostara, u nekom HDZ-ovom kovčegu, ukoliko bi me pronašli ili u jezeru rudarske jame, koju sada pretražuju ili negdje iz jama u Gorancima.

No kao dugogodišnji stručnjak svoga poziva i veoma aktivni društveno politički aktivista, od parlamentarca Skupštine BiH ili parlamentarca Savezne Skupštine SFRJ u Beogradu ili kao vijećnik Gradskog vijeća Mostara i njegov predsjednik/ potpredsjednik u postdejtonskom periodu, nakon doživljene golgote, zahvaljujući nekoj nebeskoj vili, izbjegao sam zloćudnu zamisao, upravo tih istih čimbenika, kao Bosanski Srbin, mnacionalističke ili ustaške stranke HDZ-a i njenoga rukovodstva.
“U slikovitom, mediteranskom mjestu Blagaju, oko 12,5 km južno od Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), nalazi se čuvena blagajska Tekija. Taj islamski vjerski objekat, koji je stoljećima bio dom sufijskih učenjaka - derviša, smješten je na desnoj obali, odmah uz izvor rijeke Bune, koji se smatra jedan od najvećih kraških izvora u Evropi. Iznad Tekije, proteže se stijena visine oko 240 metara, gdje se nalaze i dvije pećine - Zelena pećina i Vučije točilo - koje su arheološka nalazišta sa artefaktima iz predhistorijskog doba. Od 2003. godine, Tekija u Blagaju je na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Sama riječ ‘tekija’ je perzijskog porijekla - ‘tekke’, koja je preko turskog ušla u bosanski/crnogorski/hrvatski/srpski jezik.” /Mirsad Behram/


Upravo ovdje su i živjeli „Bijeli orlovi - supov „i, živjeli su u Blagaju iznad Tekije, do njihovog trovanja Bjeloglavi sup (lat. Gyps fulvus) je vrsta ptica grabljivica iz porodice jastrebova.
Jedna od najimpresivnijih kolonija je bila ona iznad Tekije u Blagaju. U Blagaju je došlo do trovanja supova 1991. god., kada je čovjek, da bi odbranio svoje stado koza od vukova, otrovao jednu kozu u nadi da će otrovati vuka. Međutim, otrovao je skoro sve supove koji su nastanjivali to područje.
Naše orlove, lešinare sa državnih jasala ili sa grbača našeg naroda, još niko nije uspio da „otruje“, nažalost oni su nas evo već 30 godina u kontinuitetu trovali i totalno zatrovali.
Iako je Haški sud procjenio da su zločesti induvidualci činili velike zločine i da zato odgovaraju, donekle se i možemo složiti i prihvatiti tu konstataciju, ali nam je kolektivna ili narodna odgovornost učinila i kolektivnu mržnju, gdje se narodi međusobno mrze, nije nam rečeno ko za to odgovara.
Ili, još bliži primjer, su naše svakodvne zamjerke induvidualnim političarima, ortodoksnim nacionalistima i rušiteljima našeg zajedničkog dobra, od Dragana Čovića, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i inih, upravo je odgovornost na njihovim glasačima ili narodima kojima pripadaju.
Zato su nam aktuelne i razne demagoške floskule i sulude tirade, gdje se konstatuje da narodi nisu krivi za sva zlodjela i zločine, počinjene od strane pojedinaca njihovoga roda i poroda.
Nije ih teško sve prepoznati i zaista ih svrstati u prave lešinare, jer dok stalno povećavaju svoje plate do nebeskih visina,većina, bez stida i srama, naši građani su sve siromašniji i ogorčeniji, na cjelovitu našu društvenu zajednicu, a posebno foteljaše iz Parlamentarnih fotelja, kojima su dali svoje glasove i povjerenje.
Ovi naši „orlovski lešinari“, istovremeno su postali i nacionalistički elementi veliko srpsko-hrvatske oligarhije, sa skrivenim „crvenim knjižicama“ koje su mnogi od njih skrivali u vremenima agresije, lupali se u sopstvena prsa o velikom svome patriotizmu, istovremeno gazeći i uništavajući i naše tekovine zajedničkog suživota, naše ideale i idole.
Evo ih, trenutno sadržanih i zadržanih u našoj nedavno formirtanoj vladi Federacije, a sljedbenici su svojih dokazanih konvertita i kriminalaca iz redova svojih mentora i ideologa, prethodnoga ružnoga vremena agresije na našu jedinu domovinu BiH.
Nužno nam je mnogo i vremena i prostora, da o njima svima ponešto istinski i kažemo ili napišemo, ali su mi lično trenutno veoma aktuelni naši tzv. „hercegovački jastrebovi „ poput onih gore istih Blagajskih, kao stari- novi premijer vlade Federacije Nermin Nikšić i predsjednik ekstremne nacionalističke „ustaške“ stranke HDZ-a, orguljaš iz mostarskih Bara, Dragan Čović.
Šta reći ili napisati svakome od njih, knjige i knjige, ali upravo mi mostarci, bili rođeni ili pridošli, upravo i najviše dovoljno ih poznajemo, a posebno moja ličnost, koji sam ih osjetio i na svojoj koži u trenutnim zlobnim situacijama.
Primjeri su brojni, ali ću samo navesti neke od njih, jer njihovo licemjerstvo, demogaški nastupi i tirade iz Gebelsove doktrine, laži i bolesne ambicije za fotelje, upravo se i graniče sa njihovim krajnje nemoralnim potezima i njihovim vrlinama.
Recimo, da smo kao radnici srpske nacionalnosti, od strane bivšeg premijera i „lažnog borca za čovjeka i državu“ SDP-ovca Nermina Nikšića, kako mu je i glasio predizborni slogan, imao je svoje velike jarane, ortodoksne nacionaliste, kriminalce i uzurpatore od Mije Brajkovića, Ive Bradvice i inih do Dragana Čovića.
Planetarnom kriminalcu i lopovu Miji Brajkoviću ustupio je finansijski kapital tzv. radnički u firmi Aluminij za podjelu dionica, koje je isti samovoljno obilato dodjelio svojim Hrvatima, Bošnjacima po mizernih sedam, a sve Srbe je najurio bez obeštećenja i dioničarskih prava u upravljanju firmom, za sva vremena.
Ništa čudno niti novo, ako se zna da je isti sa svojim „ikebanama“ i saradnicama otuđio i prisvojio svu imovinu bivšeg SKJ, da ima njihovu logistiku i da se u ova kokuzna vremena, može šepuriti SDP-ovom logistikom, poput pauna raširenih krila.
Nije nikakvo čudo, što je isti sa svojim saradnicima odbio i ponudu istinskog Bosanskog patriote Željka Komšića, da se svi oni, kao „fol“ patriote ili probosanske orijentisane snage za građansku državu, organizuju u jednu istinsku cjelinu, sa novim rukovodstvom:
Lažni patriota i fol probosanski „čimbenik“ Nikšić je sa svojom svitom, višegodišnjim foteljašima po raznim parlamentima i državnim institucijama, sve to ignorisao i odbio, da bi u sadašnjem trenutku sa ostalim minornim strankama i razno-raznim konvertitima, učinio i vidljivi razdor među Bošnjacima, a priklonio se ekstremnim nacionalistim strankama HDZ-u i SNSD-u, koji im odgovaraju.
Isti ih sada i dokle će to biti, vodaju i prevode žedne preko vode, da li Neretve, Radobolje, Bosne ili Vrbasa, do cjelovite propasti sopstvene domovine Bosne i Hercegovine i njenih vrijednosti.
Kako bi im sada tako lako i uslužno odlazili na noge, da li Edin Konaković kod Milorada Dodika, da li Nermin Nikšić na sajamski igrokaz HDZ-a i Dragana Čovića, a recimo gospodin Edin Forto nas odlično podučava sa hrvatskim jezikom i sl.
Kada je u pitanju Dragan Čović, po slici i djelima vidljivi „blizanac rasturač“ guslara iz Laktaša Milorada Dodika, sa razlikom, svoga „latinskoga“ umjeća, lukavosti i licemjerstva, dok mu jaran izgovara uvijek; „što na umu, to na drumu“, kako bi to naši stari govorili, dotle on to lukavo radi i provodi u djela iste zamisli i svoja nedjela.
Sa istom ideologijom i nacionalističkim nakanama, ustaško- četničke ideologije i razmišljanja, istomišljenici su, ali njegovom lukavstvu je dobra spoznaja teško stati u kraj.
Despoti su i ortodoksni diktatori u svome rodu, kojem pripadaju, možda su i nasljednici ili svojih agresorskih mentora ili aktuelnog Vladimira Putina, pa su i jedini ortodoksni brižnici i čuvari svojih genocidnih i zločinastih tvorevina u našoj jeidnoj domovini Bosni i Hercegovini, koju rastaču u svakome pogledu.

Foto: RTRS

Evo ih, lider SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i njihovi koalicioni partneri sastali su se u Sarajevu i potpisali su smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godina.

Dodik je rekao da je cilj ovih dokumenata efikasno formiranje vlasti na zajedničkom nivou.
Na neuobičajeno brz način za BiH došlo je do dogovora – rekao je Dodik, a Dragan Čović izjavljuje da će za šest mjeseci dogovoriti izmjene izbornog zakona, djelimično Ustava i poraditi zajenički na popravci dobrih međusobnih odnosa.

Šta još reći ili napisati na sve ove tvrdnje, već starinski odgovor; “Da Bog da kćeri, da te aga uzme ako cigani oko kuće hodaju“!

Dok su im naši “grobari iz aluminijske folije” proteklih tridesetak godina bili na usluzi u opstanku i jačanju njihovih tvorevina RS-a i HB, od sada im Nermin Nikšić sa svojom novom vladom, može da brine o njihovim veliko srpsko hrvatskim interesima, u svim sferama njihovog djelovanja u jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini.

Potpisane su smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godina.
Dodik je rekao da je cilj ovih dokumenata efikasno formiranje vlasti na zajedničkom nivou.
– Na neuobičajeno brz način za BiH došlo je do dogovora – rekao je Dodik. (RTRS)

VRHOstali prilozi:
» FCJK INSTITUCIJA KOJA JE NA KONSTANTNOM UDARU NEGATORA CRNE GORE
Božidar Proročić | 02. October 2023 00:50
» NACIONALNI „DAN BOŠNJAKA“ U PRIŠTINI I SKOPLJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. October 2023 15:45
» ZAŠTO JE BOSNA I HERCEGOVINA (NE)INTERESANTNA?
Mehmed Meša Delić | 01. October 2023 15:00
» KADIJA TE TUŽI, KADIJA TE SUDI
Mr. Milan Jovičić | 01. October 2023 13:07
» 28. SEPTEMBAR DAN BOŠNJAKA SAČUVATI RIJEČ, JEZIK I KNJIŽEVNOST
Božidar Proročić | 27. September 2023 17:38
» BABOOOOO, JAVI SE!
Said Šteta | 27. September 2023 17:10
» DEJTON – DRVO MIRA
Mehmed Meša Delić | 26. September 2023 21:03
» DVIJE PREDSTAVE UDRUŽENOG PODUHVATA KOJI SE (NE)TIČU BOSNE I BOŠNJAKA/BOSANACA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. September 2023 14:30
» DENISE, SMJENJUJ OVE SVOJE NEZNALICE I RUŠITELJE!
Mr. Milan Jovičić | 25. September 2023 02:02
» DOK ČARŠIJA PULSIRA
Dr. Mesud A. Ramić | 22. September 2023 20:07
» VELIKOSRPSKE BLJUVOTINE DODIKA SU JEZIVE
Mr. Milan Jovičić | 22. September 2023 15:43
» RUSIJA NE ODUSTAJE OD SVOJE GENOCIDNE POLITIKE
Božidar Proročić | 21. September 2023 18:16
» U SUSRET 12. REBIUL-EVVELU
Dr. hfz. Halil Mehtić | 21. September 2023 14:13
» BOSNA I HERCEGOVINA MEĐ DVA MRAKA
Mehmed Meša Delić | 19. September 2023 19:39
» FOJNIČKI MEHLEM
Šefka Begović-Ličina | 19. September 2023 16:33
» BOŠNJAČKA SERVILNOST POSTAJE DEGUTANTNA
Sead Zubanović | 18. September 2023 16:25
» U VLASTI SU NAM „PACOVI PODRUMAŠI“ SA PIJANSKOM IDEOLOGIJOM
Mr. Milan Jovičić | 18. September 2023 14:50
» LIJEPA RIJEČ I GVOZDENA VRATA OTVARA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. September 2023 03:18
» JEDAN POSTO NIČEG
Dr. Mesud A. Ramić | 16. September 2023 15:07
Ostali prilozi istog autora:
» KADIJA TE TUŽI, KADIJA TE SUDI
01. October 2023 13:07
» LIJEP TI JE OSMJEH, VUČKO NAŠ
23. August 2023 14:26
» ČUDNA JADA OD MOSTARA GRADA
18. June 2023 05:11
» MOSTARSKA PRIČA ZA MALU DJECU
07. June 2023 17:53
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif