Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


GOSPODINE CHRISTIAN SCHMIDT, KAO NJEMAČKI LAUREAT OBAVJEŠTAVAM NJEMAČKU NACIJU DA VI U BOSNI NE RADITE UREDNO POSAO VISOKOG PREDSTAVNIKA
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 09. May 2023. 13:05:43
Gospodine Schmidt,
Očekivao sam da ćete ovoga put biti dosljedni svom obećanju. Učinilo mi se to nakon poziva vašeg glasnogovornika Marija Brkića da ćemo se umjesto u nedjelju (07.05), čuti telefonom u ponedjeljak (08.05) u devet sati. Vaš glasnogovornik nije se javio na zakazano vrijeme. Nije se zbog toga ni ispričao. A zašto bi jer mi Bošnjaci - muslimani nismo vrijedni te vrste europske uljudbe.

Nisam iznenađen zbog toga. Jer vi ste, gospodine Šmit, u međuvremenu dobili vrijednu pohvalu, kao zaslužni nositelj ordena Ante Starčevića. Pohvalio vas je "Katolički tjednik". Citiram: "U pravu je visoki predstavnik, izjave reisa Kavazovića nisu u službi mira!", piše Josip Vajdner, glavni urednik „Katoličkog tjednika“, lista Vrhbosanske nadbiskupije.

Otvori link OVDJE.

Gosp. Šmit, svaki komentar na Vajdnerov hvalospjev o vašoj “objektivnosti“ 'Ni po babu, ni po stričevima', je suvišan, ali jest važno da vas podsjetim da možete biti „ponosni“ što ste na ovaj način uspjele narušiti i ono malo međureligijskog povjerenja, kojeg smo godinama gradili u našoj zemlji. Osobno sam na to ponosan, kao što pretpostavljam da je i bivši vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić također ponosan.

Zašto to radite, gosp. Šmit?

Zašto uporno i tvrdoglavo rušite ono što se mukotrpno, kako-tako, gradilo u poratnoj, post-genocidnoj i post-UZP-ovskoj Bosni, gdje se nije dogodio nijedan slučaj osvete od strane žrtava genocida i UZP-a, od strane Bošnjaka - muslimana, koje vi, kao nijedan visoki predstavnik dosada, prijavljujete UN-u da njihov duhovni i moralni poglavar „nije u službi mira“?

Gosp. Šmit, zar vam nije bilo dosta što ste na dan izbora mijenjali ustav i zakon, zar vam nije bilo dovoljno što ste uveli novi pojam „petine“ za (ne)demokratsko odlučivanje, pa ste imali potrebu da nam, kao naciji i državi, dodatno remetite mir, da nam uvećavate bol, muku, strah i neizvjesnost, da nam nanosite duševni bol, stavljajući nam na čelo metu ne bilo gdje, već u UN-a, i ne bilo kad, već u vrijeme kad je u porastu islamofobija?

Vi, gosp. Šmit, zajedno sa slavodobitnikom Josipom Vajdnerom, glavnim urednikom „Katoličkog tjednika“, lista Vrhbosanske nadbiskupije, trebate doći na kurs vele poštovanom reisu-l-ulemi Hesien ef. Kavazoviću da vas poduči o saburu i toleranciji nakon što je bio zatočen šest mjeseci u logoru HVO-a u blizini Konjica (1993), gdje mu nije bilo dozvoljeno da obavlja vjerske obrede, niti je imao pravo da se okupa i preobuče…


Reisu-l-ulema Kavazović 1993. godine u zloglasnom hrvatskom logoru smrti

Vele poštovani Kavazović nije nikad pokazao ni trun osvete prema Hrvatima - katolicima zbog toga. Naprotiv, pokazao je bezrezervnu spremnost za mir i dijalog sa svima.

Je li mu to zahvalnost od vas - gosp. Šmit i Vajdneru, pa da ga označite da „nije u službi mira“ zato što je rekao da ćemo mi Bošnjaci - muslimani braniti naš dom, domovinu i državu oružjem - ako zatreba. Pa, da. I hoćemo! Da znadete to! Jer „oružje“ nije samo puška. Naše najjače oružje je istina - riječ, koje se vi najviše bojite. E, to je naše najubojitije oružje, na koje je mislio vele poštovani reisu-l-ulema Kavazović. Imajte to na umu.

Gosp. Šmit, bez patetike, Bošnjaci - muslimani imaju izuzetno poštovanje prema njemačkoj naciji i državi. Veoma su zahvalni Njemačkoj na prijemu prognanika iz Bosne za vrijeme agresije na Bosnu i genocida nad Bošnjacima. Mnogo je uspješnih Bošnjaka biznismena, umjetnika, akademskih radnika i političara u njemačkom društvo.

Osobno sam zahvalan Njemačkoj što je u dva navrata prepoznala moj duhovni i miroljubivi rad i djelovanje na širenju dobre volje među ljudima i narodima u Europi i svijetu.

No, ovo što vi, gosp. Šmit, radite u Bosni, kao visoki predstavnika ne služi na čast i ugled njemačkoj naciji i zato osjećam mojim pravom i obavezama da kao njemački laureat skrenem pažnju njemačkoj naciju da vi nanosite moralnu, kulturnu i civilizacijsku štetu njemačkoj naciji.

Upamtite, gosp. Šmit, bez obzira šta mislili o nama Bošnjacima - muslimanima pod utjecajem radikalnih HDZ-e Hrvatima, ovdje u Bosni odnos prema žrtvama genocida i žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata je mjera moralnog i civilizacijskog karaktera pojedinca i nacije, uključujući i vas osobno kao visokog predstavnika i vašeg izvještaja o stanju u Bosni i Hercegovini, koji treba da bude 'Ni po babu, ni po stričevima', ali ne po aršinu Josipa Vajdnera, glavni urednik „Katoličkog tjednika“, lista Vrhbosanske nadbiskupije, koji je zadnji čovjek koji ima pravo da ocjenjuje vele poštovanog reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavzovića.

POSTCRIPTUM
Gosp. Šmit, vaše stavljanje duhovnog poglavara, reisu-l-uleme u Bošnjaka na „crnu listu“, nije viša stvar vele poštovanog Huseian Kavazovića, već je to stvar svih nas, muslimana Bošnjaka – ma gdje bili. Zato to neće proći i neće se tolerirati jer to je protivno zdravom razumu i ne dopustivo časti i ponosu muslimana. Na drugoj strani, bezobzirni Josip Vajdner, glavni urednik „Katoličkog tjednika“, lista Vrhbosanske nadbiskupije je brzo zaboravio da je reisu-l-ulema Kavazovića stao u odbranu nadbiskupa kardinala Vinka Puljića kada su ga napali zbog Blajburške mise u Sarajevu unatoč velikoj kritici. To Vajdneru ništa ne znači u njegovom udruženom antibosanskom poduhvatu uz pomoć gosp. Šmita.

Kao i uvijek kura'nska maksima ima vječnu i nepromijenjenu vrijednosnu poruku: - Oni vas neće nikad prihvatiti sve dok ne budete doslovno slijedili njihovu dogmu.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
12. July 2024 20:59
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif