Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


IZABRANI NOVI ČLANOVI BOSANSKE AKADEMIJE NAUKA I UMJETNOSTI 'KULIN BAN'
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 25. May 2023. 21:05:31
Šta za mene znači izbor za počasnog člana Akademije, izuzetna je i nemjerljiva čast, koja mi je ovim činom ukazana, kao “ortodoksnom“ Bosancu i bosanskom Srbinu, koji je svoja patriotska osjećanja za jednu i jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu, godinama iskazivao svojim istinitim i objektivnim sadržajima sa preko 1000 objavljenih kolumni.
Veritas amare est / da istina je bolna, ali kako i za koga.
Uvijek sam nastojao da dobro istinski očistim sopstveno srpsko dvorište, što bi naši stari govorili, pa da preko plota pogledam i dvorište komšije i susjeda.
Bio sam istinski borac protiv svih retrogradnih, nacionalističkih veliko srpskih ideja i lažnih nakana, protiv njihovih nedjela, sve do genocidnih činjenih zlodjela.
Kao rođenog Sarajliju, odrastoga i odgojenog u ambijentu svih svojih divnih i nezaboravnih komšija, njihovih običaja i navika, uz suprotnosti sa ponašanjima i nacionalističkim navikama sadašnjih mojih susjeda u gradu Mostaru, učinili su od mene iskrenog i iskusnog svjedoka, odrednice i ocjena vrijednosti i jednih i drugih i trečih, u zajedničkom suživotu.
Moj domaći odgoj i obrazovanje, uz pomoć moje drage tetke, inače vešalice u hotelu Beograd u Sarajevu, dali su mi ljudsko dostojanstveni odgoj i civilizovano visoko intelektualno obrazovanje, u mome random i životnom vijeku.
Zato sam uvijek i bio u stanju razuma i ponašanja i prema drugom i različitom u svakome pogledu, iskreni, energični i trajni protivnik svih pojava nacionalizma, posebno u sopstvenom srpskome rodu, kojeg je naš književnik Dobrica Ćosić ispravno i veoma dobro okarakterisao:Upravo, uvijek sam cijenio i poštovao sve intelektualce, koji su u svome sopstvenom dvorištu “čistili sve te nakaradne nacionalističke porive i nakane“, te su imali i parvo i mogućnost osvrtanja in a svoje komšije ili susjede.
Kao visoki intelektualac i svjetski čovjek sa više jezika, graditelj i professor koji je obrazovao generacije elektro stručnjaka i kao veoma aktivni društveno- politički radnik, od parlamentarca Skupštine BiH SA Marin Dvora do Savezne Skupštine SFRJ u Beogradu, kao vijećnik Gradskog vijeća grada Mostara u dva saziva i njegov predsjednik / potpredsjednik, u borbi za jedinstveni Mostar, doživio bsam i životnu golgotu, kao trostruki prognanik u ovome gradu.
Dok su međunarodni fakturi bili brižni ovim slučajem i svojim hitrim dolaskom u Mostar, da mi ponude politički azil, u željenu zemlju Evrope ili Amerike, dotle je vispremi i izuzetno cijenjeni i poštovani gradonačelnik ovoga grada Safet Oručević, pozivom u svoj cabinet i odlučno reagovao: “Milane ti nećeš nigdje ići iz ovoga grada, nego reci gdje hoćeš da te smjestim, jer sam bio zatočenik u hotelu “Ero“


Istina je da je to bilo presudno i tako sam tad ai dan danas ostao u ovome gradu, za dobrobit i građana i grad ai jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.
Zajednički smo se borili sa grupom građanske liste za “jedinstveni grad Mostar“ i tada pobjedili protukandidate iz HDZ-a, ali nažalost, ne do kraja, jer su ostale neke nacionalističke snage, koji nam i dan danas čine probleme i smetnje u zajedničkom normalnom i dostojanstvenom suživotu, kakav je ovaj grad i nekada živio i razvijao se na dobrobit svih njegovih građana.
Još uvijek su u ovome gradu, udružene snage nacionalista veliko srpsko-hrvatskih, diktatora i doglavnika, sa Draganom Čovićem i njegovim “blizancem rušiteljem“ svega dobroga u ovoj nam jedinoj domovini i ovome gradu Mostaru, sa “dodikovcima“ i Miloradom Dodikom, kao koalicionim partnerima, kroje nam sudbinu nakaradnog suživota.
Veoma sam zahvalan Predsjedništvu, Senatu i Skupštini Bosanske akademije za nauku i umjetnost “Kulin bana“ koja je prepoznala moje djelovanje, te u liku i djelima sagledala i uslove i podobnosti odluke za moje članstvo, kao počasnog člana, što sam ih nesebično zahvalan.
Uz iskrene čestitke za sve nove članove Akademije, garantujem i u nastavku sospstvenog djelovanja na promociji i očuvanju svih naših vrijednosti, jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» ZA IVU KOMŠIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. May 2023 14:09
» O (NE)RAZLICI IZMEĐU ISTRAŽITELJA MUSTAFE DRNIŠLIĆA I IVE KOMŠIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. May 2023 13:09
» ALEKSANDAR RADOMAN - POSVEĆENOST NAUCI I CRNOJ GORI
Božidar Proročić | 27. May 2023 20:21
» MEIN KAMPF PRIČA O MRŽNJI (8)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25. May 2023 21:47
» PRESLAGIVANJE BALKANA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. May 2023 20:06
» KOMEMORACIJA HASANU HADŽIAVDIĆU
Bošnjaci.Net | 21. May 2023 14:44
» IN MEMORIAM - HASAN HADŽIAVDIĆ 1933. – 2023.
Bošnjaci.Net | 21. May 2023 01:22
» U ARIZONI PRITVOREN ZLOČINAC SINIŠA ĐURĐIĆ
Eset Muračević | 19. May 2023 18:30
» PORAZ NJEMAČKE REVOLUCIJE (6)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2023 13:45
» PROGLAŠENJE REPUBLIKE (5)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. May 2023 13:48
» PREVIRANJA NA POLITIČKOJ SCENI NJEMAČKE (4)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 14. May 2023 19:52
» MOJ OMAŽ DOAJENU BOSANSKOG JUNAČKOG NOVINARSTVA SALIHU BRKIĆU – MOSTARCU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. May 2023 19:44
» POLARIZACIJA SOCIJALDEMOKRATIJE (3)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. May 2023 18:28
Ostali prilozi istog autora:
» DA LI SE MOŽE ILI TREBA ZABORAVITI?
07. February 2023 17:25
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif