Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


TRADICIONALNA MANIFSTACIJA „DANI HUSEIN-EF. ĐOZE“ OD 26. MAJA DO 2. JULA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 26. May 2023. 16:05:33
SARAJEVO, 26. MAJ 2023. (MINA) - Muftijstvo goraždansko od 26. maja do 2. jula organizira devetu tradicionalnu manifestaciju „Dani Husein-ef. Đoze“, najavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Muftijstva.

Na konferenciji su se obratili muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde Esad-ef. Grabus i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik-ef. Čaušević, naglasivši da će u okviru manifestacije biti realiziran niz vjersko-kulturnih sadržaja.

„Mi smo ovu manifestaciju razvijali da pronađemo pravi odgovor sa naše strane na ono šta je naslijeđe Husein-ef. Đoze, a naravno i cjelokupne regije. Ovu manifestaciju smo smjestili u period od preseljenja Husein-ef. Đoze, koje se dogodilo krajem maja, i njegovog rođenja početkom jula“, naveo je muftija Pitić.

Kazao je da ova manifestacija do sada već prelazu brojku od 100 realiziranih sadržaja, zahvalivši se svim medžlisima, glavnim imamima i drugima koji su učestovali u realizaciji ove manifestacije od samog početka.


„Nadam se da će ovogodišnji centralni program opravdati našu potrebu da se zahvalimo jednom od velikana naše ukupne bošnjačke baštine, misli i doprinosa općem dobru, koje je Husein-ef. ostavio kao svoju zadužbinu, a ona je zadužbina svima onima koji ostaju poslije“, naglasio je muftija.
Dodao je da će u okviru manifestacije uvrstiti i hatma-dovu, 2. juna, koju će pokloniti Husein-ef. Đozi i Dževadu Karahasanu.

„To su dva najveća čovjeka u onome što su najbolje radili u našem narodu zadnjih stotinu godina. Pozivam sve naše džemalije, sugrađane i sve one i iz drugih područja, da se pridruže sadržajima ove manifestacije, koja počinje i završava Kur'anom, onim što je bila opsesija Husein-ef. Đoze čitav njegov intelektualni život“, poručio je muftija goraždanski.

Manifestacija će biti otvorena danas programom „Večeri Kur'ana“ u džamiji Bin Hamis na Obarku, u Goraždu. Između ostalog, 16. juna će u Centru za kulturu Goražde biti dodijeljena i Povelja Turhan Emin-beg „Kapija Hajra“. Dan kasnije, 17. juna, bit će održan i tradicionalni zikr na Presjeci.
Manifestacija će biti završena Mevludom na Turskoj ravni u Goraždu 2. jula.

VRHOstali prilozi:
» KARAĐOZ-BEGOVA MEDRESA – 466 GODINA MUDROSTI I OPSTOJNOSTI
Bošnjaci.Net | 18. September 2023 13:35
» NOVA MEKTEPSKA GODINA POČINJE 9. SEPTEMBRA
MINA | 01. September 2023 13:22
» AKCIJA PRIKUPLJANJA ĆILIMA ZA ALBANIJU 1991. GODINE
Muhamed Hodžić | 24. August 2023 17:01
» UZOR U VJERSKOM I OPĆEM DOBRU
Ferhat Korajac | 26. July 2023 13:41
» MOJ OMAŽ SELIMU JARKOĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2023 15:43
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif