Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulemu ef. Kavazović
U SARAJEVU KLANJANA DŽENAZA-NAMAZ KNJIŽEVNIKU DŽEVADU KARAHASANU
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 27. May 2023. 00:05:40
U haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu klanjana je dženaza-namaz i obavljen ukop uglednog bosanskohercegovačkog književnika i akademika Dževada Karahasana, javlja Anadolija.

Posljednjem ispraćaju je pored članova porodice, brojnih prijatelja, kolega i saradnika, prisustvovao veliki broj građana i javnih ličnosti, uključujući reisul-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, sarajevskog muftiju Nedžada Grabusa, pjevača Dinu Merlina, profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Hilmu Neimarliju i brojne druge ličnosti.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulemu ef. Kavazović, a potom se prisutnima obratio profesor Neimarlija.

"Rastajemo se s bošnjačkim, bosanskohercegovačkim i evropskim savremenikom, s izvornim misliocem, piscem i učiteljem koji nas je pola stoljeća darivao dragocjenim sposobnostima i zadaćama našeg vremena, doprinosima prošlosti i nadama budućnosti", kazao je Neimarlija, napominjući da je Karahasan kao mislilac i pisac bio posebno predan zajedništvima i vezama ljudi i zajednica.

On je kazao da su Sarajevo, Bosna i Evropa geteovskog uznošenja života i strahopoštovanja prema trajnom, krajolici u kojima se dešavaju sudbine i odvijaju razgovori junaka u većini njegovih djela.

"Duhovni vidici u kojima on razgovara s misliocima i pjesnicima antičkog svijeta, muslimanskog Istoka i evropskog Zapada. Vjerovao je u spasonosne moći dobre književnosti. Probudio je u novi život i nastavio najznačajniji razgovor evropskog Zapada i muslimanskog Istoka, razgovor Goethea i hafiza. U zavjetnim zadnjim rečenicama svog zadnjeg romana povezao je muslimansku dovu sa sokratovskim priznanjem: 'Da mi je znati, samo da mi je znati'", kazao je prof. Neimarlija.

Književnik Dževad Karahasan je preminuo u petak, 19. maja 2023. godine, u 70. godini. Karahasan je protekle dvije godine vodio bitku s teškom bolešću.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Autor je brojnih knjiga, eseja, drama... Za svoj rad nagrađen je brojnim priznanjima, a jedna od najznačajnijih je Goetheova nagrada za književnost, koja nosi ime po najsvestranijem njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu.

Rat u Bosni i Hercegovini 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Predavao je na nekoliko europskih univerziteta kao gostujući profesor. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra te učestvovao kao pozorišni reditelj.

Foto: Samir Jordamović/Anadolija

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif