Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DJELOM O KAVEZU, ALMIR DERVIŠEVIĆ, UKAZUJE NA UNIVERZALNE VRIJEDNOSTI ZAROBLJENE U MATERIJALIZMU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 30. May 2023. 17:05:31
Konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizovao je 18. maja 2023. ispred zgrade Međunarodnoga suda pravde u Den Hagu postavku djela kojim želi ukazati na to da su mnoge univerzalne vrijednosti (poput mira, pravde, ljubavi, istine) materijalizirane i kao takve zarobljene (ograničene), a sve zarad posvećenosti interesima i robovanja samo tim interesima.


- Čovječanstvu je potrebna dematerijalizacija u mjeri kojom će realizovati ravnotežu pri ćemu će i materijalni i nematerijalni svijet moći ostvariti svoje pravo. Da bismo uopće taj proces započeli potrebno je da stvari i pojave, koje nas okružuju, prije svega nazovemo pravim imenom, da utvrdimo naše trenutno stanje, našu stvarnost i istinu koja će nas povesti u proces oslobađanja - kazao je Dervišević.

Potrebno je, kako je kazao, okrenuti se istini dok još imamo vremena. Pri tom misli na društvo općenito jer ‘svi smo žrtve pohlepe, bezosjećajnosti, oholosti, laži, sebičnosti koja je sve izraženija a posebno zastupljena u vladajućim svjetskim silama i kod onih koji to žele da budu’.
Dervišević precizira da njegovo novo djelo čini jedan kavez u koji je ispisao univerzalne vrijednosti kao što su mir, pravda, ljubav, istina, solidarnost, zajedništvo, ali i religioznost, duhovnost, znanje i nauka. Na taj način ukazuje da su sve te vrijednosti zatočene. Pored kaveza, na jednoj ploči koja je slobodna u prostoru, ispisao je (nabrojao) neke od materijalnih stvari, koje su na prodaju kao što su oružje, lijekovi, hrana, gas, nafta …Dok su univerzalne vrijednosti zatočene i ograničene, prozvodi i usluge su slobodne, neograničene.


U centralnome dijelu kaveza nalazi se ogledalo koje je tu da, zapravo sve nas pojedinačno, potakne na samokritičnost, na samopropitivanje o našem odnosu, našoj ulozi i odgovornosti u opisanome procesu, stanju, spram opisanoga problema materijalizacije civilizacije (društva).

- Želja mi je da nas to djelo sve potakne na razmišljanje o vlastitom doprinosu dematerijalizaciji društva, posebno vlastitoga života. Nadam se da će to biti neka polazna tačka koja može biti povod činjenju djela u procesu dematerijalizacije vlastitog načina života što će konkretno utjecati i na promjene u društvu - naglasio je. Ogledalo je također tu da nas, kako je kazao Dervišević, sve pojedinačno propituje o vlastitom odnosu spram vrijednostima koje su spomenute u kavezu i koji ukazuje na njihovo zatočeništvo.


Postavkom ovoga djela ispred Međunarodnoga suda pravde u Den Hagu umjetnik Dervisevic apelira da se sud kao takav posveti mnogo više ovoj problematici čovjećanstva, zatočenome u materijalizmu.

- Želim da vjerujem da im je zaista cilj pravda. Želim da vjerujem da i oni, kao takva institucija, nisu materijalizovani i stavljeni u službu onih koji ono što je lijepo, zdravo, čestito... drže zatočenim. Kako god da bilo, mi moramo dalje. Mi se moramo kretati u pravcu oslobođenja. I jedna linija proizlazi iz jedne male tačke čiji zbir, u prostoru i kroz vrijeme, čini upravo tu liniju - naglasio je.

Umjetnik Almir Dervišević među ostalim, autor je i djela napravljenog u formi štita, u kojem je rečenica “Pravda za sve, svi za pravdu” prevedana na desetine svjetskih jezika. I tim djelom umjetnik je želio ukazati na pravo svakog čovjeka da živi okružen pravdom kao i obavezu da svaki čovjek bude nosilac pravde. Jer, kako naglašava, pravda je uslov mira kojem dio čovječanstva već vijekovima teži. A mir je put do istinske pobjede.


To djelo postavio je 2015. godine, ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u Den Hagu. Potom poklonio Gazi Husrev begovoj biblioteci, uvjeren da će poruka “Pravda za sve, svi za pravdu”, izražena kroz to umjetničko djelo, svojim univerzalnim karakterom trajno komunicirati sa svijetom iz te institucije kulture u Sarajevu.


Uz podsjećanje na to djelo, Dervišević šalje i dodatnu poruku da ‘pobjede nema bez mira, mira bez pravde, pravde bez istine’.

- Samo je istina konstanta, pa kao takva uvijek naša nada i naše rješenje, spas - kazao je.
Dervišević misli da ‘upravo sviješću, o stvarnosti možemo uspijeti pronaći put ka slobodi’.
- Svi smo mi (mislim na čovjeka i sve živo), žrtve te agresivne ideologije koja želi da ima, a zaboravlja kako da bude, naglasio je Dervišević.

Biti od istine, sa istinom, u istini i zbog istine.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
11. June 2024 21:10
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif