Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


KRAJ DESPOTA IZ MOSKVE
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 31. May 2023. 17:05:13
Rat u Ukrajini traje nesmanjenom žestinom vode se borbe na svim poljima od fronta preko medija do svjetskih političara i diplomata. Ukrajina se bori nesebično čuvajući granice svoje države. Moskovski despot i diktator Vladimir Putin i pored svojih zlokobnih nastojanja da slomi otpor Ukrajine ne uspijeva u tome no i pored toga on nastavlja svoju kampanju koja je na izdisaju. Buđenje uspavanih velikoruskih nacionalista ne ide željenim tokom sve je više kritičara u Rusiji, međutim zbog jakih pro-režimskih medija, policije i služba bezbjednosti svaki vid kritike i otpora je osuđen na propast u Moskvi.

Ukrajinski predsjednik i heroj Ukrajine, Volodimir Zelenski izjavio je da će rusko rukovodstvo pasti posle poraza Kremlja u ratu protiv Ukrajine. „Kijiv i svi naši gradovi, cijela Ukrajina, okončaće istoriju moskovske despotovine, koja je veoma dugo porobljavala mnoge narode“, rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju. On se ovom prilikom nije obratio javnosti iz svog kabineta kao i obično, već na ulici ispred predsedjničke kancelarije u Kijevu. Ukrajinska protivvazdušna odbrana uspjela je skoro u potpunosti da odbije jedan od najvećih ruskih napada dronovima od početka rata, rekao je Zelenski i dodao da je Moskva pokušala da pokvari dan Kijivu. Kijiv je tokom svoje istorije preživeo zločine i preživjeće ruske napade i neće dozvoliti Rusima da ga osvoje, dodao je Zelenski. Oružje poput dronova Šahed korišćenih u napadu ne može da spase ruske vladare, rekao je Zelenski i dodao da će Rusija izgubiti rat jer prezire život i kulturu.

Politika Moskve i obnove moskovskog carstva sa velikodržavno-nacional-šovinističkim pretenzijama ima svoju mračnu predistoriju. Ruski diktator Vladimir Putin je napadom na Ukrajinu šokirao mnoge, njegov najkrupnij diktatorski i genocidni potez otkako je anektirao Krim 2014. godine, ali on nikad nije tajio svoju namjeru da obnovi ruski uticaj van granica svoje države po cijenu žrtvi i stradanja ne samo Ukrajinaca već i drugih naroda. Putin je na vlasti od 2000. godine - u ulogama i predsjednika i premijera Rusije, i najduže se nalazi na čelu Kremlja još od sovjetskog diktatora Josifa Staljina, koji je umro 1953. godine. Kontroverzni nacionalni referendum o ustavnim promjenama iz 2020. godine omogućio je Putinu da ostane na vlasti i posle aktuelnog četvrtog mandata, koji se završava 2024. godine. Da li će ostati i kakva je budućnost Rusije pod njegovom diktaturom veliko je pitanje na koje za sada Evropa nema odgovora. Ono što je zaista sigurno da bi Evropa bez Putina bila bolje i sigurnije mjesto za sve narode.

Ono što je žalosno u okvirima svjetske poltike je stalna prijetnja nuklearnim oružjem u tome mu se pridružuje i predsjednik Bjelorusije Lukašenko. O mjerama koje je Putin uveo počevši od nasilne mobilizacije, preko pritiska na medije do progona političkih neistomišljenika znači da Putin želi samo zadržavanje privilegija povlašćene oligarhije i svoje pretorijanske garde izabranih. Kraj despota Rusija biće ako ne fizički a ono sigurno u međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu đe će ga čekati njegova braća po ideologiji krvi i tla. Posle više od tri decenije nakon pada komunističkog sistema, Rusija je mogla ići ka tome da bude stabilna, demokratska i relativno bogata država sa uređenim demokratskim društvom. Međutim Putinova Rusija je izabrala paranoične naconal-šovinističke vizije koje su dovele Rusiju tu đe je sada izolovanu i odbačenu od Evrope i svijeta pred vojnim porazom i ekonomskim slomom. Despot velikoruskog nacionalizma broji svoje posljednje mjesece vlasti rastrzan kao doktor Džekil i mister Hajd, između Staljina i Hitlera između života i smrti, između genocida i progona, između proklestva i izolovanosti kojom želi jednom da zauvijek Rusiju stavi na istorijski stub srama. U jednom svom autorskom tekstu ruski pisac Viktor Jerofejev obavještava neupućene zbog čega se Rusija, svako malo, nađe u srednjem vijeku pa kaže: ,,Ruski diktatori, naime, nikako ne vole učene ljude koji misle sopstvenom glavom, pa ih, kad god se ukaže prilika – a za diktatore svaka je prilika dobra – šalju na robiju, u logore, ubijaju ih, ili, u najboljem slučaju, proćeruju. Tako su radili carevi, tako su postupali komunisti (Jerofejev naročitu pažnju svraća na Lenjina, jer o Staljinu, valjda, nema smisla ni govoriti), tako na Rusiju gleda i ruski diktator Vladimir Putin. ”

VRHOstali prilozi:
» DEJTON – DRVO MIRA
Mehmed Meša Delić | 26. September 2023 21:03
» DVIJE PREDSTAVE UDRUŽENOG PODUHVATA KOJI SE (NE)TIČU BOSNE I BOŠNJAKA/BOSANACA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. September 2023 14:30
» DENISE, SMJENJUJ OVE SVOJE NEZNALICE I RUŠITELJE!
Mr. Milan Jovičić | 25. September 2023 02:02
» DOK ČARŠIJA PULSIRA
Dr. Mesud A. Ramić | 22. September 2023 20:07
» VELIKOSRPSKE BLJUVOTINE DODIKA SU JEZIVE
Mr. Milan Jovičić | 22. September 2023 15:43
» RUSIJA NE ODUSTAJE OD SVOJE GENOCIDNE POLITIKE
Božidar Proročić | 21. September 2023 18:16
» U SUSRET 12. REBIUL-EVVELU
Dr. hfz. Halil Mehtić | 21. September 2023 14:13
» BOSNA I HERCEGOVINA MEĐ DVA MRAKA
Mehmed Meša Delić | 19. September 2023 19:39
» FOJNIČKI MEHLEM
Šefka Begović-Ličina | 19. September 2023 16:33
» BOŠNJAČKA SERVILNOST POSTAJE DEGUTANTNA
Sead Zubanović | 18. September 2023 16:25
» U VLASTI SU NAM „PACOVI PODRUMAŠI“ SA PIJANSKOM IDEOLOGIJOM
Mr. Milan Jovičić | 18. September 2023 14:50
» LIJEPA RIJEČ I GVOZDENA VRATA OTVARA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. September 2023 03:18
» JEDAN POSTO NIČEG
Dr. Mesud A. Ramić | 16. September 2023 15:07
» PRESTANITE IZLUĐIVATI MUSLIMANE!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 14. September 2023 18:24
» DRŽAVE SE RAĐAJU, ŽIVE I UMIRU NA NJIVAMA
Dr. Harun Hadžić | 13. September 2023 14:34
» SRPSKO – HRVATSKA IDEJA DA BOSNE I HERCEGOVINE NEMA
Mehmed Meša Delić | 11. September 2023 20:46
» INTELEKTUALNE BUDALE
Said Šteta | 11. September 2023 15:22
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif