Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


Fakultet islamskih nauka, 31. maj 2023. godine u 19.00
PROMOCIJA KNJIGE „ONTOLOGIJA ISLAMA“ AKADEMIKA FERIDA MUHIĆA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. May 2023. 18:05:49
U okviru redovnih mjesečnih tribina, na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, 31. maja u 19.00 sati bit će upriličena promocija knjige „Ontologija Islama“ i osvrt na znanstveni, istraživački i publicistički rad akademika prof. dr. Ferida Muhića. O djelu akademika Ferida Muhića na Tribini će govoriti dr. Hilmo Neimarlija, dr. Enes Karić, dr. Orhan Bajraktarević i dr. Samedin Kadić.

Prema riječima akademika Muhića, „naslov knjige „Ontologija islama“ ukazuje da je njen osnovni cilj ispitati ontološko utemeljenje Islama, odnosno, suočiti se sa pitanjem statusa Islama u kontekstu cjeline svijeta“, i u tom smislu ona je „pokušaj da se Kur᾿an i Islam u skladu sa mogućnostima i sposobnostima ljudskog razumijevanja razmatraju kao emanacija Božijeg svjetla darovanog čovjeku.“
Knjiga „Ontologija Islama“ uz Predgovor koji potpisuje prof. dr. Šerbo Rastoder, redovni profesor na Univerzitetu Crne Gore i Uvod te Metodološke koordinate ima pet dijelova: Ontologija Islama, Kur᾿an – Ustav objavljen čovječanstvu, Nevidljivi zid, Istorija laži – Islam na Balkanu, Fenomen religioziteta te apendex pod naslovom Svijet islama u svijetu budućnosti.

Iz bibliografskih bilježaka akademika Ferida Muhića

Ferid Muhić je filozof, pjesnik planinar. Bošnjak je, oženjen, i otac troje djece.
Rođen 08. juna 1943 godine, u selu Mahoje, Zavidovići, centralna Bosna. Filozofiju je diplomirao u Skopju. Postdiplomske studije iz sociologije završio je u Skopju a magistrirao i doktorirao u Beogradu. Kao stipendist Fulbright Scholarship Programa proveo je godinu dana na post-specijalističkim studijama filozofije i sociologije na Texas State University, Austin Texas i Syracuse University, Syracuse, New York State. Redovni je profesor na Univerzitetu “Sv. Kiril i Metodij“ u Skopju. Kao gostujući profesor boravio je na nekoliko univerziteta u Evropi, SAD, Maleziji i u Singapuru gdje je predavao Contemporary Western Thought.


Na Univerzitetu “ Sv.Kiril i Metodij“ u Skopje, u redovni program studijski program, prvi put u istoriji visokog obrazovanja u Makedoniji, uveo predmete Filozofska antropologija, Filozofija religije, Filozofija politike. Pored predmeta Moderna filozofija, Savremena filozofija, Hermeneutika, Estetika, Logika, predavao i predmete Sociologija, Socijalne teorije i Istorija kulture. Pod mentorstvom prof. dr. Ferida Muhića, doktoriralo je 37 kandidata, dok su 43 kandidata stekli naučni stepen magistra.

Koosnivač je i prvi predsjednik Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti (BANU). Član je Evropske Akademije Nauka i Umjetnosti, sa sjedištem u Salzburgu. Austrija kao i Bosanske Akademija Nauka i Umjetnosti Kulin Ban (BANUK).

Danas je Emeritus profesor na IBU (International Balkan University) u Skopju. Od decembra 2016 -2020 godine Ferid Muhić je bio poslanik u Parlamentu Republike Makedonije.

Ferid Muhić se duže od 30 godina aktivno bavio planinarstvom i alpinizmom i stigao na mnoge vrhove, od Aljaske, preko Afrike, Evrope, do Bornea.

Akademik prof. dr. Ferid Muhić je objavio više od pedeset knjiga a u periodu od 1965 do danas više od 1500 članaka u naučnim, stručnim i književnim časopisima, kao i u svojim redovnim kolumnama u nedjeljnicima i dnevnim listovima u Skopju, Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu, Ljubljani, Sarajevu, Podgorici. Održao je veliki broj javnih predavanja, a sa svojim referatima je učestvovao na preko 400 simpozijuma, naučnih konferencija, okruglih stolova i tribina širom svijeta, u Evropi i u svim državama Balkana. Svojim filozofskim tekstovima, kao i prozom i poezijom zastupljen je u Zbornicima i Antologijama na prostorima bivše Jugoslavije, u Albaniji, Poljskoj, SAD, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Maleziji, Turskoj, Italiji. Prevođen je na albanski, engleski, arapski, njemački, francuski, italijanski, malajski, turski, poljski jezik. O filozofskim pogledima prof. dr. Ferida Muhića, do sada je odbranjena jеdna doktorska disertacija.

VRHOstali prilozi:
» AŠK NA MIZANU - INSPIRATIVNO POETSKO BISERJE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 31. May 2024 15:57
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
Eset Muračević | 17. May 2024 15:01
» TRIBINA “ŽIVA VODA” I GLASOVI ŽENA U POEZIJI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. May 2024 17:42
» GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992
Esad Krcić | 14. May 2024 16:52
» JAMA
Sanela Halković | 11. May 2024 12:51
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
Bošnjaci.Net | 09. May 2024 20:20
» “ZAPIS O DOBRU U LJUDIMA”
Bošnjaci.Net | 08. May 2024 16:42
» MOGU NAM UZETI ŽIVOT ALI NE MOGU DUŠU
Bošnjaci.Net | 07. May 2024 16:56
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif