Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Zločinac došao pred lice pravde
SINIŠA ĐURĐIĆ PROGLAŠEN KRIVIM ZA IMIGRACIJSKU PREVARU
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 01. June 2023. 18:06:07
Bosanskohercegovačkog državljanina Sinišu Đurđića (50), trenutno nastanjenog u Tucsonu (Arizona), 19. maja ove godine, savezna porota proglasila je krivim po optužbi za prevaru s vizom i pokušaj nezakonitog pribavljanja američkog državljanstva, naznačeno je u Saopštenju za javnost Ureda državnog odvjetništva Sjedinjenih Američkih Država, Distrikt Arizona. Presuda o krivici uslijedila je nakon devetodnevnog suđenja kojeg je vodila okružnn sutkinja Sjedinjenih Država Jennifer G. Zipps. Godine 2009., Homeland Security Investigations (HSI) pokrenuo je istragu protiv njega nakon što je dobio popis policijskih brigada osumnjičenih za razne zločine tokom rata 1990-ih u Bosni i Hercegovini te među njihovim članovima identifikovao jednog od njih kao Sinišu Đurđića, koji je 2000. godine emigrirao u Tucson u okviru američkog programa za izbjeglice. HSI je otkrio da je, u raznim imigracijskim zahtjevima za Sjedinjene Države, Đurđić zanijekao da je služio u stranim vojnim i policijskim jedinicama. Višegodišnja međunarodna istraga HSI-ja potvrdila je da je Đurđić doista bio pripadnik te policijske brigade i drugih vojnih postrojbi bosanskih Srba, te da je on maltretirao prinudno zatočene civile u logoru u kojem je „službovao“. Agenti HSI-ja, u više navrata, bili su u Bosni i Hercegovini gdje su intervjuisali desetke svjedoka i prikupili dokumentaciju od bosanskohercegovačke vlade, srpske vlade i od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu. Agenti su otkrili da je Đurđić bio zatvorski čuvar u dva zarobljenička logora koje je sjeverno od Sarajeva uspostavila “Republika srpska”, entitet bosanskih Srba koji je podržavao ideju “etničkog čišćenja” tokom minulog rata i nastojao isključiti sve bosanske Muslimane i Hrvate katolike iz pojedinih krajeva unutar BiH.


U pauzi suđenja: Dio svjedoka sa Američkim tužiocima

Tokom suđenja, petorica Bošnjaka, među kojima je bio i potpisnik ovih redova, a koji su bili prinudno zatočeni u srpskim logorima svjedočili su o zlostavljanjima koja su pretrpjeli ili kojima su svjedočili od strane Đurđića. Sjedinjene Države predstavile su opsežnu dokumentaciju koja pokazuje da je Đurđić lagao u raznim imigracijskim zahtjevima o svojoj prethodnoj vojnoj i policijskoj službi, te da je namjerno obmanuo imigracijske službenike Sjedinjenih Amewričkih Država o svojoj prošlosti kako bi stekao pravni status u ovoj zemlji.

-Pohvaljujemo hrabrost i upornost Bosanaca koji su svjedočili protiv optuženika i smatrali ga odgovornim za njegove lažne izjave dok je tražio pravni status u Sjedinjenim Državama, rekao je državni odvjetnik Sjedinjenih Država Gary Restaino. Pružanje prilika za izbjeglice i azilante je suštinski američko.Očuvanje tih prilika zahtijeva budnost kako bi se osiguralo da američki san bude zatvoren za one koji lažu o diskvalificirajućoj prošlosti.

-Kada osoba pokuša postati američki državljanin pod lažnim izgovorima, to ugrožava naš proces naturalizacije, a posebno je štetno za one koji vjerno slijede pravosudni sustav, kaže Scott Brown, specijalni agent zadužen za HSI Arizona. Jednostavno rečeno, oni koji se svjesno i namjerno lažno predstavljaju, posebno oni koji se smatraju prijetnjama nacionalnoj sigurnosti, ratnim zločincima i kršiteljima ljudskih prava, kako bi pokušali dobiti status američkog državljanstva, bit će smatrani odgovornima za svoje lažne radnje. Ovaj optuženik je proglašen krivim zahvaljujući nepokolebljivoj predanosti onih koji su istraživali i procesuirali ovaj slučaj.


Detalj sa pripreme za sudjene: Asif Šehić, Alija Halilović, Sabahudin Šehić, Mirsad ŠehiĆ i Eset Muračević

Izricanje presude Siniši Đurđiću, koji bi se mogao suočiti sa minimalno pet godina zatvora, zakazano je za 8. avgust 2023. godine. Nakon izdržane kazne bit će deportiran. Istragu o ovom slučaju provela je Služba za domovinsku sigurnost, Tucson Field Office. Pomoćnici državnog odvjetnika Sjedinjenih Država Liza Granoff i Kevin Schiff, okrug Arizona, Tucson, vodili su kazneni progon.

Inače, Siniša Đurđić, vojnika srpskih snaga, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine bio je jedan od ekstremnijih čuvara u agresorskim logorima „Bunker“ kod Pansiona „Kon-Tiki“ u Vogošći i „Planjina kuća“ u Svrakama u kojima je mučio prisilno zatvorene civile nesrpske nacionalnosti. On je u Sjedinjene Američke Države ušao 2000. godine kao izbjeglica, a kasnije je podnio zahtjev i dobio dozvolu za stalni boravak. Međutim, u svojim zahtjevima za imigraciju lagao je o svojoj vojnoj i policijskoj službi i torturama kojima je izlagao prisilno zatočene civile. Đurđiću ovo nije jedini grijeh. U maju 2003. godine osuđen za ubistvo iz nehata nakon što je ubio muškarca dok je vozio pijan, a odležao je pet godina zatvora.Nakon puštanja na slobodu, živio je u Tusonu i radio za dva Dodge zastupništva, uključujući Tucson Dodge i Larry H. Miller Dodge Ram Fiat. U junu 2015. godine podnio je zahtjev za američko državljanstvo u kojem je negirao svoju povezanost s vojskom bosanskih Srba. Kao dio prijave, imigrant se pita da li je teško povrijedio ili pokušao namjerno povrijediti osobu, da li je učestvovao u ratu, ili je služio kao dobrovoljac ili vojnik u zatvoru ili zatvoru, uključujući logor ili pritvorski objekat. U okviru optužnice, Đurđić je optužen da je lagao na dva savezna formulara, uključujući obrazac I-485 za prebivalište i njegov N-400 za državljanstvo. Sudska porota je utvrdila kako je on “prijavio, primio, posjedovao i koristio svoju kartu stalnog boravka svjestan da ju je na prevaru pribavio tako što je propustio prijaviti službu u uniformiranoj formaciji bosanskih Srba”.On također „nije imao pravo na naturalizaciju i državljanstvo“, i umiješan je u „namjerno lažno predstavljanje”. Nakon njegovog zahtjeva za dobijanje državljanstva, istražitelji Istrage domovinske sigurnosti, koja je dio US Imigracione i carinske službe, počeli su pregledati Đurđićev administrativni dosije ili A-dosije. Našli su da se njegovo ime i ime njegovog oca Radivoja podudaraju sa kadrovskim dosijeom bivšeg bosanskohercegovačkog vojnika i pripadnika paravojne policije.

Oni su svjedočili o zlodjelima Siniše Đurđića

Tokom suđenja Đurđiću, koje je vodila američka okružna sutkinja Jennifer G. Zipps, tužioci su izveli stotine stranica dokaza, a protiv Đurđića je svjedočilo gotovo desetak svjedoka:uključujući pet osoba iz Bosne i Hercegovine; dva historičara, uključujući Dorotheu Hanson, bivšu kriminalističku analitičarku i istraživačicu pri Međunarodnom krivičnom sudu Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju; dva službenika Službe za državljanstvo i imigraciju SAD; kao i dva specijalna agenta HSI.

Očevici su rekli da je Đurđić tukao, podsticao ili pomagao drugima da tuku ili na drugi način muče Muslimane u zatvoru. U jednom incidentu, Đurđić je jednom zatvoreniku pokazao nekoliko noževa i rekao mu da odabere kojim “želi da bude zaklan”. Kada je zatvorenik izabrao nož, Đurđić je rekao da je uzeo drugi nož, “da bi mu nanio više boli i štete”. Đurđić je dva dana svjedočio u svoju odbranu, ali je tokom unakrsnog ispitivanja priznao da je tokom sukoba bio u vojsci bosanskih Srba, rekavši porotnicima da je išao na policijsku akademiju i da je bio dio policijske jedinice koja je kasnije povezana s genocidom u Srebrenici. Također je rekao porotnicima da je lagao o svojoj vojnoj službi jer je znao da bi ga to spriječilo da dođe u SAD. Međutim, on se „odao“ kada je svoju vojnu i policijsku službu uključio u svoj životopis kada se prijavio za posao prodaje polovnih automobila 2007. godine.

Nakon što odleži kaznu za imigracijsku prevaru i bude deportovan Đurđić će se suočiti sa Bosanskohercegovačkim pravosuđem gdje će odgovarati za zločine koje je činio nad prisilno zatočenim civilima.

VRHOstali prilozi:
» HAJRAT ČESME ZUVDIJE - ZUVDA BARJAKTAREVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. July 2024 15:28
» KATUN KOLJENOVIĆA-DRAGULJ PROKLETIJA
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 17. July 2024 16:16
» PLAV U CENTRU PAŽNJE POČELI 24. DANI BOROVNICE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. July 2024 17:57
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
22. June 2024 17:34
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
17. May 2024 15:01
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
08. February 2024 20:24
» VOGOŠĆA: OTVORENA SENZORNA SOBA
31. January 2024 21:45
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
22. January 2024 21:58
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
21. January 2024 16:15
» REZULTATI SU PLOD TIMSKOG RADA
12. January 2024 14:33
» NA KRILIMA SEVDAHA
19. December 2023 17:39
» I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
12. December 2023 14:19
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif