Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


U MEKKI PROUČENE DVIJE HATME, KLANJANA DŽENAZA I PROUČEN KELIMEI-TEVHID ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 11. July 2023. 15:07:52
MEKKA, 11. JULI 2023. (MINA) – U Mekki je danas obavljena dženaza-namaz u odsustvu za žrtve genocida u Srebrenici, koju je predvodio Dževad-ef. Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te je proučen kelimei-tevhid.

Šerijatski vodiči i organizatori ovogodišnjeg hadža iz Bosne i Hercegovine, te njihovi saradnici, proučili su i dvije hatme pred duše svih ubijenih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici, a danas je nakon tevhida proučena hatma-dova.

Učenje tevhida je predvodio hafiz Omer-ef. Zulić, jedan od ovogodišnjih šerijatskih vodiča, a prisutnima se na početku programa obratio Nezim-ef. Halilović.

„Raduje što sam danas bio aktivni sudionik programa u Mekki. Bili smo počašćeni da naša srca i naše misli budu vezani za Srebrenicu. Suosjećamo se sa onima koji su preživjeli genocid u Srebrenici, posebno se suosjećamo sa onima koji su se uspjeli vratiti, sa našim dobrim majkama Srebrenice. Njihov dunjalučki život kao da je završen onog trenutka kada su ubijena njihova djeca, zapravo, kako mi reče jedna majka: 'Vratila sam se u Srebrenicu kako bih fizički bila bliže svome djetetu u Potočarima'", rekao je Nezim-ef. Halilović.


Rukovodilac Ureda za hadž i umru Dževad-ef. Hadžić poručio je danas da je ovo jedinstvena prilika da Bošnjaci, u vrijeme kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, mogu biti na svetim mjestima, te se na taj način, u Medini i Mekki, prisjećati naših ubijenih šehida.

„Iskoristili smo ovu priliku u kojoj smo se našli. Allah je htio da mi zakasnimo svojim kućama u BiH, da nam se prolongiraju letovi, te da ovdje u Mekki odamo počast i da se sjetimo svih naših šehida, da im učimo hatme, te da uputimo dovu Allahu, dž.š., i za njihove duše, ali i da uputimo dovu za našu domovinu i za sve Bošnjake i dobre ljude u Bosni i Hercegovini", poručio je Hadžić.


Jedan od onih koji su danas bili prisutni na programu je i Ahmed-ef. Hrustanović, imam Čaršijske džamije u Srebrenici i ovogodišnji šerijatski vodič, a kojem su u genocidu u Srebrenici ubijeni otac i oba djeda, amidže, daidže, te nekoliko članova bliže i dalje familije.

„Ovo je jedinstvena prilika i da se na ovakav način sjetimo naših šehida, iz najodabranijeg grada na planeti. Ja sam sinoć, uoči 11. jula, bio pomiješanih emocija. Insan razmišlja kako na ovakvom mjestu možeš biti tužan, ali zaista, te se emocije ovdje pomiješaju. Ipak, danas kada smo se na ovom programu prisjetili svih naših šehida, osjećam se lakše i draže mi je da podijelim svoju bol sa svim našim ljudima. Allah zna kada će samo biti prilike da se na ovakav način prisjetimo Srebrenice iz Mekke, na dan 11. jula", rekao je Hrustanović.VRHOstali prilozi:
» SABAHSKI NAMAZ U MESDŽIDU NA ČENGIĆ VILI
Haris Hojkurić | 08. November 2023 18:10
» POSVJEDOČILI SMO ODGOVORNOST ZA SVOJU SUDBINU
MINA | 02. November 2023 13:19
Ostali prilozi istog autora:
» VJEŠTAČKO PROIZVOĐENJE DILEMA
27. November 2023 16:01
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif