Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ČAVČIĆ POZVAO STANOVNIŠTVO S PODRUčJA ŽEPE I BIH NA DAN SJEĆANJA
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 14. July 2023. 13:07:23
Dan sjećanja na pad 'zaštićene zone UN-a' Žepa, i ove će godine biti obilježen nizom prigodnih sadržaja, a centralni događaj planiran je za 27. juli na platou Memorijalnog centra Žepa 1992-1995.

Tim povodom, 25. jula u haremu Alipašine džamije u Sarajevu bit će proučen Jasin komandantu Žepske brigade Armije RBiH Avdi Paliću i šehidima - Mehmedu ef. Hajriću i Amiru Imamoviću, a istog dana planirana je posjeta Šehidskom mezarju 'Kovači' i učenje Jasina prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću i šehidu 'Zlatnom ljiljanu' Sinanu Ćeski i bosanskim šehidima.

Za 26. juli, predviđena je prva etapa Hoda slobode Kladanj-Žepa 'Da se ne zaboravi i ne ponovi'. Istog dana, planirana je i posjeta i obilazak za omladinu iz Žepe sa organiziranim prevozom iz Sarajeva (Stup).

- Genocid je tema koja određuje i našu prošlost i našu budućnost. Programe sjećanja ne organiziramo da bismo se samosažaljevali, već da ostanemo budni u tom zadatku očuvanja naših korijena i našeg identiteta. Ovaj narod imao je svoje dramatične i tragične trenutke, ali i svoje blistave pobjede. To nas drži na ovom prostoru - poručio je Elvedin ef. Selimović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepa.

Nustet Čavčić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Žepa, pozvao je stanovništvo regije Žepa, kao i građane BiH da se pridruže ovogodišnjem obilježavanju.

Dodao je da je za 27. juli obezbijeđen prevoz u 7.00 sati sa h lokacija - Dobroševići-Stup-Vjećnica-Žepa (prvi autobus), Sokolje-Vogošća-Vijećnica-Žepa (drugi autobus) i Kakanj-Visoko-Ilijaš-Vogošća-Vijećnica-Žepa (treći autobus), Hadžići-Ilidža-Vijećnica-Žepa (četvrti autobus) i Goražde-Rogatica-Borike-Budeta-Žepa (peti autobus).

Program na platou Memorijalnog centra Žepa 1992-1995 u počet će 27. jula u 11.00 sati intoniranjem državne himne, učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i obraćanjem zvanica, a bit će nastavljen u džamiji Šehida Mehmed-ef. Hajrića mevludskim programom i zikrom, te obraćanjem reisul-l-uleme i Šehidskom dovom.

Za 14.00 sati planirano je otvaranje Šehidskog spomen-obilježja u Slapu, a cjelodnevni program bit će završen u haremu žepske džamije u 20.30 sati dokumentarnim filmom Avde Huseinovića 'Lica iz Bosne' o logorima za Bošnjake u Srbiji i Crnoj Gori 1992-1995, saopćili su organizatori.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif