Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Masakar na Markalama: Srpski zločinci granatiranjem sa sarajevskih brda ubili 43 Sarajlija, a 84 lakše i teže ranili
U SARAJEVU OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA MASAKRA NA MARKALAMA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 28. August 2023. 13:08:04
Brojni građani, rodbina, prijatelji i zvaničnici Sarajeva i Bosne i Hercegovine polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe prisjetili su se Sarajlija koji su ubijeni na današnji dan, 28. augusta 1995. godine kod ulaza u Gradsku tržnicu na Markalama, javlja Anadolu.

Prisutni su se prisjetili strašnog masakra na Markalama u kojem je tada ubijeno 43 Sarajlija, dok ih je 84 lakše i teže ranjeno.

Minobacačka granata ispaljena iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu. Time su srpske vojne, policijske i paravojne formacije na današnji dan prije 28 godina počinile još jedan u nizu stravičnih zločina u ratu vođenom u Bosni i Hercegovini od 1992. do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u novembru 1995. godine.

Danas je ovim povodom položeno cvijeće i pročitana su imena smrtno stradalih Sarajlija.

Rođaci Jasmine Hodžić koja je poginula u masakru na Markalama, kazali su da je ta djevojka tada imala 32 godine i da je planirala udaju upravo tih dana.

“Ona je radila, javljala nam se. Slali smo joj šta joj treba. Dva dana prije toga dobili smo od nje pismo da treba da se udaje i da treba da kupuje neke stvari. Mi smo joj poslali. Otišla je u grad da kupi nešto za vjenčanje i to se dogodilo. Roditelji su samo nju imali, to je velika tragedija. I sada su u njenoj sobi neke njene stvari. Teško je govoriti o tome“, rekli su Jasminini rođaci Zahid i Hasreta Hodžić.


Civilna žrtva rata Šefika Skorupan izjavila je da je vrlo važno da mlade generacije znaju šta se dešavalo tokom opsade Sarajeva i agresije na BiH.

“Trebamo svaki dan podsjećati omladinu na ovo da se nikada i nikome više ne ponovi. Stradanje na Markalama je velika tuga. Mnogih više nema među nama i nisu dočekali pravdu. Ovo je sramno od svijeta“, kazala je Skorupan.

Također se prisjetila dešavanja tog kobnog dana, kada su u tadašnju Vojnu bolnicu dovezene žrtve.

“Tog dana sam bila na fizijatriji i tada je toliko auta dovlačilo ranjene osobe. Vidjela sam kroz prozor djevojku, samo trup je ostao. To je bila strahota vidjeti, a kamoli doživjeti“, rekla je Skorupan.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić u obraćanju je istakao da su građani glavnog bh. grada tokom opsade stalno bili meta napada.

“Ovo nije bilo prvi put da su građani Sarajeva, nastojeći samo da prežive, bili ubijani i to nije bilo slučajno. To smo vidjeli i u redovima za vodu, za hljeb“, rekao je Okerić te dodao:

“Bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Ali, da bi to bilo tako pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina moraju biti kažnjeni.“

Počinioci tih strašnih zločina moraju biti kažnjeni
(Foto preuzet sa twitter.com)

U masakru koji se dogodio na sjevernom ulazu u sarajevsku Gradsku tržnicu 28. augusta 1995. godine, pred sam kraj rata u BiH, smrtno su stradali: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Na Markale je godinu i po ranije, 5. februara 1994. godine također pala granata sa srpskih položaja oko tada opkoljenog Sarajeva i usmrtila 68, a ranila 144 osobe.

Foto: Elman Omić/Anadolu

VRH



Ostali prilozi:
» U SARAJEVU PROMOCIJA ROMANA "MJESEC JE OTKRIO TAJNU"
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 17:03
» EU JE PONIZILA CHRISTIANA SCHMIDTA
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 14:30
» IZRAELSKI RATNI ZLOČINI NE BI TREBALI OSTATI BEZ ODGOVORA
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2023 14:08
» BRAZILSKI PREDSJEDNIK U BERLINU: CIVILI PLAĆAJU CIJENU RATA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2023 21:51
» EKONOMSKI PATRIOTIZAM - KUPUJMO DOMAĆE
Abdulah Daul | 04. December 2023 18:57
» PREMINUO PISAC I PJESNIK HADŽEM HAJDAREVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2023 14:56
» VELIKI BROJ POGINULIH U IZRAELSKIM NAPADIMA NA POJAS GAZE TOKOM NOĆI
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2023 13:01
Ostali prilozi istog autora:
» OSTAJEM U GAZI DO POSLJEDNJEG DAHA
02. December 2023 15:16
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif