Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Srpski zločinac i srpsko-haški humanisti
SRPSKI ZLOČINAC FRANKO SIMATOVIĆ PRIJEVREMENO PUŠTEN NA SLOBODU ZBOG LIJEČENJA U SRBIJI
Procitaj komentar

Autor: Detektor.ba
Objavljeno: 31. August 2023. 19:08:06
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odobrio je zahtjev Franka Simatovića, bivšeg rukovodioca srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) pravosnažno osuđenog na 15 godina zatvora, za prijevremeno puštanje na slobodu iz zdravstvenih razloga.

Kako se navodi u odluci predsjednice MMKS-a Graciele Gatti Santane o prijevremenom puštanju na slobodu Franka Simatovića, on je nekoliko puta slao podneske tokom augusta ove godine u kojima je ponavljao svoje zahtjeve za hitno prijevremeno puštanje na slobodu, uz dokumentaciju, uključujući garancije koje je dala Srbija.

“S obzirom na informacije koje imam, postoje uvjerljivi humanitarni razlozi koji zahtijevaju prijevremeno puštanje Simatovića na slobodu, pod odgovarajućim uslovima”, navodi se u odluci sutkinje Gatti Santane.

Kako se navodi u odluci od 29. augusta, potrebno je obezbijediti da mjesečne konsultacije sa Simatovićem organizuje nezavisni stručnjak, koji će sačinjavati informacije o njegovom zdravstvenom stanju.

U odluci se navodi da će ona biti objavljena javno onog trenutka kada Mehanizam dobije potvrdu iz Srbije da je Simatović stigao u bolnicu na liječenje.

Krajem maja ove godine, Sud u Haagu donio je pravosnažnu presudu kojom su Simatović i Jovica Stanišić, bivši rukovodioci SDB-a Srbije, proglašeni krivima da su, djelujući kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), odgovorni za zločine počinjene u više općina u Bosni i Hercegovini i na jednoj lokaciji u Hrvatskoj, povećavši im kazne na po 15 godina zatvora.

Stanišić i Simatović su ranijom presudom bili osuđeni na po 12 godina zatvora za pomaganje i podržavanje zločina u Bosanskom Šamcu, dok su bili oslobođeni odgovornosti za zločine u drugim općinama, kao i Hrvatskoj. Žalbeno vijeće je konstatovalo da je Pretresno vijeće pogriješilo kada Stanišića i Simatovića nije osudilo za UZP.

Tada je sutkinja Gatti Santana izdala nalog za zadržavanje Stanišića i Simatovića u pritvorskoj jedinici do upućivanja na izdržavanje kazne. Bit će im uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru – kako je navela Gatti Santana – Stanišić 2.634, a Simatović 3.048 dana.

Stanišić je izricanje presude pratio iz sudnice, a Simatović iz pritvorske jedinice, posredstvom videoveze, objavio je portal detektor.ba.

Foto: Detektor.ba

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif