Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


PORUKA ČIKAŠKIM NEGATORIMA GENOCIDA U BIH: OVO JE VRIJEME ISTINE I PRAVDE U KOME VI NEMATE ŠANSE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. September 2023. 15:09:57
Poruka čikaškim negatorima genocida u BiH koji su pokušali poništiti jednoglasno usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Gradskoj skupštini grada Čikaga:

Naš izbor je istina, pravda i kultura sjećanja. Ovo je vrijeme istine i pravde u kome vi nemate šanse. Uzalud ste bombardovali članove Skupštine grada Čikaga sa kvazi knjigama, kvazi autora koje negiraju historijske, sudske i naučne činjenice o genocidu u BiH. Uzalud ste prijetili Institutu za istraživanje genocida Kanada. Uzalud ste zloupotrebljavali medije protiv istine i pravde, šireći laži.

Vi u vašoj nemoralnoj aktivnosti nemate šanse. Mi, borci za istinu i pravdu u saradnji sa aktivistima za ljudska prava i slobode i istraživačima genocida, nalazeći se na pravoj, ljudskoj strani historije, uzdignute glave stojimo uz istinu i pravdu, uz preživjele žrtve genocida. Jer se bitka za BiH prvo dobiva na polju istine, pravde i institucionalne kulture sjećanja.

Pravednom rezolucijom Gradske skupštine Čikago je naučio lekciju iz agresije na BiH i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka ili ćemo se suočiti sa nepostojanjem. U Kanadi se ta lekcija o agresiji i genocodu već naučila.

Mi smo pokazali koliko je snažno oružje u borbi protiv zločina iz mržnje edukacija o genocidu u Srebrenici, jer mržnja je dovela do genocida.

Dok vi prijetite mi niti klečimo niti molimo. Mi se borimo za istinu i pravdu, napisao je u saopćenju Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanja genocida Kanada.Predstavnici Bošnjačkog bratstva preživjelih genocida, Instituta za istraživanje genocida u Kanadi i Bošnjaci.Net uputili su pismo gradonačelniku Čikaga i odbornici Gradskog vijeća. Prenosimo dio pisma:

Poštovani gradonačelniče g. Džonson,
Poštovani odbornice g-đo Silverstein,
U ime Bošnjaka Čikaga - članova naših organizacija, kao i Bošnjaka raseljenih po cijelom svijetu kao rezultat agresije na Bosnu i Hercegovinu, te kao rezultat genocida i etničkog čišćenja nesrba tokom stvaranja paradržavne tvorevine tzv. Republike srpske na tlu međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. Bošnjačka zajednica izražava duboku zahvalnost svakom od vas koji ste prihvatili naš zahtjev, glasali i proglasili 11. jul 2023. godine „Danom sećanja na genocid u Srebrenici“. Vaša jednoglasna odluka nadamo se da će imati utjecaja na savjest onih koji poriču genocid i onih koji ratne zločinace slave kao nacionalne heroje.

Nažalost, skoro 28 godina nakon genocida, srpski režim u Beogradu i Banja Luci, koji imaju uticaj na veliku većinu srpskog naroda, udruženo veličaju ratne zločine i zločince, negiraju genocid i presude internacionalnih sudova, čineći nemogućim pomirenje sa preživjelih u genocidu, nanoseći im veliku bol.

Usvojena rezolucija kojom je 11. juli 2023. godine proglašen „Danom sjećanja na genocid u Srebrenici“ članovima bošnjačke zajednice daje snage da nastave podizati svijest o sprejačavanju genocida bilo gdje u svijetu.

Nažalost, Evropa nije naučila sramnu lekciju iz holokausta i istrebljenja Jevreja. Svjedočimo da manje od pola stoljeća kasnije, Evropa je dozvolila genocid nad Bošnjacima u Bosni, koji su autohton narod Evrope. Ova Rezolucija šalje snažnu poruku – da uprkos orkestriranim naporima negatora genocida, režima Srbije i manjeg bh. entiteta Rs, te Srpske pravoslavne crkve da se genocid u Srebrenici navodno prikaže kao ratni zločin, ali taj pokušaj im je propao je postoje ljudi u demokratskom slobodnom svijetu koji mogu formirati svoje mišljenje na osnovu činjenica dostupnih svakom ko traga za istinom i pravdom.

Poštovani članovi Gradskog vijeća, budite svjesni da ćete biti izloženi pritiscima poricatelji genocida da promijene vašu odluku o genocidu. Molimo vas da ne pokleknete pred pritiscima negatora genocida i onih koji veličaju ratne zločine, baš ovdje u Čikagu.

Ujedno, članovi preživjelih žrtva genocida i bošnjačka zajednica je zahvalna Gradu Čikagu što nam je 11. jula – na Dan genocida u Srebrenici omogućio da na Daley Plazi spustimo na pola jarbola državnu zastava Bosne i Hercegovine, na taj simboličan način kolektivno izrazimo svoje žaljenje za sve žrtve genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Nažalost to nije moguće uraditi na nivou cijele države Bosni i Hercegovine, jer zastupnici srpske nacionalnosti u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, upravo koji negiraju genocid i veličaju ratne zločine, blokiraju da se 11.juli 1995. proglasi za nacionalni dan žalosti. Što znači da državna zastava Bosne i Hercegovine ne može biti zvanično
spušten na pola koplja ispred svih državnih institucija.

Zato jeste važna vaša histrijska i jednoglasno izglasana rezolucija članova Gradskog veća, sa kojom ste osudili genocid i 11. juli – proglasili Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Napisali su pored ostaloga u pismu Idhan Tahirović, predsjednik Bošnjačkog bratstva preživjelih genocida, dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi i Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net.

VRHOstali prilozi:
» VELIKOSRPSKO HUŠKANJE NARODA NA BALVANIJADU
B.net | 09. September 2023 16:41
» IN MEMORIAM FERID MURATOVIĆ - KNJIŽEVNIK (1973-2023)
Božidar Proročić | 01. September 2023 13:51
» OSTAVITE „SVOG“ BOGA – I IMAĆETE SVE!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. August 2023 16:06
» ESEJI NAŠE STVARNOSTI - OSVRT NA KNJIGU PROF. DR ESADA KUČEVIČA
Božidar Proročić | 06. August 2023 20:11
» BOSANSKI SPECIJALITETI U DALEKOJ ARIZONI
Eset Muračević | 03. August 2023 14:06
» WAR (4)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. July 2023 18:48
Ostali prilozi istog autora:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
28. September 2023 16:43
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif