Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


RUSIJA NE ODUSTAJE OD SVOJE GENOCIDNE POLITIKE
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić, književnik i publicista
Objavljeno: 21. September 2023. 18:09:54
Kraj rata u Ukrajini za sada se ne nazire. Herojske borbe i odbrana sopstvene države od okupacije zločinačke Rusije, pod komandom posljednjeg krvavog diktatora Putina nosi trajne posljedice ne samo po Ukrajinu već po čitavu Evropu i svijet. U prilog tome svjedoče izvještaji mnogobrojih medija koji pišu o tome kako Rusija je značajno povećela proizvodnju oružja, municije, raketa, borbenih i artiljerijskih oruđa ali i bespilotnih letjelica. Plan je očigledno jasan da se porazi vjekovna i slobodarska Ukrajina, po cijenu da se ostvari krvavi plan o Moskovskoj Rusiji. Istorija Evrope pamti mnoge diktatore i okupatore. Istorija nas takođe i uči da svaki okupator jednom mora otići. Jasna nacional-šovinistička politka uništenja identitete, integriteta, jezika, crkve i državnosti Ukrajine je jedini cilj ove vojne kampanje i okupacije.

Genocidna politika Rusa koju čine: pljačke, silovanja, sistematska i masovna ubistva civila, otmice đece, rušenje kulturno-istorijskih spomenika su samo dio onog što je odavno poznato u svijetu Genocida. Ukrajina i Rusija će 25. septembra. 2023. godine iznijeti svoje argumente pred Međunarodnim sudom pravde. Moskva uporno tvrdi da je takozvanu specijalnu operaciji (invaziju) pokrenula prema Ukrajini navodno da bi spriječila genocid. Putin je Ukrajinu optužio za genocid nad ruskim stanovništvom u samoproglašenim republikama Lugansk i Donjeck, na granici sa Rusijom i rekao da je vojna intervencija ruskih snaga potrebna kako bi se taj genocid zaustavio. Genocid kojega nije bilo niti se desio. Ali se zato od početka rata dešava od strane Rusije. Ovđe su zamijenjene uloge dželata i žrtve. Jasno je da je Rusija ta koja u svojim rukama drži Damoklov mač ne samo nad Ukrajinom već nad Evropom i prijeti koga će njim još sasjeći.

Kada se opet vratimo u ne tako daleku prošlost Balkana i Evrope sjetićemo se da su iste izgovre koristili i Hitler i Milošević ali i još neki lideri u želji da stvore etnički čiste države u kojima će dominirati jedan vođa, jedna vjera, jedna nacija i jedno ime. Pod krvavim plaštom te i takve politike dešili su se najveći zločini, zlodjela i istinski genocidi. Putin će ući u istoriju kao prvi lider jedne velike države koji je sebi obezbijedio mjesto u istoriji nastavka politike genocida.

O svmu tome lijepo pieš u svojoj knjizi Jason Stanley je profesor filozofije na Univerzitetu Yale i autor djela „Kako fašizam radi: Politika Nas i Njih“ đe kaže: ,,Zločin genocida uključuje dokazan pokušaj uništenja „u cjelini ili dijelom“ nacionalne, etničke, rasne ili vjerske grupe – brisanja svakog traga od nje, kulturno i fizički. Cilj se postiže metodama kao što su masovna ubistva, silovanja, otmice i prinudni abortusi i sterilizacija. Iako djeca mogu biti preobrazovana da usvoje potpuno novi identitet, njihova stara kultura se sistematski briše iz knjiga i drugih medija, sa ciljem negiranja da su njihovi preci čak ikada i postojali.

U svom autorskom tekstu za "Aljazeera“ isti autor navodi: "Moj otac i njegovi roditelji su bili Nijemci. Strastveno su voljeli svoju domovinu i bili jako ponosni na njenu veličinu. No, oduzeto im je državljanstvo; bili su protjerani zbog zločina jer su Jevreji. Neki Nijemci su odlučili da se njemački nacionalni identitet može razumijeti samo kroz izdvajanje i suočavanje sa identitetom mog naroda, Jevreja. Sa jačanjem Adolfa Hitlera, Njemačka je zaključila kako je ubijanje Jevreja dio njemačkog identiteta.“ Ja bih zaključio da je ista stvar i sa genocidom koji Rusija čini sada u Ukrajini.

Rusija će svoj novi identitet graditi na zločinima i genocidu poništiće sve svoje kulturne vrijednosti i izdići sebe na pijedastal ne dželata već žrtve. To je veoma opasno jer nastaju mlađe generacije koje će se školovati na mitomaniji, zabludama, lažnim i opasnim udžbenicima đe će biti predstavljeni kao narod odabran od samog Boga ne da sačuva već da uruši, uništi i izgradi novi svijet. U tome svijetu biće samo jedna dogma i to Ruska i mjesta samo za jedan narod i to Ruski.
Zato svaka podrška Ukrajini na međunarodno-političkom planu treba da bude obaveza svih država. Svaki dan borbe u kojima ginu hrabri Ukrajinci je dan slobode ne samo njihove države već i slobodu Evrope. Još od drevnih kozaka i hetmana brojne su pobjede koje su Ukrajinci izvojevali. Povampireni fašizam i neviđeni zločini i genocidi Rusa u Ukrajini moraju se jednom za uvijek poraziti riječima: ,,Смерть фашизму Свобода Україні“

VRHOstali prilozi:
» LEVIJATAN U PALESTINI
Dr. Sead Alić | 08. December 2023 15:45
» BOŠNJAČKI DUH I ZAPADNA KULTURA
Mehmed Meša Delić | 06. December 2023 17:28
» HITLER SA BLISKOG ISTOKA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 04. December 2023 21:42
» NACIONALNA I DRŽAVOTVORNA SVIJEST BOŠNJAKA
Aziz Hurem | 04. December 2023 21:13
» JASTREBOVI U BOŠNJAKA, NA RESPIRATORIMA U ALUMINIJSKOJ FOLIJI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 04. December 2023 20:49
» KISSINGEROVE MANTRE O BOSNI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. November 2023 19:29
» MULJ U KOJEM PLIVAJU GMIZAVCI
Elmedina Muftić | 29. November 2023 14:08
» „DRMA MI SE NA ŠUBARI CVEĆE“
Sead Zubanović | 28. November 2023 16:07
» SVEČANA AKADEMIJA U FRANKFURTU - DIJAGNOZA I PORUKE BOŠNJACIMA
Mr. sci. Džavid Begović | 28. November 2023 15:43
» ZAPOSTAVLJENA UKRAJINA-RAT I NEMOĆ U SJENI SVJETSKE POLITIKE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 27. November 2023 17:42
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. November 2023 16:06
» BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI! (2)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 26. November 2023 13:04
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2023 12:44
» ŠOK
Aziz Hurem | 24. November 2023 14:29
» OTVORIMO „KRIMINALNU ALUMINIJSKU FOLIJU“, VRIJEME JE!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 24. November 2023 14:17
» IMA LI KRAJA STRADANJU NAPAĆENOG PALESTINSKOG NARODA?
Zijad Bećirević | 23. November 2023 17:28
» I „SKAJ“ APLIKACIJA JE „MAHSUZIJA“ BOŠNJACIMA
Sead Zubanović | 20. November 2023 15:52
Ostali prilozi istog autora:
» MOSKVA JE POČINLA GENOCID
09. December 2023 05:18
» MONSTAT KAO FILIJALA SPC
24. October 2023 15:56
» POPIS ILI OTPIS
16. October 2023 14:36
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif