Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SALKIĆ: PREDSJEDNIK VLADE RS-A VIŠKOVIĆ DA PRESTANE PROVODITI DISKRIMINACIJU NAD BOŠNJACIMA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. September 2023. 15:09:34
Umjesto što obmanjuje javnost pozivam predsjednika Vlade Rs-a da prestane provoditi diskriminaciju Bošnjaka u ovom entitetu, istakao je Salkić u rekakciji.

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a, rekao je danas 23. septembra 2023. godine, reagujući na izjavu predsjednika Vlade Rs-a Radovana Viškovića u kojoj je kazao da "navodi o učestalim napadima na povratnike u Rs-u nisu tačni i da pojedinci od toga namjeravaju da naprave političku priču", da umjesto što obmanjuje javnost predsjednik entitetske Vlade treba da poštuje i provodi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav entiteta, te prestane provoditi diskriminaciju Bošnjaka u ovom entitetu u obrazovnom procesu pri zapošljavanju i zastupljenosti u entitetskim i lokalnim organima i javnim preduzećima.

- Predsjednik entitetske Vlade trebao bi da zna da je obaveza Vlade prema Aneksu VII Dejtonskog mirovnog sporazuma da obezbijedi povratak protjeranih bez bilo kog oblika diskriminacije i stvori sigurno okruženje za one koji su se vratili.

Vlada suprotno od ovoga, kršeći Dejtonski mirovni sporazum, provodi sveopštu ciljanu sistemsku diskriminaciju Bošnjaka. Svojim narativom, negiranjem genocida, veličanjem ratnih zločinaca, negiranjem kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine, negiranjem identiteta i bosanskog jezika podstiče netrpeljivost prema Bošnjacima kod građana srpske nacionalnosti.

Vlada je dužna prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu entiteta da obezbijedi pristup obrazovanju pod jednakim uslovima svoj djeci, nacionalnu zastupljenost u entitetskim i lokalnim organima prema popisu stanovništva iz 1991. godine, kao i pravo na slobodnu upotrebu jezika.
Nažalost, Vlada danas kroz pravoslavizirani obrazovni proces veliča presuđene ratne zločince za počinjeni genocid nad Bošnjacima, spriječava Bošnjake da izučavaju bosanski jezik negirajući kulturu, tradiciju i identitet Bošnjaka.

Vlada opstrukcijom provođenja člana 97. Ustava provodi diskriminaciju Bošnjaka na nacionalnoj osnovi spriječavajući Bošnjake da se zaposle i ostvare pravo na rad i egzistenciju spriječavajući našu integraciju u društvo nakon povratka.

Najbolji primjer je entitetski MUP koji je pravoslaviziran čiji sastav nije nacionalno izbalansiran i suprotan je ustavnim odredbama. Ovim činjenicama napadači su motivisani i ohrabreni, osjećajući entitetski MUP srpskim i da policija neće adekvatno reagovati ako su napadnuti Bošnjaci.

Pozivam predsjednika Vlade da kaže ko je ubio njegovu komšinicu Melihu Durić, ko je ubio mog komšiju Sejfu Ahmetovića, ko je ubio Murata Badića u Banjoj Luci i ko je ubio još deset povratnika u ovom entitetu, ako je sve onako kako on govori.

Koristeći termin “bošnjačka zajednica” zapravo pokazali ste šta je Vaš ključni problem, a to je što na Bošnjake gledate kao zajednicu, a ne kao ravnopravan narod i ravnopravne građane ovog entiteta koji trebaju imati ista prava kao građani srpske nacionalnosti.

Zbog svega navednenog umjesto što obmanjuje javnost pozivam predsjednika entitetske Vlade da poštuje i provodi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav entiteta, te prestane provoditi diskriminaciju Bošnjaka u ovom entitetu u obrazovnom procesu pri zapošljavanju i zastupljenosti u entitetskim, lokalnim organima i javnim preduzećima, – rekao je Salkić.

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif