Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


ORGANIZACIJE IZ NEW YORKA OSUĐUJU ISTUP LAGUMDŽIJE I ZAHTIJEVAJU NJEGOVU SMJENU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. September 2023. 17:09:34
Povodom obraćanja predsjedvajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i istupa Zlatka Lagumžije, ambasadora u Misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u, zajedničko saopćenje za javnost i zahtjev članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda dr. Denisu Bećireviću, uputile su organizacije iz New Yorka:

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija; Veterani Armije i MUP-a RBiH i Bošnjaci.Net najoštrije osuđuju izjavu Zlatka Lagumdžije, ambasadora pri Misiji BiH u Ujedinjenim Nacijama, nakon obraćanja Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku. Iako je govor predsjedavajućeg Komšića jasno ukazao na ulogu susjednih država prema Bosni i Hercegovini, nazivajući pravim imenima sve one aktere zvaničnih velikonacionalističkih politika koje podstiču na opstrukcije, secezionizam, rat, krvoproliće, genocid i nestanak države Bosne i Hercegovine, koja je jedna od najstarijih država u Europi.

Lagumdžija nakon obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Komšića je izjavio da ‘obraćanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH u GS UN njegovo autorsko djelo i da je siguran da nije usaglašeno sa ostala dva člana, kao i da nikada neće podržati njegovu izjavu da je hrvatski premijer Andrej Plenković kao šef ruske države Vladimir Putin’.

Ovim činom Zlatko Lagumdžija se stavio iznad Predsjedništva BiH, time je degradirao instituciju državnog Predsjedništva, predsjedavajućeg Predsjedništva, ali i legalno izabranog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, čak i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirevića, koji ga imenovao na poziciju ambasadora. Očito, da Zlatko Lagumdžija je precijenio i/li nije shvatio svoju ulogu, da je kao diplomata, odnosno ambasador samo ‘izvršilac naredbi i sljedbenik politika institucija Bosne i Hercegovine zaduženih za vanjsku politiku’.

Izjava Lagumdžije u emisiji Presing na N1, podvlačimo: „Izlaganje Komšića, njegov govor je njegovo autorsko djelo. Ne vjerujem da je to izlaganje koje su potpisala i druga dva člana Predsjedništva”, ustvari govori da itekako koordinira sa onima koji svim instrumentima razbijaju državu Bosnu i Hercegivinu.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Veterani Armije i MUP-a RBiH i Bošnjaci.Net, direktno se obraćaju i pozivaju člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je imenovao Zlatka Lagumdžiju na ovako važnu ambasadorsku poziciju, da ga u što kraćem roku razriješi dužnosti ambasadora u Misiji BiH pri UN-u.

Ukoliko se to ne desi, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Veterani Armije i MUP-a RBiH i Bošnjaci.Net sa sjedištem u New Yorku, koji su godinama prepoznatljivi kao organizatori brojnih važnih manifestacija za interes države Bosne i Hercegovine, nastojat ćemo da prekinemo svaku suradnju sa Misijom BiH upravo zbog vaninstitucionlanog i antibosanskog djelovanja od strane ambasadora Zlatka Lagumdžije. Ujedno, pozvat ćemo i druge nama bliske organizacije u New Yorku da Lagumdžiju ne pozivaju na manifestacije i druge važne skupove koji budu organizirani.

S poštovanjem,
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA)
Veterani Armije i MUP-a RBiH
Bošnjaci.Net

(Foto: SDP)

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif