Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Hutba dr. Alija Erbaša u Gazi Husrev-begovoj džamiji
VJERNICI SU SAMO BRAĆA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 06. October 2023. 14:10:31
SARAJEVO, 6. OKTOBAR 2023. (MINA) - Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) prof. dr. Ali Erbaš, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, održao je danas hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Agencija MINA njegovu hutbu prenosi u cijelosti:

Draga braćo i sestre!
Beskrajna hvala i zahvala našem Svemogućem Gospodaru, Koji nas je stvorio iz ničega, obznanio svoje postojanje, ujedinio naša srca sviješću o tevhidu i vahdetu, učinio nas braćom jednih prema drugima, spojio nas u isti red - saf, pod istim kubbetom, na ovom svetom mjestu, u Bosni i Hercegovini, domu potomaka Pobjednika.

Neka je blagoslov i mir na Hatemul-enbija - Pečatnog poslanika, Habibi-huda - Najvoljenijeg uputitelja - Muhammeda Mustafu, a.s., koji nas je naučio najboljim primjerima zajedništva, solidarnosti, bratstva i saradnje, neka je salavat i selam na njegovu časnu porodicu i ashabe, i čitav ummet koji je počašćen njegovim poslanstvom.

Cijenjena braćo!
Vama, potomcima Pobjednika, od srca prenosim selame vaše braće, hrabrih i jakih sinova Anadolije. Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berakatuhu.
Neka je Božiji mir, milost i blagoslov na sve nas. Neka vam je blagoslovljen petak.

Cijenjeni vjernici!
U citiranom ajetu na početku hutbe Uzvišeni Allah, dž.š., kaže: "I pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu, i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali; i budite izdržljivi, jer Allah je, zaista, na strani izdržljivih."
U citiranom hadisu Allahov Poslanik, a.s., je rekao: "Primjer vjernika u svojoj međusobnoj ljubavi, milosti i suosjećanju je kao primjer jednog tijela; kada se jedan organ požali na bol, s njim se solidariše ostatak tijela bdijenjem i temperaturom."Braćo!
Glavna svrha islama, koju je čovječanstvu poslao Uzvišeni Allah, je monoteizam - tevhid i vahdet - jednoća. To je jedinstvo i solidarnost. To znači da svi robovi vjeruju u Jednog Jedinog Allaha, da se pokoravaju posljednjem poslaniku, Muhammedu, a.s., i da se svim srcem pridržavaju Časnog Kur'ana, našeg životnog vodiča. Naš Gospodar nas je učinio jednim ummetom. On nam je svima naredio da se čvrsto držimo čiste vjere - islama. Allah, dž.š., kaže: "Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!"

Cijenjena braćo!
Mi, s istom vjerom - imanom, robovi smo našem Gospodaru. Okrenuli smo se ka istoj kibli i pronašli smo svoj pravac. Stojeći pod istim kubbetom spremni smo pred našim Gospodarom. Elhamdulillah, rame uz rame stojimo u istom safu.
Neizmjerna zahvala Uzvišenom Allahu, postali smo jedno – Bir – braća po vrijednostima koje dajemo jedni drugima i ljubavi koju gajimo jedni prema drugima.
Slušajući ajet Uzvišenog Allaha, dž.š., u kojem se kaže: "Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio."
Mi to činimo dominantnim u svakom aspektu našeg života, postajemo predstavnici dobrote i ljepote; Postajemo ispravljači zla i grešaka.
Kada smo ispunili odgovornost bratstva koju nam je dala naša velika vjera islam, tada smo osnovali države i civilizacije kojima se cijeli svijet divio. Predstavljali smo islam na najbolji način u cijelom svijetu. Prednjačili smo u nauci, tehnologiji, kulturi i umjetnosti, za dobrobit i razvoj cijelog čovječanstva. Dali smo mnogo lijepih doprinosa zajedničkom naslijeđu čovječanstva.

Cijenjena braćo!
Iako nastanjuju različite geografske prostore, boja kože, jezici, mezhebi, sklonosti i razumijevanja su im različiti, ipak svi vjernici su braća. Ono što bi trebalo da se desi između braće je da se ponašaju u duhu jedinstva i solidarnosti. To je da čvrsto povežemo svoja srca jedno za drugo bratstvom vjere. Jer, Uzvišeni Gospodar kaže:
"Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha, da bi vam se milost ukazala". Kako naše bratstvo ne bi bilo poremećeno, naš voljeni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas upozorava na sljedeći način: "Ne zavidite jedni drugima, ne mrzite se, ne okrećite jedni drugima leđa, o Allahovi robovi, budite braća!"Braćo!
Ako želimo da u svijetu zavlada mir i da svaki čovjek živi ljudski, časno i dostojanstveno, zadaća nam je da se striktno pridržavamo naredbi i zabrana našeg Gospodara. Ključ je da ne odstupimo od uputa našeg Poslanika, a.s., i da prihvatimo jedinstvo i solidarnost.
Prema tome, cijenjeni vjernici!

Uklonimo prepreke našem bratstvu. Učinimo da principi naše velike vjere, islama, koji nas čini onim što jesmo i koji nas uči saradnji i solidarnosti, budu dominantni u svakom aspektu naših života. Neka Časni Kur'an bude naša knjiga života, svjetlo našeg puta, a naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vodič na našem putu. Prenesimo vječite poruke našeg poslanika Muhammeda Mustafe, a.s., koji nas je naučio bratstvu i prijateljstvu, u svaki aspekt našeg života. Budimo na oprezu protiv onih koji žele posijati sjeme razdora, korupcije i podjela među nama. Odgajajmo našu djecu da budu korisni pojedinci za svoju vjeru, domovinu, naciju i cijelo čovječanstvo.

Dođite! U ovo blagoslovljeno vrijeme džuma-namaza podignimo ruke prema nebu i pomolimo se zajedno našem Gospodaru: Dragi Allahu! Učini naše jedinstvo i solidarnost, mir i harmoniju trajnim. Ne odvajaj nas od tevhida - monoteizma i vahdeta - jednoće, bratstva i našeg pravca.
Kao što si okupio naša tijela u ovoj džamiji, ujedini naša srca i naše duše. Ne odvajaj nas od bratstva, dobrote, pravde i istine. Učini nas dostojnim robovima, ummetom dostojnog Svoga Voljenog odgajatelja - Habibi-ediba; Učini nas korisnim za Svoju Zemlju, naciju i cijelo čovječanstvo. Amin! Neka je hvaljen Gospodar svega što postoji!"

VRHOstali prilozi:
» IZLET DJECE IZ MEKTEBA HIDAJE U POSJETI DŽAMIJI U PENZBERGU
Damir ef. Babajić | 28. February 2024 16:04
» SEDMOGODIŠNJI MAHIR JEDINI ĐAK U SELU PETROVIĆI KOD OLOVA
Anadolu Agency (AA) | 24. February 2024 12:40
» "BEST MOSTAR" OTVARA PRIJAVE ZA HACKATHON!
Bošnjaci.Net | 18. February 2024 13:06
» PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
Ferhat Korajac | 12. February 2024 02:08
» ČETIRI DECENIJE OD ZOI U SARAJEVU: OLIMPIJSKI DUH I DALJE ŽIVI
Anadolu Agency (AA) | 08. February 2024 20:04
» AZERBEJDŽAN NA GLOBALNOJ SCENI-EKONOMSKI RAST I DOPRINOS DIJASPORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. February 2024 14:37
» OJ NERMINEEEEEE, ŠTA KAŽE SV. SAVO O ISLAMU I NJEGOVIM SVETINJAMA
Dr. Muharem Štulanović | 06. February 2024 19:56
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. February 2024 14:32
» VEČER BOŠNJAČKE KULTURE, UMJETNOSTI, ILAHIJA I KASIDA
Bošnjaci.Net | 28. January 2024 16:38
» INDIRA JELESKOVIĆ – „MAJKA TEREZA“ ZA ULIČNE „INDY ŠAPICE“ SARAJEVA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 21. January 2024 13:04
» HAKUNA MATATA RAFIKI (NEMA PROBLEMA, PRIJATELJU)
Selena Seferović | 17. January 2024 15:54
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif