Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


NOVI ROMAN MUHAMEDA MAHMUTOVIĆA O GLADI I PRAVDI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. October 2023. 15:10:39
Glavni urednik portala Senzor.ba, poznati pisac Muhamed Mahmutović, završio je novu knjigu pod naslovom “Mjesec je otkrio tajnu”.
Knjiga će uskoro izaći u Švedskoj, trenutno je u fazi prevođenja. Štampat će je izdavačka kuća Lava, koja prati ovog autora. Ujedno Dobra knjiga iz Sarajeva Muahmutovićev roman će štampati na bosanskom jeziku.
O čemu govori roman, najbolje će te saznati iz veličanstvene recenzije akademika prof. dr. Ferida Muhića.

ROMAN O GLADI I PRAVDI
Uz roman „Mjesec je otkrio tajnu”, Muhameda Mahmutovića

Kako navodi Platon, Sokrat je granicu područja vječnosti i područja prolaznosti odredio – Mjesecom. Prvo područje je iznad mjeseca, ovo drugo, ispod Mjeseca. Tako je Sokrat sav ljudski život zapravo smjestio u ovaj mali sublunarni prostor. Sve što nam se zbiva, dešava se ispod Mjeseca. Tu se rađamo, tu živimo, tu umiremo. Smisao ove neobične, tipično sokratovski ironične podjele, gotovo potpuno je promakao pažnji šire publike, pa čak i filozofima. Ali ne i Muhamedu Mahmutoviću, autoru ovog romana. Taj naš, sublunarni svijet, koliko god bio malen u poređenju sa beskrajem svijeta koji se prostire iznad Mjeseca, dobio je kod njega puno poštovanje i zasluženu pažnju potvrđenu u ozbiljnosti, angažovanosti i moralnoj uzvišenosti drame koja se u tom svijetu odvija.
Metafora Mjeseca, najavljena već u naslovu romana, efektno je naglasila autorovu svijest o postojanju ta dva svijeta i njihovoj razlici, ali je, uz fokusiranje na naš svijet prolaznosti, ključnom ulogom svjetla mjesečine u otkrivanju ubice jednog od važnih likova ove priče, sa dozom nježne ironije, ujedno opravdala naslov romana i podstakla kontemplacije o svijetu vječnosti.
Dva centralna motiva diktiraju postupke glavnih junaka ovog romana i određuju njihove živote: Glad i pravda. Univerzalno prisutni, ovi motivi su po načinu svog djelovanja trans-historijski i nezavisni od socijalno-antropoloških pretpostavki. Glad je glad – uvijek i svugdje. U Švedskoj i u Bosni. I pravda je pravda – uvijek i svugdje. U Švedskoj i u Bosni. Glad Šveda Svena, ista je kao i glad Bošnjaka Ferka. I borba za pravdu, koja je uvijek i borba protiv nepravde, ista je. Time su pripreme
završene. Scena je postavljena. Okviri drame precizno su naznačeni.
Autor romana, Muhamed Mahmutović, slijedi oba ova paralelna toka u autentičnom historijskom kontekstu, prezentiranom u autentičnim likovima dva centralna junaka. Nevjerovatni talenat Muhameda Mahmutovića, razvijan kroz višedecenijskio iskustvo free lence novinara, da pronađe prave likove za pravu priču, ovaj put je kulminirao. Sven Jansson i Ferko (Ferid) Šantić predstavljaju epitomizirani san svakog pisca ovog žanra. Oni su autentični, živi likovi, koji svojim izuzetnim životnim pričama stavljaju na test sve najvažnije i najbolje osobine autora koji ima pretenzije da napiše vrhunsko knjževno djelo.
Provokativno, inspirativno, napeto, intelektualno i moralno angažovano, historijski instruktivno, estetski uvjerljivo i uz sve to – istinito! Ko bi tražio više? I ko to može?
Muhamed Mahmutović je taj test položio i napisao vrhunsko književno djelo. Lepršavim, pitkim ali ni u jednom trenutku ne i plitikim stilom, prikazuje nam lik mladog Svena iz Uppsale koji je sa 17 godina otišao u USA. Gonjen glađu, vođen pravdom. Neprocjenjivo dragocjene informacije kako iz širih područja historije kršćanstva, ekonomije, tako i iz specifičnih, konkretnih okolnosti švedskog naseljavanja USA od sredine 19.vijeka do prve polovine 20.vijeka, smjenjuju se na svakoj stranici sa intrigantnim i napetim razvojem punokrvne krimi priče, idealne za filmsku ekranizaciju ili najgledaniju TV seriju. Pronicljivo i lucidno, osvjetljeni su i ženski likovi ove autentične drame. Koliko god izgledali sporedni za samu radnju, ovi likovi dodaju romanu onaj excessus bonitatis – kultni suvišak ljepote -, koji se preliva preko rubova ovog djela, kao ružičasta pjena prevrijenog grožđa preko rubova hrastove bačve.
I odjednom, dok još izgledaju kao da se nikada neće sresti, ona dva paralelna toka, potpuno nepredvidljivo se poklope, uliju se jedan u drugi i produže dalje zajedničkom maticom. Ferko Šantić, istjeran nepravdom iz svoje rodne Bosne, susreće Svena Janssona koji se vratio u Švedsku!
Upoznavanje sa duhovnom i kulturnom tradicijom Bošnjaka i Šveda, brilijantno je pretočeno u proces duhovne osmoze, upijanja, interiorizacije uzajamnih moralnih shvatanja i vrijednosnih ideala. Originalan, potpuno nov, kako tematski tako i kao književni postupak, uvjerljiv i ohrabrujući, roman “Mjesec je otkrio tajnu“ predstavlja djelo koje će vas ohrabriti, razvedriti, razonoditi i obnoviti vam optimizam. Čitat će te ga sa posebnim zadovljstvom jer je to roman u kom je riječima tijesno a idejama široko. Roman koji ne sudi nikome, ali sudi o svemu i vrijednuje sve.
Kada ga pročitate i sklopite njegove korice u krilu, dio novije i savremene historije, arhitekture ali i topografije Skandinavije, USA i Balkana, evociran kroz likove ove izuzetne priče o gladi i pravdi, o ljubavi i plemenitosti, ukazuje vam se još dugo i jasno, kao prizor obasjan svjetlom punog Mjeseca, nijemog svjetionika na granici prolaznosti i vječnosti.

Biografija autora:
Novinar i književnik Muhamed Mahmutović rođen je u Krakači kod Cazina. Prisutan je kao novinar u mnogim medijskim kućama, u ulozi političkog analitičara, kolumniste ili autora televizijskih priloga.
Glavni je i odgovorni urednik veoma posjećenog portala Senzor.ba. Autor je knjiga “Pokošeni cvjetovi Krajine”, “Bogatstvo beskućnika”, “Inat bosanskog goluba”, “Pacijenti”, “Tihe likvidacije”, “Priče slučajnih prolaznika” i “Bijeg iz slobode”, Tihe likvidacije2 i Priče o malim, velikim ljudima i Mjesec je otkrio tajnu. Knjige su prevedene na strane jezike i doživjele su više izdanja.
Poznat je i kao recenzent brojnih literarnih ostvarenja te kao autor književnih prikaza poznatih svjetskih bestselera. U književnosti prati postmodernistički model pisanja, uz mnogo dinamike, što mu je donijelo veliku popularnost kao romanopiscu.

VRHOstali prilozi:
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
» NE TREBA ODUSTAJATI OD ČINJENJA DOBRIH DIJELA
Mensud Alićušić | 19. February 2024 16:47
» ISMET HADŽIĆ PETODECENIJSKI TRAG U LIKOVNOJ UMJETNOSTI CRNE GORE (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. February 2024 15:40
» DEMOKRATE RUŠE DEMOKRATIJU U NJEMAČKOJ
Nihat Bećirović | 09. February 2024 22:48
» ULOGA I ZNAČAJ DR. NAKE NIKŠIĆ U PROMOCIJI MUZIČKE KULTURE SANDŽAKA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. February 2024 14:51
» UMRLI PRIJE SMRTI?
Midhat Hajrović | 04. February 2024 14:47
» POLITIČKI INFLUENSERI U SANDŽAKU
Dino Bašović | 02. February 2024 17:24
» KO „PEVA“ ZLO MISLI
Dino Bašović | 29. January 2024 15:47
» OD BAHA DO SEVDAHA
Mensud Alićušić | 29. January 2024 13:38
» U SJEĆANJE NA IVANU MRVALJEVIĆ-SVJETLOST POZORNICE CRNE GORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. January 2024 21:38
» ŠEHERZADA TALASA RADIJA CRNE GORE - TANJA FATIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. January 2024 19:52
» ESTAR EN BOSNIA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. January 2024 13:42
» ŽIDOVI I STOCKHOLMSKI SINDROM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. January 2024 21:41
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif