Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


DRŽAVA BOSNA - TO SMO SVI MI
Procitaj komentar

Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 23. October 2023. 15:10:27
U subotu, 22.oktobra 2023 godine u švicarskom gradu Zofingen održana je tradicionalna manifestacija "Vrijeme je za prosperitet".

U dosta sadržajnom, dobro osmišljenom programu, sa respektabilnim učesnicima, prisutnima će ova večer zasigurno ostati u dugom i lijepom sjećanju.


Nezvanično, ali moto manifestacije bi mogao glasiti: "Učimo o Aliji i učimo od Alije".

Cjelovečernji program bio je prožet idejom Bosne, a kroz citate prvog predsjednika nezavisne RBiH, mogla se steći slika o neodvojivoj vezi Bosne i Alije.

Moderator programa, elokventni Eso Balić je već u najavi, biranim riječima govorio o predsjedniku Aliji Izetbegoviću, kao i o "Prosperitet fondu".


Zatim su prisutnima obratio predsjednik Udruženja g. Senad Džihanović, zahvalivši se svima koji podržaju njihov rad, a posebno mnogobrojnim sponzorima večerašnje manifestacije.
Kratko je iznio najvažnije aktivnosti i rezultate djelovanja za protekli period, a koji su zaista za svaku pohvalu i koji nisu samo humanitarnog karaktera, kako se ponekad stiče dojam, nego je to puno širi spektar djelovanja.


Ispred Ambasade BiH skupu se obratila zamjenica ambasadora mr. Dženeta Halilović, a ispred IZ Bošnjaka Švicarske gospodin Anel Hadžić.


Posebno inspirativno obraćanje o liku i djelu Alije Izetbegovića održao je Ibrahim ef. Husanović. Istakao je, kako se rahmetli Alija Izetbegović, kao mislilac, filozof, mudrac, političar, a prije svega kao dobar čovjek više cijeni i poštuje van Bosne, nego u samoj Bosni. Ali, ipak, život i djelo Alije Izetbegovića se najbolje može razumjeti u Bosni, jer ono je podređeno, pisano i prožeto bosanskim duhom.

Glavni gost manifestacije bio je prof. dr. Senadin Lavić, a koji je za temu imao "Društveni aktivizam". I on se na početku osvrnuo na lik i djelo Alije Izetbegovića, zatim na događaje sa početka ‘90-tih godina, historijsku važnost međunarodnog priznanje naše države u UN-u, a time, okretanja ka budućnosti, jačanju državnih institucija, njenog prosperiteta i oblikovanju državotvorne bosanske nacije.


Da bi država funkcionisala svaki pojedinac mora dati svoj doprinos i svako treba da radi ono što najbolje zna poručio je dr. Lavić.

Poseban dojam, onu duhovnu dimenziju ovoj manifestaciju, dali su horovi "Sultanije" iz Iverdona i mladi hor "Warda" iz kanton Aargau.

Sve izvedene numere su pomno birane i odlično se uklopale u moto večeri.


Poseban aplauz i publiku na noge je digla izvedba kaside "Devet heroja" uz popratnu koreografiju. Uz pominjanje svakog narodnog heroja izlazio bi na binu po jedan mladić sa slikom dotičnog na majici i zastavom sa ljiljanima.

Sami kraj manifestacije, na poseban način donio je Eso Balić sa svojim orkestrom, a uz pratnju hora "Warda".

Nekoliko antologijskih sevdalinki je i u publici pobudilo posebne emocije, tako da se skupa zapjevalo i manje- više stopilo uz onaj poznati slogan:
"Jer jedno smo - jedno smo".

Dovu za kraj proučio je hafiz Armin Harbaš, a ova lijepa večer se završila zajedničkim fotografisanjem svih učesnika manifestacije.

VRHOstali prilozi:
» AUKCIJA ZA SVETO PISMO, KOJE JE NAPISANO “BOSANSKIM IZRIČAJEM”
Muhamed Mahmutović | 25. February 2024 15:31
» LENDO: MI SMO SVOJU NEZAVISNOST, NAŽALOST, SKUPO PLATILI
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2024 14:45
» NOVI PAZAR JE OSTAO BEZ VELIKOG INSANA - AIDE EROVIĆ
Fatih Hadžić | 24. February 2024 16:05
Ostali prilozi istog autora:
» OD BAHA DO SEVDAHA
29. January 2024 13:38
» RECI MAJCI DA SE NISAM PATIO
02. July 2023 22:09
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
05. June 2022 15:23
» POKRET: DRŽAVA – DOMOVINA BOSNA
04. November 2021 18:39
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
25. November 2019 17:49
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif