Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


INSTALACIJA ALMIRA DERVIŠEVIĆA: U OVOM VREMENU INTERES NIJE SMANJENJE SIROMAŠTVA, VEĆ BOGAĆENJE
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 01. November 2023. 17:11:11
Sustinski problem jeste u tome sto su mnogi bogati gladni a ne u tome sto su siromasni gladni. Ova pohlepa ima za posljedicu milione osiromasenih i porobljenih ljudi sirom svijeta.

Plavi UN šljem u kombinaciji sa rukohvatom sa potrošačke korpe instalacija je bh. umjetnika Almira Derviševića kojom želi ukazati da su, u vremenu u kojem živimo, zapravo ponajviše važni interesi.

- Krajnje je vrijeme da se trznemo iz tog stanja, da se pokrenemo, suočimo sa istinom, pojave koje nas okružuju nazovemo pravim imenom, a svjesni toga da kreiramo naše društvo na temelju istine i pravde u kojem ce svaki covjek imati jednaka prava, - naglasio je za Fenu Dervišević.

Tim djelom upozorava da se demokratija zloupotrebljava da bi se, kako je to kazao, uspostavio sistem robovanja neokolonijalnim silama. U tom procesu, kako je kazao, porobljeni pojedinci, zajednice pa čak i cijele države gube slobodu, svoje pravo, imovinu, gube svoj identitet i zivot.

Autor navedeno pojašnjava ‘na primjeru "slobodne trgovine" čime se u konačnici uništi u velikoj mjeri domaća privreda, proizvodnja i na taj način to društvo učini ovisnim od proizvoda iz inozemstva’.

Mišljenja je da našu budućnost, sigurnost i prosperitet možemo i trebamo zasnivati prvenstveno na vlastitim kapacitetima.

- Uvjeren sam da nas tome uči prošlost ali i sadašnjost, zapravo ne možemo očekivati od međunarodnih faktora (zastupnika neokolonijalno-imeperijalističke ideologije) da će doprinijeti ostvarenju naših potreba posebno sigurnosnih.

Postajemo ovisni upravo o onima koji su tu zbog vlastitih interesa i koji upravo teže našoj ovisnosti o njima - ekonomski, privredno, zdravstveno, sigurnosno i u svakome drugome pogledu. Njihov cilj jeste da vladaju drugima dok pri tome pokazuju neznanje i nemoć da vladaju sobom. Pohlepa, oholost, sebičnost našli su mjesto u njima samima. Suštinski problem je u tome što su bogati gladni, a ne u tome što su siromašni gladni. Upravo zato što u suštini interes nije smanjenje siromaštva već bogaćenje, čak i na siromašnima i bolesnima. Kao takvi, zatočeni u materijalizmu, nastoje materijalizirati sve što ih okružuje i na taj način vladati drugima. Pri tome se sve više udaljavaju od etike i estetike što za posljedicu ima širenje zla, - poručuje Dervišević.

I tom instalacijom Dervišević se pita ‘zašto je toliko nepravde u svijetu i pored postojanja Međunarodnog suda pravde. Kao da je vremenom postalo sve više nepravde, umjesto da bude obrnuto’.

Prema riječima autora, instalacija plavi UN šljem u kombinaciji sa rukohvatom sa potrošačke korpe djelomično se može dovesti u vezu i sa njegovim djelom o kavezu kojim je ukazao da su materijalizirane mnoge univerzalne vrijednosti poput mira, pravde, ljubavi, istine i kao takve zarobljene (ograničene), a sve zarad posvećenosti interesima i robovanja samo tim interesima. Obje instalacije postavljene su, ranije ove godine, ispred zgrade Međunarodnoga suda za pravdu u Den Hagu.

Almir Dervišević rođen je u Sarajevu, a živi i radi u Nizozemskoj. Posljednjih 20-ak godina postavio je nekoliko instalacija u Hagu (ispred zgrade Međunarodnog suda pravde i Vlade Nizozemske) te Utrehtu, Briselu, Ženevi. Tako nastoji ukazati na intenzivniji i efikasniji rad na planetarnom ostvarenju pravde, Međunarodnog suda pravde ali i društva općenito.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif