Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KNJIGA "SIRA - ŽIVOTOPIS POSLJEDNJEG ALLAHOVOG POSLANIKA" OBJAVLJENA I NA ŠPANSKOM I FRANCUSKOM JEZIKU
Procitaj komentar

Autor: Preporod.info
Objavljeno: 02. November 2023. 20:11:31
Knjiga "Sira - Životopis posljednjeg Allahovog Poslanika", autora profesora dr. hfz. Safveta Halilovića, redovnog profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, mogla bi biti i najviše prevođena knjiga jednog bosanskohercegovačkog autora ovog vremena.

Naime, nakon što je, nakon prvog printanog izdanja 2007. godine, Sira doživjela i dodatnih sedam izdanja na bosanskom jeziku u ukupnom tiražu od više od 50.000 printanih primjeraka, koji je u cijelosti rasprodat u vrlo kratkom vremenskom periodu, i nakon tri audio izdanja koje je na društvenim mrežama pregledalo više od 100.000 posjetilaca, knjiga se počela prevoditi i na druge jezike, istočne i zapadne.

Do sada je, koliko je poznato, štampana na engleskom, arapskom, njemačkom i češkom, a sada se evo pojavio i prijevod na španskom i francuskom jeziku, u izdanju velikog kairskog izdavača Dar al-Salam.

Prema trenutno dostupnim informacijama, knjiga se prevodi i na neke druge jezike, među kojima su albanski, turski i korejski. Španskim i francuskim jezikom govore stotine miliona ljudi, a budući je u toku i snimanje audio izdanja knjige na engleskom jeziku, prostor za njenu upotrebu se ovim enormno proširuje i praktično obuhvata čitav svijet.

U ne tako davnom vremenu vjerovjesnik Muhammed, a.s., bio je na Zapadu izložen besramnim napadima, karikaturalno predstavljan kao terorista i etiketiran kao inspirator terorista, dok je Knjiga koju je on čovječanstvu dostavio od Dragog Boga interpretirana kao zla, agresivna i netolerantna, te javno spaljivana u više zemalja i u više mahova.

Muslimanske mase su na to reagirale burno, širom muslimanskog svijeta održavane su demonstracije i protesti, dok su učeni ljudi odgovarali na razne načine intelektualno i pobijali te lažne tvrdnje, predstavljajući posljednjeg Allahvoog Poslanika shodno historijskim dokumentima i shodno viđenju muslimana.

Profesor Halilović, svoju knjigu očigledno nije pisao kao odgovor na te histerične i neprimjerene napade, već je kao profesor i prilježan istraživač marljivo prikupljao materijal za nju, dugo i pažljivo - da bi ličnost Poslanika našoj muslimanskoj javnosti, na temelju historijskih činjenica, predstavio na jedan svjež način, shodno zahtjevima ovog vremena.

No, knjiga se pojavila u jeku napada na njegovu ličnost, te se stjecajem okolnosti nadala kao adekvatan odgovor na njih. Mnogi koji su tragali za tim odgovorom mogli su ga tako i naći, a mnogi od njih i nalazili, u ovoj profesorovoj knjizi - na nekoliko velikih svjetskih jezika. Sada im je evo dostupan i na španskom i francuskom. (Mustafa Prljača/Preporod.info)

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif