Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA GENOCID PROTIV SEDAM SRPSKIH ZLOČINACA
Procitaj komentar

Autor: Detektor.ba
Objavljeno: 04. December 2023. 15:12:54
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Ratka Vujovića, Ljubomira Vlačića, Vitomira Pepića, Milovana Ognjenovića, Gorana Viškovića, Željka Dupljanina i Vlastimira Golijanina, nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike srpske (VRS), za ubistva 65 osoba počinjena u julu 1995. na području Šekovića i Vlasenice.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, optuženi su da su kao tadašnji komandanti i pripadnici Vojne policije Drinskog korpusa, Birčanske brigade i Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu VRS-a, na području općina Šekovići i Vlasenica, u periodu od 15. do 23. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, koji su nakon pada Zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN) Srebrenica pokušavali preći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Također se terete za učešće u njihovom zatočenju u zatvoru “Sušica” i drugim objektima, kao i vezivanju i transportu na tri lokacije, gdje su izvršena strijeljanja i ubistva, a tijela i posmrtni ostaci su zasipani eksplozivnim napravama ili pomoću mehanizacije uklanjani i ukopavani.

“Na navedeni način izvršena su strijeljanja i ubistva 20 žrtava na lokalitetu jame Pola (Hašimova rupa), na lokalitetu Bišina-dolina Krajevi 39 žrtava, kao i na lokalitetu Jarovlje-Piskavica, ukupno šest žrtava, među kojima i jedna žena. Tijela žrtava su pronađena, ekshumirana i identificirana nakon rata, tako da je poznat identitet svih 65 osoba ubijenih na ove tri lokacije”, navode iz Tužilaštva.

Prema haškim presudama koje je analizirao Detektor u Bazi sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH, u Bišini je 23. jula 1995. ubijeno najmanje 39 Bošnjaka koji su prethodno zarobljeni na području Vlasenice i tu dovezeni kamionima.

U presudi nekadašnjem komandantu Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću konstatovano je da su u ubistvima 23. jula 1995. godine u Bišini učestvovali pripadnici 10. diverzantskog odreda VRS-a.

Detektor je ranije izvijestio o hapšenjima za ove zločine, kao i o mjerama zabrane izrečenim određenim osumnjičenim.

Državni sud je 2021. osudio Viškovića zvanog Vjetar za zločine u Vlasenici i Milićima na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

On je osuđen na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. i 1993. u Vlasenici i Milićima prihvativši sporazum o priznanju krivice koji je postigao s Tužilaštvom, a uzimajući u obzir kaznu od 18 godina na koju je Višković osuđen ranije, također zbog zločina u Vlasenici, Sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Golijanina je Sud BiH, kao nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda, osudio na 15 godina zatvora za genocid, odnosno ubistva na ekonomiji “Branjevo”.

Vujović, Vlačić, Pepić, Ognjenović, Višković, Dupljanin i Golijanin su optuženi da su svjesno pružili pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica.

Navode optužnice, kako je saopćeno, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, od kojih deset svjedoka uz mjere zaštite, nalazima i mišljenjima 14 vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti, te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, objavio je detektor.ba

VRHOstali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
»
15. July 2024 16:49
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif