Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


U Sarajevu održan okrugli sto
MEKTEPSKO TAKMIČENJE - ORGANIZACIJA, ZNAČAJ, CILJ, IZAZOVI I PREPORUKE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 29. December 2023. 01:12:15
SARAJEVO, 28. DECEMBAR 2023. (MINA) - Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu organizirala okrugli sto o temi „Mektepsko takmičenje - organizacija, značaj, cilj, izazovi i preporuke“.
Ovaj okrugli sto je okupio brojne izlagače, muftije, rukovodioce službi za vjerske poslove i obrazovanje muftijstava i glavne imame.
Selame i riječi podrške reisul-uleme prisutnim je prenio zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, naglasivši da kontinuirani dijalog o mektebu odražava posvećenost Islamske zajednice stalnom unapređenju odgojno-obrazovnog procesa u mektebu.
„Imajući na umu značaj mektepske pouke u izgradnji muslimanske ličnosti, neupitno je da mekteb zauzima posebno mjesto i ulogu u odgojno-obrazovnom sistemu Islamske zajednice. Mekteb kao temelj islamskog obrazovanja ima ključnu ulogu u formiranju budućih generacija muslimana. Razgovor o mektebu i mektepskoj pouci pruža priliku da zajedno istražimo najbolje prakse, izazove i perspektive, kako bismo osigurali kvalitetno i savremeno obrazovanje za našu djecu“, kazao je Ljevaković.
Ocijenio je da mektepska takmičenja predstavljaju neizostavan dio obrazovnog procesa, pružajući polaznicima mektepske pouke priliku da unaprijede i pokažu svoje znanje o vjeri i kulturi.
„Razmatranje organizacije takmičenja, njegovog značaja, ciljeva, ali i suočavanje sa izazovima s kojima se susrećemo, važno je pitanje za unapređenje kvalitete odgojno-obrazovnog procesa u mektebu. Očekujemo da će ovaj okrugli sto biti plodno tlo za razmjenu ideja, iskustava i najboljih praksi“, kazao je on.
Naglasio je da odgojno-obrazovni proces nije statičan, naprotiv, da je dinamičan, što se odnosi i na mekteb.
„Stoga postavljanje pitanja 'kako unaprijediti mekteb i mektepsku pouku' i traženje odgovora kroz iznalaženje novih modela i novih mogućnosti jeste potreba mekteba, odnosno obaveza svih aktera odgojno-obrazovnog procesa u mektebu. Smatram važnim istaći da Rijaset Islamske zajednice putem Uprave za vjerske poslove posvećuje veliku pažnju razvoju mektepske pouke“, poručio je zamjenik-reisul-uleme.
Direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić ukazao je na ciljeve i očekivanja ovog okruglog stola.
„Mektepska pouka je najmasovniji neformalni oblik podučavanja vrijednostima vjere i univerzalnim vrijednostima. Broj polaznika mekteba je stabilan i nema velikih oscilacija. Stoga, i ovoj današnjoj aktivnosti trebamo pristupiti odgovorno i posvećeno. Danas smo ovdje da razgovaramo, da razmijenimo iskustva i mišljenja i bolje se upoznamo kako se mektepsko takmičenje organizira. Intencija nam je da dođemo do informacije o izazovima, kako bi na kraju došli do prijedloga poboljšanja takmičenja. Uprava za vjerske poslove posvećuje mektebu, mektepskoj pouci, i u tom smislu je organiziran i današnji okrugli sto“, kazao je Malkić.
Dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, naveo je da Uprava već četvrtu godinu zaredom organizira okrugli sto o mektebu i mektepskoj pouci.
„Naravno, svake godine su teme različite. Ove godine fokus smo stavili na organiziranje mektepskog takmičenja, s obzirom na činjenicu da već je već realizirano 25. mektepsko takmičenje. Imat ćemo priliku razgovarati i podijeliti mišljenja, iskustva, o organizaciji takmičenja, o vrijednostima koje takmičenje sa sobom nosi, o benefitima, o izazovima sa kojima se suočavamo prilikom organiziranja takmičenja“, izjavio je on.
Učesnici okruglog stola, koji se sastojao od dvije sesije, bili su dr. Enes-ef. Svraka, dr. Dina Sijamhodžić Nadarević, dr. hafiz Aid Smajić, dr. hafiz Safet Husejnović, dr. Mensur-ef. Husić, Begzudin-ef. Jusić, mr. Malik-ef. Šljivo i dr. hafiz Ishak-ef. Efendić.
Prisutni su ovakve događaje ocijenili značajnim, kako bi se razmijenila iskustva i stekla nova znanja i uvidi.
„Jedan od najvažnijih segmenata rada Islamske zajednice, a posebno naših imama, svakako je mektepska pouka. Mi u okviru mektepske pouke već nekoliko godina realiziramo mektepska takmičenja, što je prilika da i muallimi i polaznici mektepske pouke pokažu ono najbolje“, kazao je Haris Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog.VRHOstali prilozi:
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 13. March 2024 18:56
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif