Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
Foto: Esad Krcić
ODAZIVAM TI SE, ALLAHU, ODAZIVAM …
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 04. January 2024. 18:01:42
MEKKA: U zadnjoj trećini decembra 2023. u organizaciji Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, nekoliko nas bili smo mu’temiri koje je predovodio predsjednik Zajednice hadži Ago Koljenović.

Dolaskom iz New Yorka u Kairo, u pauzi transfera obukli smo ihrame i u putu ka Džedi, na mikatu koji je precizno određen koordinatama, učinili smo nijjet „Lebejke umreten“ za obavljanje umre. Dok od Džede ka Mekki u vožnji učenje telbije: Lebbejkellahumme lebejk. Lebbejke la šerike leke lebbejk. lnnel-hamde ven-ni'mete leke vel-mulk. La šerike leke.

- Odazivam Ti se, Allahu, odazivam. Odazivam Ti se. Ti nemaš druga i suvlasnika. Odazivam Ti se. Zaista, svaka zahvala, sve blagodati i vlast pripadaju isključivo Tebi. Ti nemaš druga i suvlasnika.


Napokon je došao najljepši trenutak-, susret sa časnom Kabom. To se treba doživjeti, jer takvi momenti se ne mogu riječima opisati.

Zatim je uslijedio čin tavafa, obavljanja umre, učenja dova upućenih Gospodaru Svjetova!

Inače, obavljanje namaza u Haremu Kabe vrijedi 100.000 namaza na drugom mjestu, te nafila i drugih ibadeta, koji su posebno nagrađeni, što treba koristiti svaki momenat da se provede u Haremu časne Kabe.

Divan li je osjećaj da sa svojim stopalom stanete na mjestima gdje su koračali najodabranija Allahova stvorenja, poslanici a.s. od Ibrahima do Muhammeda s.a.v.s.

Elhamdulillah!


Sa ovodunjalučkog aspekat neizmjerno sam zahvalan h. Agu Koljenoviću koji je svo vrijeme, praktički od sabaha do sabaha, bio uz mene (i nas), da nam olakša, da nas uputi, da nas usmjeri… h. Ago je desetine puta bio na umri i hadždžu, odličan je poznavalac Harema i Mekke, tako da su nam njegovi savjeti jako puno pomogli, olakšali ali i uljepšali boravak u Mekki.

Hadži Ago, ali i njegova hanuma Elvira, brinuli su o svima nama u grupi kao o najrođenijima. Sve su učinili da mojoj malenkosti, Selmi M., Ibrahimu M., Mohammedu M., Tahiru sa porodicom; uljepšaju svaki trenutak u prelijepom Haremu Kabe u Mekki.

Molim Gospodara Svjetova da svim mu’temirima ukabili umre i ibadete, i da im upućene dove učini stvarnim. Amin!

Molim Allaha dž.š. da posebno nagradi h. Aga na bratskoj pažnji i svemu što je učinio za mene i nas da nam dani u Mekki i Medini proteknu na najljepši način i trajno se usjeku u našem sjećanju. Amin!

VRHOstali prilozi:
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 13. March 2024 18:56
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif