Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
Foto: Elman Omić /AA
Ponosni na učenike i način rada koji odolijeva vremenu
487 GODINA SARAJEVSKE GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 07. January 2024. 12:01:29
Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu 8. januara obilježava 487 godina neprekidnog rada i jedna je od najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu.

Ova medresa jedina je odgojno-obrazovna institucija na prostoru bivše Jugoslavije koja se može pohvaliti s 487 godina neprekidnog rada, a posebnom je čini to što, i uprkos nekoliko ratova koji su zahvatili Bosnu i Hercegovinu kroz skoro pet stoljeća, ona nije prestala postojati.

U medresi koju su na Baščaršiji, u samom srcu Sarajeva, izgradili majstori dovedeni iz Dubrovnika, održava se nastava iz religijskih i naučnih predmeta.

Gazi Husrev-begova medresa nije zatvarala vrata učenicima u Sarajevu čak ni tokom opsade grada i agresije na Bosnu i Hercgovinu u periodu 1992-1995.

Maturanti studiraju i rade u svim dijelovima svijeta

Mensur Kerla, pomoćnik direktora Medrese, kazao je da je Medresa kroz historiju prošla različite periode, različite društveno-političke sisteme.

"I možemo kazati da je našla načina da odolijeva vremenu, da se prilagođava zahtjevima i potrebama društva i, mogao bih kazati, da se medresa saživjela sa Bosnom i Hercegovinom i njenim narodima te je višestoljetnim kontinuiranim djelovanjem podarila Bosni i Hercegovini i širem području najbolje kadrove."

Istakao je da je Medresa bila svjedok Prvog i Drugog svjetskog rata i posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995.

"Gazi Husrev-begova medresa je posebno prepoznatljiva po svojim maturantima. Mi smo ponosni na njih i možemo kazati da ih trenutno ima u svim dijelovima svijeta", kazao je Kerla koji se također školovao u ovoj medresi 2000-ih godina.

"Medresa je škola koja se živi i ostavi najljepše utiske na vas. Najljepša i najprisnija prijateljstva koja imam u svom životu desila su se u medresi", rekao je.

Istakao je da je Gazi Husrev-begova medresa od osnivanja 1537. godine dala na hiljade maturanata, a da će ove godine medresu završiti 112 učenika.​​​​​​​

Reprezentativan objekat u srcu grada

Medresa je utemeljena na osnovama Gazi Husrev-begove vakufname iz 1537. godine. Vakufnama Gazi Husrev-bega čini trajnu osnovu organizacije i rada Gazi Husrev-begove medrese.

Proteklih godina uradili su pregled koji je pokazao da svršenici Gazi Husrev-begove medrese studiraju u 15 država na desetinama univerziteta, među kojima su i oni najprestižniji u svijetu.

Gazi Husrev-begova medresu je 8. januara 1537. godine utemeljio Gazi Husrev-beg. Zgrada Gazi Husrev-begove medrese osmišljena je kao polivalentan i reprezentativan objekat u kome je centralno mjesto dato prostoru za nastavu (dershana), a nizovima krilnih prostorija namijenjen rezidencijalni karakter.

Danas medresu pohađaju učenici osam muških i osam ženskih odjeljenja, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i njene dijaspore. Program Gazi Husrev-begove medrese, od njenog utemeljenja do danas, bio je model prema kome su se radili programi drugih sličnih škola. Koncipiran tako da uključuje izučavanje tradicionalnih i racionalnih nauka, omogućavao je učenicima da stiču teološka, filozofska, pravna, filološka i egzaktna znanja.

Gazi Husrev-begova medresa spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi. (Ahmet Nurduhan, Bedrudin Brljavac)

VRHOstali prilozi:
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 13. March 2024 18:56
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif