Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


UDRUŽENJA ŽRTAVA GENOCIDA ODALI POČAST ŽRTVAMA 9. JANUARA I GENOCIDA
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 09. January 2024. 14:01:15
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zajedno s Majkama Srebrenice odao je danas u Memorijalnom centru u Potočarima počast žrtvama ubijenim u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Cvijeće na mezarju u Potočarima, osim Bećirovića, položili su i predsjednica Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović i poslanik u Narodnoj skupštini Rs Ramiz Salkić.

Također, počast su odali i cvijeće položili smijenjeni zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

- Ovdje sam danas da kao član predsjedništva Bosne i Hercegovine pošaljem jasnu poruku da ćemo mi slobodno i dostojanstveno koračati na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Tako je bilo, tako jeste i tako će ostati. Potočari i Srebrenica, kao i svaki dio Bosne i Hercegovine su na njenoj državnoj teritoriji i tu činjenicu nikakva separatistička politika neće i ne može promijeniti - kazao je Bećirović.


Uz osvrt na obilježavanje 9. januara u Banja Luci, Bećirović je posjetio da su ustavno-pravne činjenice jasne po tom pitanju.

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio konačne i obavezujuće odluke. One se moraju potpuno poštovati i o tome nema rasprave. To je neustavni dan i u vezi sa njegovim nelegalnim obilježavanjem treba da reaguju nadležne pravosudne institucije i agencije, - poručio je Bećirović.

Majke Srebrenice ovaj dan doživljavaju isključivo kao dan žalosti, jer sa devetim januarom 1992. godine počinje sve ono što je dovelo do agresije i zločina.

- Devetog januara je donešena odluka da mi imamo ovo mezarje, da imamo naše šehide, da nemamo svoje sinove, ni muževe i da mnoge majke žive same. To je bio projekat velike Srbije, doduše, pomognut svijetom i Evropom. Da su svijet i Evropa nešto naučili, danas ne bi gorjele ni Ukrajina, ni Palestina, ni Irak, ni Sirija, ni mnoge druge zemlje - poručila je predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić.

Prisutni predstavnici bh. politike i udruženja žrtava na ovaj su način podsjetili da je 9. januara 1992. kreiran plan na kojem su počinjeni brojni ratni zločini, uključujući etničko čišćenje i genocid u Srebrenici.

VRHOstali prilozi:
» OMAŽ AKADEMIKU DŽEVADU JAHIĆU
BANU | 21. April 2024 13:43
» AKADEMIK DŽEVAD JAHIĆ PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 21. April 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif