Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U SARAJEVSKOJ VIJEĆNICI ODRŽANA PREMIJERA FILMA "AGRESIJA NA ISTINU", AUTORA AVDE HUSEINOVIĆA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 06. February 2024. 14:02:25
Baš na 30.godišnjici maskra na sarajevskoj tržnici Markale, kada je 5. februara 1994., između 12.10 i 12.20 sati, sa položaja srpsko-crnpgorskog agresora sa području Mrkovića, ispaljena minobacačka smrtonosna granata kalibra 120 milimetara, koja je pala na prepunu sarajevsku tržnicu, ubivši 68 građana, dok ih je 142 teže i lakše ranjeno. A ovo je samo jedan od niza masakara u četveregodišnjoj agresiji i okupaciji Sarajeva.


U proteklih tri decenije svjedoci smo koliko je srpski režim od srpskih ratnih prijestonica Beograd i Pala, sa njihovom medijskom mašinerijom sa spinovima i lažima zagadio javni prostor.

Ali jedan Sarajlija, borac Armije RBiH, publicista i režiser, Avdo Huseinović, koji je izrastao u instituuciju, posvetio se radu, brižno sakupljao materijal, koji je složio na filmskoj vrpci... i tako je dobijen film "Agresija na istinu" čija je premijera održana večeras u sarajevskoj Vijećnici.
I kako je režiser Huseinović istako ranije:


- Film će razotkriti kako decenijama fukcioniše metodologija negiranja, falsifikovanja historijskih činjenica s ciljem da se žrtva prikaže kao krivac. Slučajevi masakra Markale i Tuzlanska kapija su najupečatljiviji primjer za to, u njihovo negiranje i lažiranje, velikosrpski sistem uložio je više miliona eura.


Zato je na kraju premijere filma Sarajevo sa snažnim aplauzom nagradilo Avdu Huseinovića, a gradonačelnica Benjamina Karića mu je uručila zahvalnicu, koju je zaslužio sa svojim poštenim i plemenitim radom na ovom i 40-tak drugih dokumentarnih filmova koji govore o istini u vremenu agresije na RBiH i genocidu nad Bošnjacima i onima koji su stali u odbranu svoje domovine.
Na kraju premijere Avdo Huseinović je uputio poruku i zahvalnost gradu heroju: Hvala Sarajevo!, a mi složno se zahvaljujemo za sve što je uradio:

HVALA AVDO HUSEINOVIĆU!
HVALA INSTITUCIJO!VRHOstali prilozi:
» AMELA SMAJOVIĆ NAPADNUTA U BLIZINI KRALJEVA
Bošnjaci.Net | 17. April 2024 16:36
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif