Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


NAJBOLJI UČENIK DOBRICE ĆOSIĆA: ZAŠTO VUČIĆ NE PRIZNAJE SUVERENITET BIH!?
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 08. February 2024. 15:02:04
Što se tiče RS i BiH ponovio sam nešto što svi znate, a to je da poštujemo teritorijalni integritet BiH, i nikada ga nismo dovodilo u pitanje. Kao što nismo dovodili u pitanje integritet RS u okviru BiH.
Poručio je ovo danas nakon sastanka s njemačkim ministrom odbrane u Beogradu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Po ko zna koji put, Vučić je izbjegao iskazati poštovanje suverenitetu Bosne i Hercegovine. To je još jedan dokaz da se aktuelno vodstvo Srbije drži uputa napisanih u SANU Memorandumu 2, u kojem je jedna od bitnijih ona o podrivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine. Naime, suverenitet označava sve ono što Vučić želi da ospori Bosni i Hercegovini: vrhovnu i konačnu političku vlast, iznad koje, u pogledu donošenja i provođenja političkih odluka, nema više vlasti; Suverenitet koji je, uz stanovništvo, teritorij i pravni poredak, jedno od bitnih obilježja države; Unutrašnji suverenitet koji znači da je država najviša vlast na svom teritoriju te da raspolaže moći kakvu nema nijedna druga društvena organizacija ni pojedinac; Vanjski suverenitet koji znači da je država neovisna i ravnopravna u odnosima s drugim državama.

Za razliku od svojih prethodnika, Vučić sve radi po uputama zlog ,,oca nacije'' Dobrice Ćosića i njegovog Memoranduma 2 - mirnim putem, politikom, diplomatijom i lobiranjem. U istom nastupu pred njemačkim ministrom, ovaj lažni mirotvorac je govorio o miru dajući do znanja da raspolaže ogromnom vojnom moći, kazavši da "Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim ili bilo kakvim drugim potezima". Ta vrsta manipulacije možda još i prolazi pred "naivnom" međunarodnom javnošću kojoj se Vučić predstavlja kao “zagledan” u mir i budućnost, lider koji svoju političku retoriku gradi na tobožnjem pomirenju dok istovremeno suštinski veliča genocidnu politiku Slobodana Miloševića, dokazanu u brojnim presudama Tribunala u Hagu.

Politički analitičar Azem Vllasi nedavno je za Vijesti.ba rekao da se u Srbiji od vremena haškog optuženika za ratne zločine Slobodana Miloševića, ništa nije promijenilo.

- Umjesto da živimo u saradnji, u miru, što bolje, normalno kao svi u Evropi, mi komšije, susjedi oko takve Srbije moramo da strepimo. I naravno da se branimo. Srbiji ne prijeti opasnost od nijedne zemlje u njenom okruženju, a Vučić se hvali kako Srbija vojno jača, svjestan pri tome da je NATO svuda oko Srbije. Ipak, mi na Kosovu, Bosna, Crna Gora moramo biti na oprezu da nam se Srbija ne pojavi iznutra preko ekstremnih Srba u našim državama, kaže Vllasi.

Za uspjeh takve politike Srbiji je potrebno da se probosanske snage pozabave međusobnim sukobima. Jer, sudbina BiH ne ovisi od njenih unutrašnjih neprijatelja, niti njihovih mentora iz Beograda ili Zagreba, već isključivo od strateškog jedinstva probosanskih stranaka kojeg danas nema.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif