Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Selfi koji je napravio francuski predsjednik Emmanuel Macron, ostat će dr. Sanimiru Resiću u lijepoj uspomeni
PRIJEDORČANIN DR. SANIMIR RESIĆ UGOSTIO FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA EMMANEULA MACRONA
Procitaj komentar

Autor: Muhamed Mahmutović
Objavljeno: 13. February 2024. 15:02:55
U skolopu svoje posjete Švedskoj, francuski predsjednik Emmanuel Macron je održao predavanje i družio se na univerzitetu u Lundu sa studentima i profesorima, jednog od najstarijih i najvećih univerziteta u EU.

Jedan od domaćina mu je bio prijedorčanin prof. dr. Sanimir Resić, svjetski ugledan historičar, koji se naukom bori protiv zaborava i pogrešnog interpretiranja prošlosti. Njegovo mišljenje često traže iz institucija Švedske, autor je mnogo važnih knjiga o rsapadu Jugoslavije, a specijalno za portal Senzor.ba govorio je o ovoj veoma važnoj posjeti.

– Ova državna posjeta Francuske trebala se desiti već u oktobru, ali je odgođena zbog unutrašnjih problema u Francuskoj. Posjeta francuskog predsjednika Macrona imala je nekoliko razloga: uglavnom da dodatno ojača veze između dvije zemlje s bogatom zajedničkom historijom. Primjerice, švedska kraljevska obitelj pripada dinastiji Bernadotte, koja potiče od Karla XIV. Johana koji je poreklom iz Francuske. Bio je jedan od Napoleonovih maršala i ime mu je bilo Jean Baptist Bernadotte, rođen u francuskom gradu Pau.

Još jedan važan razlog je situacija u Evropi i pristup Švedske NATO-u, a ima tu i jedan razlog, posebno važan za nas u akademskom svijetu, Macronovi ambiciozni planovi da se izgradi unija univerziteta EU, po uzoru na zajednicu država. Drugim riječima, savez evropskih univerziteta koji sarađuju i dijele zajedničke akademske vrijednosti. Važno je da ostanemo snažni u našim liberalnim vrijednostima, nezavisnosti, slobodi govora, kritičkom mišljenju i da ne dopustimo da aktuelne političke teme upravljaju akademijama.

Prof. dr. Sanimir Resić u razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom

Ja lično, kao dekan, historičar, ali i kao privatna osoba, bio sam veoma sretan što sam imao priliku i slušati i razgovarati s predsjednikom. U svom govoru tokom “Studentafton” u Lundu, Macron je rekao da je Evropa imala mir 70 godina dok je Rusija nije napala Ukrajinu. Podsjetio sam predsjednika da je to Rusija radi pogrešno, ali da trebamo podsjećati i na ratove devedesetih godina i raspad Jugoslavije. Bio je veoma simpatičan pri ispravci. Također sam napomenuo da je jedan od njegovih prethodnika, predsjednik Chirac, bio jedan od garanta mira u decembru 1995. godine u Parizu, nakon Daytonskog sporazuma.

Pohvalio sam Macrona riječima da je on posljednja i najbolja prilika za Evropsku uniju, što ga je razveselilo. Na kraju sam ga zamolio za selfi jer ne mogu da se vratim kući svojoj ženi, pravoj liberalki, bez selfija. Odgovorio je: “Onda ću ti pomoći da se vratiš kući svojoj ženi” s osmijehom. Snimio je moju sliku sa svojim iPhone-om. To će mi ostati lijepa uspomena za cijeli život.

Pogledajte impresivne podatke u Lund univerzitetu, u istoimenom gradu Lundu na jugu Švedske.
Zajedno sa osobljem, Lund univerzitet broji oko 55 000 osoba, što je više od polovine ovog malog grada.

Sanimir Resić i Emmanuel Macron

Univerzitet Lund je jedan od najstarijih i najprestižnijih univerziteta u Švedskoj, osnovan 1666. godine. Nalazi se u gradu Lundu, koji se smatra jednim od najvažnijih studentskih gradova u Švedskoj. Univerzitet ima izuzetno bogatu tradiciju i ima reputaciju kao lider u mnogim akademskim poljima.

Lund Univerzitet ima širok spektar programa studija na svim nivoima, uključujući dodiplomske, postdiplomske i istraživačke programe. Njegove oblasti istraživanja obuhvataju mnoge disciplinie, uključujući prirodne nauke, društvene nauke, humanističke nauke, medicinu, inženjering i mnoge druge.

Univerzitet Lund je također poznat po svojoj internacionalnoj atmosferi, sa mnogobrojnim studentima i istraživačima koji dolaze iz različitih dijelova svijeta. Osim toga, Lund je poznat po svojim inovativnim istraživanjima i saradnji sa industrijskim partnerima.

Univerzitet Lund također je domaćin različitim događajima i aktivnostima, uključujući seminare, konferencije i kulturne manifestacije, što doprinosi bogatom studentskom životu u ovom gradu. (senzor.ba)

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» JE SUIS – PROF. MITHAD ĆEMAN
13. January 2024 19:36
» UZP KREĆE U ODLUČUJUĆU OFANZIVU
14. November 2023 14:58
» IZVINJENJE DŽELATU SVOM
04. February 2023 20:42
» PLJUVAONICE LATIĆ FILIPA
27. March 2022 17:17
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif