Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Ko briše Bošnjake iz knjige državljana?
ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 22. February 2024. 01:02:18
Duže vrijeme u redakciji Bošnjaci.Net dobijamo pritužbe od Bošnjakinja i Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka, odnosno Crne Gore i Srbije, koji žive u Turskoj, SAD i drugim državama, a koji su izbrisani iz registara Matične knjige u općinama u kojima su rođeni, zavedeni, imali matični broj, ali su ih NN službenici, očito po političkoj naredbi „istrijebili“. Tako, planski i sistematski, što se nije stiglo kamom postiže se gumicom!

To je slučaj sa onima koji su rođeni u Crnoj Gori i Srbiji, odnosno ex YU, a koji su nakon Drugog svjetskog rata pod političkim i policijskim represalijama masovno prognani najprije u Tursku, a od 60-tih ka zemljama zapada.

Nego nije takav slučaj bio samo sa službenicima u sandžačkim općinama, imamo podataka da je slične poslove radila i ex YU diplomacija, koji brojne slučajeve rođenih u emigraciji, uredno su njihovi roditelji platili takse i prijavili ali njihova djeca nisu upisana u knjigama državljana. Ima u porodicama takvih slučajeva da je nekoliko djece uredno zavedeno, dok nekoliko nisu, a svi su uredno dobijali ex YU pasoše. Da bi sada nakon osamostaljenja bivših ex YU republika, konkretno Crna Gora, nakon provjere podataka, ne mogu ih naći u registru, a ne žele i izbjegavaju da prihvate pasoš kao lični dokument, da se ispravi greška bivše diplomatske administracije i uredno obnove upis u knjigu državljana.

Sa takvim problemima se susreću članovi bošnjačke komune u New Yorku, svi njihovi su rođeni u Sandžaku, imaju djedovinu / babovinu, ali neko se umjesto njih 'odrekao' državljanstva CG (ili ex YU), a ne mogu ga ni dobiti, jer sa samim dolaskom na ovaj svijet nisu rođeni već su po ex YU ili srpskom i crnogorskom modelu ustvari proglašeni nepostojećim–, odnosno MRTVI.

Da spomenemo slučaj Safeta Murića, po dolaski u Tursku, tamo su se 'braća' pobrinula da mu je Saffet Erdem ljepše od onog koje je donio sa sobom.

Saffet je rođen 5. februara 1956. u Klancu, općina Rožaje. Ima Izvod rođenih, ali džaba Saffet na Izvodu nema matičnog broja. Čak u pribilješkama piše da se odrekao državljanstva. Eto oni sve znaju, a Saffet ne zna. Ali pored toga Saffet je istakao da je sve urađeno kada je bio maloljetan i mimo njegove volje i roditelja, čak ne zna koje to uradio. Ali ostavimo to po strani.

Nakon osamostaljenja CG, Saffet se ponadao da će nova državna administracija riješiti njegov problem. Zatražio je povratak državljanstva, pisao pisma koja su ostala mrtvo slovo na papiru. Bila je to uzaludna igra između karadačkih diplomata koji za bogatom sofrom sve obećavaju, a kada se od sofre odmaknu ništa ne ispunjavaju, te MUP-ovaca i gluhih vlasti koji su očito zaduženi da se kojim slučajem ne poveća broj Bošnjaka u CG. Je li to moguće? Pa jeste u glavama narcisiodnih političara i poslušnih diplomata kojima smeta neko drugi i drugačiji, dok su im puna usta obećanja, europske CG i multu-kulti uređenja, dok je na terenu nešto sasvim drugo.

Napokon, Crna Gora i Srbija, moraju naći adekvatno rješenje i riješti ovakve slučajeve i propuste bivših administracija. Priznati njihov status od mjesta rođenja i naknadno zavesti ih u knjigama državljana. Jer ako je neko od službenika trpao novac u svoje džepove za to ne moraju ispaštati oni koji su uredno platili i prijavili svoje članove porodice.

Državne institucije moraju ovakve slučajeve imati u vidu. I za državu je bolje da se mogu pohvaliti da su riješili probleme neodgovorne administracije, time pokažu da nisu isti, da su protiv diskirminacije i islamofobije, ili će ostati da su baš svi isti!

Da vidimo.

Kako rade tako im Bog pomogao!VRHOstali prilozi:
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
» BANA DODIJELILA PLAKETU DR. HARUNU HADŽIĆU
Bošnjaci.Net | 24. March 2024 21:18
» SIJANINI STIHOVI
Avdo Metjahić | 21. March 2024 23:54
» KAPIJE SVJETLOSTI UMJETNIČKI I NAUČNI UNIVERZIM DR PUPOVIĆA (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. March 2024 14:46
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
» NE TREBA ODUSTAJATI OD ČINJENJA DOBRIH DIJELA
Mensud Alićušić | 19. February 2024 16:47
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif