Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Sa mirinog protesta poslate su poruke ambasadoru BiH u Otavi
BOGDANIĆU, NEMORALNO, ANTIDRŽAVNO I ANTIUSTAVNO JE OMALOVAŽAVATI JEDAN OD NAJVAŽNIJIH DRŽAVNIH PRAZNIKA BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. March 2024. 12:03:33
Ambasador BiH u Kanadi, Aleksandar Bogdanić, dobio je poziv da prisustvuje akademiji povodom Dana nezavisnosti BiH koji organizuje Bosanski kulturni centar Toronto u saradnji sa Institutom za istraživanje genocida Kanada i bosanskohercegovačkom dijasporom u Kanadi.

U odgovoru je ambasador drsko odgovorio kako 1. mart nije državni praznik, te da nijedan član osoblja Ambasade ne može prisustvovati tom događaju. Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić ovlastio je savjetnicu Danijelu Čolić da može doći i čak se obratiti na akademiji.

Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa bosanskohercegovačkom dijasporom u Otavi 1. marta na Dan nezavisnsoti BiH je organizovao mirni protest ispred Ambasade Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom je poslana poruka da je nemoralno, antidržavno i antiustavno omalovažavati jedan od najvažnijih državnih praznika BiH, Dan nezavisnosti. Istovremeno je konstatovano da ambasador navedenim ponašanjem krši uredbu Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je naložilo diplomatskim predstavništvima da obilježe Dan nezavisnosti.

Sa miring protesta u Otavi poslate su sljedeče poruke:

Naš je izbor istina.

Dan nezavisnosti BiH je ustavna i historijska istina koju vi, ambasadore ne možete umanjiti.

Dok gradonačelnici više od 10 kanadskih gradova čestitaju Dan nezavisnosti BiH, sramno je da vi ambasadore negirate ustavni državni praznik.

Dok članovi parlamenta i Vlade Kanade čestitaju Dan nezavisnosti BiH, vi ambasadore zabranjujete diplomati iz Ambasade BiH u Kanadi da govori na akademiji u Torontu.

Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH.

Prvomartovski referendum je demokratski izraz slobodne volje bh. građana i jedan od najvećih trenutaka historije BiH, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Aleksandar Bogdanić je novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Kanadi, koji je 20. februara 2024. godine predao akreditivna pisma generalnoj guvernerki Kanade Mary May Simon, i krenuo je stopama prijethodnih ambasadora koji u doplomaciji provode politiku Milorada Dodika na temeljima genocidne politike osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića i velikosrpske bratije.

VRHOstali prilozi:
» OMAŽ AKADEMIKU DŽEVADU JAHIĆU
BANU | 21. April 2024 13:43
» AKADEMIK DŽEVAD JAHIĆ PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 21. April 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif