Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Hutba sa mninbera Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu
MALKIĆ: RAMAZAN PRUŽA PRILIKU I BROJNE MOGUĆNOSTI DA UČINIMO MNOGO DOBRIH DJELA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 08. March 2024. 16:03:52
Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić danas je kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je poručio da nam ramazan svake godine iznova pruža priliku i brojne mogućnosti da učinimo mnogo dobrih djela.

„Nalazimo se na kraju mjeseca ša‘bana, nekoliko dana nas dijeli od blagoslovljenog mubarek mjeseca ramazana, mjeseca u kojem postimo i uz post obavljamo druge ibadete te činimo razna dobra djela mnogo više i intenzivnije nego u drugim danima i u drugim mjesecima“, kazao je on.

Naglasio je da su vjernici ushićeni jer se „približio dolazak velikog musafira, nama dragog gosta, musafira koji u isto vrijeme zijareti sve muslimanske kuće i čijem se dolasku raduju muslimani širom svijeta“.

„Veliki broj muslimana se trudi da, sve vrijeme, ovom musafiru budu na usluzi, nastoje da ispune sve svoje obaveze prema njemu, odaju mu dužno poštovanje i na taj način žele zaslužiti velike nagrade od Gospodara, ali, nažalost, ima i onih koji dolazak ovog musafira ignoriraju, ne primjećuju i ne ispunjavaju svoje obaveze domaćina pa riskiraju da budu uskraćeni nagrade koju Uzvišeni Allah obećava postačima“, kazao je Malkić.

Istaknuo je da nam ramazan pruža priliku da se okitimo različitim djelima od kojih ćemo imati koristi i na dunjaluku i na ahiretu.

„To je najbolje vrijeme za približavanje Allahu, dž.š., za svakog onoga ko bude iskoristio blagodati ovog mubarek mjeseca, te nam propisuje kako ćemo se ponašati kad nam dođe ramazan: 'Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede.' Allahovom poslaniku Muhammedu, a.s., i vjernicima propisan je post mjeseca ramazana u drugoj godini po Hidžri: 'O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan i onima prije vas, da biste se grijeha klonili.' Zato se vjernici i vjernice, posebno u ovom mjesecu okreću bogobojaznosti, sustezanju od griješenja, razvijanju i jačanju svijesti o Bogu, a to je osnovni cilj i smisao posta: '...da biste se grijeha klonili...', izjavio je Malkić.


Post je jedan od dijelova Allahovog nepromjenjivog vjerozakona, a propisan je ummetu Muhammeda, a.s., kao što je propisan i onima prije, da bi se grijeha klonili, to jest, da bi razvili svijest o Gospodaru i tako se udaljili od loših djela, loših postupaka, ružnih riječi i ispraznog govora, dodao je on u hutbi.

„Koje preporuke, savjete, riječi, nekoliko dana prije ramazana, uputiti vjernicima? Prvo se trebamo zahvaliti Allahu, dž.š., što nas je odabrao kao muslimane i što znamo imanske i islamske šarte, i što znamo, svi mi prisutni danas u ovoj džamiji, da je postiti mjesec ramazan treća islamska dužnost, farz - obaveza za svakog pametnog, punoljetnog i zdravog muslimana i muslimanku. Znamo da postiti znači sustezati se od jela, pića, intimnog odnosa, od zore do zalaska sunca, i to s namjerom približavanja Uzvišenom Stvoritelju. Međutim, ima muslimana i muslimanki koji osjećaju zabrinutost, uzbuđenje i tremu - kako će i hoće li ih zdravlje poslužiti da isposte ovogodišnji ramazan?! Kao vjernici uzdamo se u Allahovu, dž.š., pomoć jer On pomaže Svoje iskrene robove, pomoći će sve one koji s iskrenim nijetom, iskrenom namjerom pristupe ovom ibadetu i olakšat će im da isposte mjesec ramazan, ako Bog da“, naglasio je Malkić.

Poručio je da također trebamo imati na umu da Allah, dž.š., obećava posebnu nagradu postačima, kako stoji u hadisi-kudsijji: „Post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem.“

„Upravo nada da ćemo biti posebno nagrađeni za post dat će nam dodatnu snagu da ne osjetimo nedostatak hrane, pića i svega onoga od čega se sustežemo zbog posta“, zaključio je Malkić.

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
17. June 2024 19:20
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif