Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Velikosrpska antibosanska i antibošnjačka histerija na zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi
DOKAZANI ISLAMOFOB: SRAMAN ISTUP AMBASADORA BOJANA VUJIĆA U ŽENEVI
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 12. March 2024. 16:03:35
Ambasador BiH pri UN u Ženevi Bojan Vujić obratio se danas na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija gdje je rekao da je priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH.

U Ženevi se od 26. februara do 5. aprila 2024. godine održava 55. redovna sjednica Savjeta za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma.

Vujić je rekao da je došao danas ovdje, kao predstavnik zemlje koja je više od tri decenije najopasniji izvor terorizma u Evropi iz BiH. Njegovo obraćanje vrvilo ej lažima.

- Nažalost, čak i dok BiH radi ka pristupanju EU, zapadne vlade su primijetile da je ona i dalje ključni izvor terorističkih prijetnji. Na primjer, američki Stejt Department je prošle godine napisao da, citiram, "terorističke grupe nastavljaju s planiranjem mogućih napada u BiH". Slično tome, prošlogodišnji izvještaji italijanskih obavještajnih službi sugerišu da u BiH danas djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa, - navodi Vujić.

Kaže da je u BiH bilo smrtonosnih džihadističkih terorističkih napada, ali "glavni uticaj terorizma ukorijenjenog u BiH bio je izvan zemlje".

- Počinioci mnogih od najstrašnijih terorističkih napada poslednjih decenija imali su značajne veze sa BiH, uključujući napade 11. septembra u Sjedinjenim Državama, bombaški napad na voz u Madridu 2004. i napade u Parizu 2015. godine. Prema podacima Vilson centra u Vašingtonu, među evropskim zemljama, BiH je imala najveći broj građana po glavi stanovnika koji su otišli da vode džihad u Siriji i Iraku, - naveo je Vujić.

Zašto iz BiH dolazi tako ozbiljna teroristička prijetnja?

- Јedan važan razlog je priliv stranih džihadista koji su došli u BiH tokom njenog rata od 1992. do 1995. Ubrzo nakon izbijanja rata, veliki broj džihadista, uključujući Osamu bin Ladena i dvojicu otmičara 11. septembra, došao je u BiH da pomoći bošnjačkoj vojsci u njenoj borbi protiv Srba i Hrvata. Bošnjačka vojska je uključila strane džihadiste u ono što je nazvala Odredom El Mudžahid, koji je postao ozloglašen po terorisanju kako boraca tako i civila, uključujući mnoga odrubljivanja glava, - naveo je Vujić u obraćanju.

Vujić je inače i dok je bio ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama iznosio niz kontroverznih izjava.

Jedna od Vujićevih izjava bila je kako je "Srbija bila na udaru NATO-a, kada nas je bombardovalo 19 zemalja'. Upotreba riječi 'nas', kada se govori o Srbiji, jasno pokazuje kome je Vujić odan. Čini se da ambasador Vujić sebe ne vidi kao ambasadora Bosne i Hercegovine, već Srbije.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif