Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


KASARNA DUBRAVE: ODRŽAN TRADICIONALNI IFTAR SA PRIPADNICIMA ORUŽANIH SNAGA BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 27. March 2024. 16:03:00
ŽIVINICE, 26. MART 2024. (MINA) - U kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Dubravama kod Živinica večeras je organiziran zajednički iftar.

Tradicionalnom iftaru, povodom Lejletul-bedra, prisustvovali su muftija vojni Hadis-ef. Pašalić, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i brojni gosti iz vjerskog, političkog i kulturnog života naše zemlje.

U svom obraćanju poslije teravih-namaza, muftija Fazlović je istakao značaj tradicionalnog iftara koji nas je u noći Bedra okupio na mjestu na kojem su Oružane snage Bosne i Hercegovine čvrsto etablirane i čiju snagu potvrđuje veliko iskustvo, znanje i predanost vrijednostima naše domovine.
Zahvaljujući se Bogu Uzvišenom na slobodi koju imamo u svojoj zemlji, muftija je kazao da je posebno mjerilo ljudske slobode vjerska sloboda za koju su se borili oni prije nas.


"Sjećamo se večeras našeg dragog Poslanika, a.s., i časnih ashaba s Bedra. Ova najbolja generacija je trasirala put za sve budue generacije muslimana. Zato je Bedr neiscrpna mudrost koja nas nadahnjuje i putokaz koji nas usmjerava. Za slobodu u našoj domovini, na svakom njezinom pedlju, neizmjerno mnogo dali su šehidi plemeniti i svi ponosni njezini branioci“, poručio je muftija.
Muftija Fazlović je također govorio o ramazani-šerifu, naglasivši da je ovo mjesec svekolikih ibadeta, predanosti Allahu, dž.š., cijelim bićem.

''Ovo je blagoslovljeno vrijeme velikih uspjeha i pobjeda koje posebno osjetimo u susretu s Bedrom, Fethom i Kadrom. Naš post i naša bogobojaznost, naše bdijenje s Kur'ani-kerimom daruju nam furkan – kriterij, viziju s kojom jasnije vidimo stvarnost i razlučujemo istinu od neistine. I Bedr je naš furkan,“ kazao je muftija.


Muftija Fazlović je u ovoj prilici istakao velike zasluge Hadis-ef. Pašalića tokom njegovog predanog i vjerodostojnog obavljanja časne misije muftije vojnog.

Muftija Pašalić je naveo da je ovo 25. iftar koji organizuje Vojno muftijstvo s domaćinima u Živinicama.

„To je 25 godina tradicije. Imali smo iftare i ranije, ali želim naglasiti da od organizacije Vojnog muftijstva imamo ovu tradiciju. U našem odrastanju smo sazreli, hvala Bogu. Možemo rahat kazati da ličimo na svoj narod, možemo slobodno kazati da smo predstavnici bošnjačkog naroda, odnosno da smo oni koji brinu o sigurnosti svih naroda, pa i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Nije to bilo lahko, nije bilo lahko odbraniti se, uspostaviti Oružane snage, ali našu snagu smo crpili najviše iz naše vjere“, kazao je muftija Pašalić te se zahvalio Muftijstvu tuzlanskom koje je sve vrijeme, 25 godina, bratski pomagalo Vojnom muftijstvu.


„U posljednjih deset godina, kako sam muftija, u muftiji Fazloviću sam imao bratski oslonac, znao sam da kad dolazim u Muftijstvo tuzlansko imam velikog prijatelja. Ovim povodom želim da se iskreno zahvalim muftiji“, kazao je on, uručivši prigodan poklon muftiji Fazloviću.

Ministar Helez je ovom prilikom ukazao na važnu ulogu pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
„Moramo uvažavati one koji su bili prije nas, ali i podržavati one koji će doći poslije nas. Hvala generalima koji su bili ranije, a i onima koji su sada. Oružane snage su najbolje integrisani dio društva u Bosni i Hercegovini, stoga, gajite ljubav, toleranciju, vi ste jedna porodica, mi smo jedna domovina“, kazao je ministar odbrane Bosne i Hercegovine.


Komandant brigadir Fahir Žilić je naglasio da je namjera domaćina bila u najlješem svjetlu predstaviti ovu lokaciju i priuštiti ugodnu iftarsku atmosferu.

„Željeli smo da se svi osjećate ugodno, da osjećate da vas je domaćin dočekao otvorenog srca. U ime svih pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine s ove lokacije i u svoje ime zahvaljujem vam na dolasku. Dugogodišnja je tradicija, i zbog toga smo sretni, da se zajednički iftar na ovoj lokaciji organizuje u noći Bedra“, kazao je komandant Žilić.

U kasarni Dubrave kod Živinica zajednički iftar tradicionalno se organizuje svakog ramazana u noći Bedra.

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 13. March 2024 18:56
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif