Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Foto: Ammar Krcić
DŽAMIJU “MASJID NUR AL ISLAM” U BRONXU GRADIT ĆE A&A GENERAL CONTRACTOR, VLASNICI H. AGO I ALAUDIN KOLJENOVIĆ
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 30. March 2024. 23:03:28
U petak, 29.marta, 19. dana Ramazan i šerifa, na poziv h. Aga Koljenovića uputih se ka Sherman aveniji u Bronxu, na placu gdje se treba položiti temeljac i početi radovi na novoj džamiji, mesdžidu, islamskom centru koji će nositi ime “Masjid Nur Al Islam”.

Nakon što smo stigli nekoliko ulica od odredišta, ka istoj adresi ulicama uputili su se stotine članova ovog dijela komune, s namjerom na džumu ali i da prisustvuju historijskom momentu, početku izgradnje Allahove kuće.


Na početku foto reportaže, s razlogom pohvalno istačemo da je projekat izgradnje “Masjid Nur Al Islam” povjeren firmi “A&A General Contractor” čiji je vlasnici su h. Ago Koljenović i njegov sin Alaudin. Ovo je pedesta džamija, islamski centar, mesdžid koji je h. Ago Koljenović u protekle dvije decenije sa svojom firmom sagradio / renovirao u američkim saveznim državama New York i New Jersey. Ujedno ovo je jedan od najvećih projekata, veliki građevinski izazov, koji će pored džamije sa munarom na vrhu, imati nekih osam spratova u kojima će se odvijati edukativne aktivnosti.
Nakon nekoliko kišovitih dana, ugrijalo zubato sunce, pažljivo smo svi slušali hutbu musafira i hatiba Mohammeda Iliasa, koji je govorio o značaju izgradnje Allahove kuće, kako je to radio Poslanik Muhammed s.a.v.s. sa njegovim ashabima.

Nakon što smo klanjali džumu, obratio se Oumaru Kenney, imam ove komune čiji članovi su porijeklom iz više država zapadne Afrike. Imam Oumaru se zahvalio prosutnim članovima Gradske uprave Bronx, medijima, kao i svima koji su prisutni.


Članovi Gradske uprave su čestitali početak radova i uručili nekoliko zahvalnica zaslužnim članovima ove zajednice, naglašavajući da prate i znaju za njihov rad i izuzetno su im zahvalni na velikom radu u ovom dijelu Bronxa.

Imam Oumaru je ispričao kako su došli do placa koji okružuje više visokih zgrada sa nekih 6-7 spratova.

Još prije nekih dvije decenije, nakon što je srušen stari objekat, primjetili su da već duže vrijeme na placu nema progresa, bilo kakve građevinske izgradnje… postali su zainteresirani jer su u tome dijelu naseljeni muslimani iz zapadne Afrike. Bili su svjesni da nije baš pristupačna cijena nekretnina, ipak, raspitivali su se da saznaju koje vlasnik. I došli su do imena vlasnika, Alen Zorovsky. Zatražili su susret sa njim, što je prihvatio. Na tome sastanku obrazložili su mu želje i namjere, te da su mlada zajednica, da im taj plac odgovara za izgradnju džamije i Islamskog centra. Zorovsky ih je uputio da sami pronađu procjenjivača nekretnina i zamole za procjenu toga placa, kada dobiju cijenu da ponovo dođu kod njega i razgovaraju.


Pronašli advokatsku kacelariju koja se bavi tim poslovima, i dali su im cijenu da je vrijednost toga zemljišta 1,5 milion dollara. Zemljište im izuzetno odgovara, ali je baš visoka cijena za jednu zajednicu u formiranju koji su tek pedestak hiljada imali na računu. Ipak, po dogovoru, opet su otišli na sastanak kod vlasnika, Alen Zorovsky, koji je židovskog svjetonazora, rođen je u Bronxu. Odmah ih je upitao da li su dobili cijenu od procjenjivača nekretnina, potvrdili su da jesu, i rekli da im je rečeno, $1,5 miliona, ali da oni nemaju toliku svotu novca. Zorovsky im je rekao, dođite za dvije godine, da će vidjeti šta može da uradi za njih.

Nakon što su istekle dvije godine opet su otišli da ispoštuju dogovor, ali svjesni da je u međuvremenu cijena nekretnina povećana, što im je Zorovsky kroz priču ukazao. Ali s namjerom da pomogne ovu zajednicu, ponudio im je tri puta nižu cijenu, $500 hiljada, oni su slijegali ramenima da im je puno, a on opet ponudi $450 hiljada. Oni šute! Zatim ponude $300 hiljada, da bi to mogli sakupiti i platiti. Zorovsky onako ljudski i džentlamenski prihvati tu cijenu!


Nakon što su se dogovorili o cijeni, Zorovsky im je rekao da ima svoj uvjet. Pitali su ga, koji? Kada budete odlučili da krenete sa radovima da ga obavezno pozovu jer mu je želja da prisustvuje toj svečanosti. Međutim, zajednica kada je kupila plac, nije bila spremna za izgradnju, i tako su promicale godine. Sada kada su odlučili da krenu sa izgradnjom, više nisu imali kontakt sa Zorovskym, jer je promijenio adresu stanovanja. Tražili su preko niza ljudi, nisu uspjeli, uputili su se na Gradsku upravu, ako neko možda ima kontakt… obećali su da će potražiti. Ostavili su njima informacije vezano za zakazani dan početka radova. Sa žaljenjem da ne mogu pronaći čovjeka koji im je puno promogao, već su se pomirili sa tim da ga ne mogu naći i ispoštovati njegovu želju. Međutim, u petak, 29. marta, pred samu džumu, Alen Zorovsky se pojavio na placu koji je praktički poklonio da se na njemu sagradi džamija i Islamski centar “Masjid Nur Al Islam”.


- Želim da znate da sam Židov, sa zadovoljstvom i čast mi je da pomognem. Riječi koje je vaš imam rekao, je upravo mir, bratstvo i da u dobru budemo zajedno, to je sve. Zato sam ovdje. Čast mi je da ste me zapamtili, zato sam došao ovdje, želim vam svako dobro i mir. Insha’Allah!, - rekao je Zorovsky, čije je obraćanje propraćeno aplauzom i tekbirima.

Imam ove zajednice Oumaru Kenney, prisutnima je posebno govorio o izvođaču radova h. Agu Koljenoviću. Istakao je prijateljstvo sa njim, naveo da je sa svojom firmom sagradio pedest džamija, a istakao im nekoliko džamija koje su već poznate.


H. Ago Koljenović je pomogao u izgradnji mnogih vakufa, počev od IZ Plav-Gusinje u NY, SAD, te u Bosni, Sandžaku, Kosovu, i gdje god je trebala financijska podrška. Ugradio je sebe i u sve džamije koje je ovdje sagradio, tako je odmah na početku izgradnje “Masjid Nur Al Islam” donirao 20 hiljada dollara pred duše svojih roditelja, sestre i brata, a $5000 pred dušu njegovog prijatelja Mustafe iz Senegala, koji je bio veliki borac za ljudska prava i aktivista u afro-američkoj komuni u New Yorku, a poznat je i ovoj zajednici.

- Izuzetna mi je čast da će moja građevinska firma raditi na izgradnji Allahove kuće, na ovom izuzetno važnom projektu džamiji i Islamskom cenru, nastojat ćemo da se sve uradi da Stvoritelj bude zadovoljan na sve nas, a vi članovi zajednice da budete ponosni, rekao je pored ostaloga Koljenović.

Prilikom startanja bagera i iskopavanja prve rupe na gradalištu, ozvaničen je početak radova na džamiji “Masjid Nur Al Islam” u Bronxu. Velika radost, proradile su emocije kod članova zajednice, kod nekih osmijeh a kod nekih i po koja suza, a svi su sa tekbirima uglas propartili početak radova izgradnje Allahove kuće u kojoj će se veličati Njegovo ime.

Insha’Allah, da bude sa hairom!

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif