Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


U RUŠILAČKOM POHODU PROTIV DRŽAVE BIH, DODIK KONSTANTNO KORISTI RATNU PROPAGANDU VELIKOSRPSKOG DRŽAVNOG PROJEKTA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. March 2024. 17:03:19
Povodom anti-deytonskog, nacionalističkog i razbojničkog nastupa predsjednika entiteta Rs Milorada Dodika na sjednicama Narodne skupštine Rs održanih 28/29. marta 2024. godine, uz osvrt na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na konferenciji održanoj 29. marta 2024. godine, prilikom kojih je izneseno niz neistina, manipulativnih i zlonamjernih konstatacija, posebno akcentirajući izjave Dodika o „islamskom bošnjačkom faktoru“ kao prijetnji stabilnosti u regionu i Evropi, negiranju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, „bošnjačkom faktoru koji je odustao od Daytonskog mirovnog sporazuma“, podjeli Bosne i Hercegovine, suspenziji ustavno-pravnog poretka u BiH, donošenjem Nacrta Izbornog zakona entiteta Rs, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu su održali press konferenciju na kojoj su govorili emeritus prof. dr. Kasim Trnka, zamjenik predsjednika VKBI, mr. sc. Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI i mr. sc. Osman Sušić, asistent na UNSA. U nastavku objavljujemo najznačajnije teze:

- Nakon neprimjerenog i drskog avanturističkog napada Milorada Dodika i režima pod njegovom kontrolom na sve vrijednosti bosanskohercegovačkog društva i države, izrečenih na sjednicama Narodne skupštine Rs-a 27/28 marta 2024. godine, obaveza je demokratske, posebno akademske, javnosti da argumentovano ukaže na ukupan koncept velikoosrpske politike i na sve njene pogubne posljedice za mir i stabilnost u zemlji, regionu, pa i šire.

U rušilačkom pohodu protiv države BiH kontinuirano koristi ratnu propagandu velikosrpskog državnog projekta, koji je proizveno i agresiju devedestih godina na sve susjedne države Srbije, a posebno na Republiku Bosnu i Hercegovinu u okviru koje je pored nezapamćenih protejrivanja, etničkog čišćenja, najstrašnijih zločina protiv čovječnosti počinjen i zločin genocida nad Bošnjacima.

U pokušaju realizacije tih ciljeva Bošnjake smatra najvećom preprekom i smetnjom. Zbog toga pokušava da, na potpuno neistininim historijskim činjenicama, protivno svim pravosnažnim presudama sudova UN, međunarodnim rezolucijama, deklaracijama i stavovima, aktualizira narativ o:

- „Bošnjačkom islamskom faktoru“ kao prijetnji miru i stabilnosti u Evropi;
- Negiranju genocida u Srebrenici i pored presuda najviših međunarodnih i domaćih sudova „roveći“ na taj način po najdubljoj rani bošnjačkog naroda;
- Namjerno svodeći Bošnjake, kao drevni evropski historijski narod na pojam „muslimana“, čime vrijeđa, omalovažava i vrijeđa jedan kulturno historijki autohtoni narod Bosne;
- Šizofrenim, anticivilazijskim i gotovo nacističkim izjavama projektuje „bošnjački geto“ na 25% teritorije države Bosne i Hercegovine;
- Optužuje Bošnjake, odnosno bosanki i bošnjački politički establišment, bez ijednog argumenta ili validne činjenice, da ruše Daytonski mirovni sporazum i da su odustali od njegove primjene.


Dakle, Dodik svjesno, namjerno i planski iznosi potpuno izokrenute činjenice i čiste laži, ali to nije projekat koji je on osmislio, već najmračniji umovi SANU-a, koji su javno, bez velikih osporavanja od demokratskih snaga, u „srpkom svetu“, javno etablirali geslo o srpskoj laži- "Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno" (D. Ćosić).

Optužujući druge za kršenje Daytonskog sporazuma, vlasti Rs-a i njihovi politički sponzori kontinuirano i sistematski krše najveći broj odredaba ovog trilateralnog međunarodnog ugovora, čiji su potpisnici Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i tadašnja SR Jugoslavija. To se može precizno utvrditi analiziranjem primjene njegovih odredaba.

1. U Srbiji i Rs-u se stalno govori da je Srbija garant Mirovnog sporazuma iako je očigledno i sasvim jasno da je Srbija jedan od potpisnika tog ugovora čime preuzima propisane obaveze i odgovornosti u njegovoj implementaciji. Iz prve rečenice Sporazuma jasno proizlazi da se radi o međudržavnom oružanom sukobu u kojem, očigledno, BiH nije napadala ni Srbiju ni Hrvatsku.

2. Srbija i Hrvatska su preuzele izričitu međunarodnu obavezu da će poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost Bosne i Hercegovine. Suprotno ovoj obavezi susjedne države se svakodnevno i u najvećoj mjeri mješaju u unutrašnje stvari BiH.

3. U prvoj rečenici prvog člana Ustava BiH je propisano da je BiH država sa međunarodnopravnim i unutrašnjepravnim kapacitetom. Garantuju se njene državne granice i članstvo u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama, kao i potpisanim međunarodnim ugovorima. Ustav garantuje međunarodni i unutrašnjepravni kontinuitet između Republike BiH i BiH.

4. Ustavom, niti bilo kojim pravnim dokumentom, entitetima se ne daje karakter državnosti. Entiteti su kreacija Ustava BiH i ne mogu postojati izvan tog okvira. Režim u Rs-u duži niz godina pokušava da entitetu pribavi karakter države. Do detalja je razrađen plan o secesiji što je direktno antidaytonsko i antiustavno djelovanje i što može dovesti samo do novih sukoba, uključujući i oružane.

5. Ustavom i Aneksom 6. Sporazuma garantuje se primjena najviših međunarodnih standarda ljudskih sloboda i prava. Umjesto toga, režim u Rs-u nastavlja sistematsko entničko čišćenje nesrpskog stanovništa koje je najvećim dijelom ostvareno tokom agresije na BiH.

6. Ustavom i Aneksom 3. Sporazuma je propisano da Parlamentarna skupština BiH donosi Izborni zakon BiH. Pokušaj donošenja „paralelnog“ izbornog zakona u RS-u je direktno antidaytonsko i antiustavno djelovanje secesionističkog režima u Rs-u.

7. Članom III. Ustava BiH preciziran je sistem raspodjele nadležnosti između države i entiteta. Osim izričito navedenih nadležnosti države, institucije BiH mogu preuzimati i nadležnosti kada je to potrebno radi očuvanja suvereniteta i teritorijalnoh integriteta BiH, kao i kada se radi o provođenju aneksa V. do VIII, a to znači kada je potrebno provoditi zaštitu ljudskih sloboda i prava kao i povratka izbjeglica. Tu je i mogućnost da entiteti sporazumno prenesu neke nadležnosti na državu. Režim RS-a namjerno ne uključuje primjenu ovih ustavnih dodatnih nadležnosti.

8. Kampanja t.zv jednostranog vraćanja nadležnosti na entitet je takođe antidaytonsko i antiustavno djelovanje koje je u funkciji secesionističke politike.

9. Predsjednik Srbije koji je očigledni sukreator i mentor antiustavne politike i prakse režima u RS-u obanjuje javnost kad tvrdi da nema odredbe u Ustavu koja bi dovela u pitanje imovinu RS-a. Ne zanimaju ga odredbe o državnom kontinuitetu, Međunarodnog sporazumu o sukcesiji bivše SFRJ, nekoliko odluka Ustavnog suda BHi i druge relevantne činjenice. Ustavni sdu BIH je definisan Ustavom pa tako sve odluke koje donosi su iz oblasti Ustavnih nadležnosti. To Vučić jako dobro zna, ali iz vlastitih očigledno zluradih interesa to ignoriše i dezavuiše domaću i međunarodnu javnost.

10. Ustavom je propisan opšti princip da će institucije javne vlasti proporcionalno odražavati nacionalnu stlrukturu stanovništva. Paritetna zastupljenost konstitutivnih naroda, ali ne i ostalih i građana, propisana je samo za Predsjedništvo BiH i Dom naroda PS BiH. U praksi se ovaj izuzetak pretvorio u pravilo. Ustavom ovo pravo ne važi za bilo koju drugu instituciju – već važi proprocionalna zastupljenost nacionalne strukture stanovništva.

11. U rušilačkom napadu na državu režimu u Rs-u posebno smetaju strane sudije u Ustavnom sudu BiH i Ured visokog predstavnika. Pošto su ove institucije dio daytonskog i ustavnog poretka nasrtaj na njih je direktno antidržavno i antidaytonsko djelovanje. Boreći se protiv t.zv stranog faktora režim u Rs-u svjesno i zlonamjerno zamjenjuje teze jer postojanje ovih institucija ima opravdanje sve dok postoji prijetnja secesionističkog i antiustavnog djelovanja a to, upravo, oni rade.

12. Režim u Rs-u se konstantno protivio svim pokušajima demokratske reintegracije društva i države. Primjer za to je ignorisanje uvođenja u praksu Aneksa IX o javnim korporacijama. Istina i drugi faktori nisu pokazivali pretjeranu spremnost za provedbu ovog aneksa.

13. U pokušajima realizacije svog secesionističkog antiustavnog projekta vlasti iz RS-a su obilato zloupotrebljavale alate koji su predviđeni za zaštitu nacionalne i entitetske ravnopravnosti da bi zaustavljali zakone i projekte od opšteg interesa. Zbog toga su, uz ostalo, teško ispunjavani i minimalni zahtjevi za napredak zemlje na euro-atlanskom putu.

Od domaćih i međunarodnih aktera očekujemo odlučnu i brzu reakciju jer Dodik i njegovi mentori iz Srbije mogu načiniti nesreću, za koju smo mislili da je iza nas, koja je bivšu Jugoslaviju zadesila devedestih godina. Demokratski i civilizirani svijet, vodeće demokratske države Evropke unije, Velika Britanija, SAD, Kanada, Japan, Turska i mnoge druge, hitno moraju dati podršku demokratsim institucijama BIH i obračunati se sa mračnim političkim liderima današnjice.

1. Od Tužilaštva Bosne i Hercegovine očekujemo da odmah formira predmet i promtno podnese krivičnu prijavu protiv Dodika radi negiranja genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice jula 1995. godine, kako je predviđeno dopunama Krivičnog zakona BiH, a na osnovu izjava na sjednici NS Rs;

2. Od Članova Predsjedništva BiH zahtjevamo da odmah intenziviraju pregovore sa NATO savezom u cilju provođenja člana 84. Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine koji je na snazi i koji je usvojen od strane PSBIH;

3. Da se putem OHR-a odmah inplementiraju odredbe o zapošljavanju nesrpskog stanovništva u institucijama entiteta RS-a;

4. Da se odmah i bez odlaganja angažiraju međunarodne snage stacionirane u BiH, raspoređivanjem na granicu sa Srbijom, kao i u entitetu Rs gdje žive bošnjački povratnici, koje će pružiti neophodnu zaštitu bošnjačkom stanovništvu. U suprotnom zahtjevamo da se pripadnici SIPA-e rasporede u povratničkim bošnjačkim mjestima u entitetu Rs;

5. Zathtjevamo od ambasadora R Turske u BIH očitovanje o izjavama Dodika u NS Rs, posebno u kontekstu predstavljanja Bošnjaka zbog svoje islamske vjere kao prijetnje sigurnosti u regionu. Očitovanje je neophodno radi činjenice da ambasador R Turske u PIC-u predstavlja zemlje islamske konferencije;

U prethodnih nekoliko mjeseci više puta smo apelovali na domaće i međunarodne predstavnike, posebno OHR, da zaustave anti-deytonsko, anti-ustavno i političko divljanje režima RS-a jer prijetnje, najave i nezakonito djelovanje Dodika i njegovih koalicionih partnera stvara opću nesigurnost po ljude i narode koji žive u BIH. Rukovodstvo Srbije apsolutno stoji uz režim Rs, kao što je bilo i devedestih godina. Geopolička i geostrašeka situacija jasno iskazuje da se i BiH nalazi u izuzetno opasnom prostoru (i politički i teritorijalno), i da je ponovo predmetom igara na koje sama svakako ne može uticati.

Bošnjački narod, kao i svi oni drugi koji BiH osjećaju svojom domovinom, ukoliko im se ne obezbijedi sigurnost biće prinuđeni organizirati sebe i sve patriotske snage radi biološkog opstanka i opstanka svoje države Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina moguća je kao država punih ljudskih prava i sloboda, svih naroda i građana na cijelom njenom prostoru, a nikako kao država u kojoj će se uspostavljati etno-nacionalna teritorijalna podjela. Postojeći politički sistem, valjda je to svima jasno, uspostvaljen je na krvi, protjerivanjima i progomima, te se rezultati ratnih zločina i genocida moraju nužno protjerati iz temelja političkog sistema Bosne i Hercegovine. To je obaveza i svih demokratskih prijateljskih država, koje nažalost nisu jasno željele ovaj princip postaviti kao prioritet u reformama, kako bi BiH bila demokratska, slobodna i suverena Država – ravnopravna članica porodice evropksih država.

VRHOstali prilozi:
» FANTASTIČNE ŽENE
Zineta Subašić | 15. May 2024 21:06
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
Ostali prilozi istog autora:
» PRIČA JEDNOG LOGORAŠA
09. May 2024 20:20
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif