Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji
NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 05. April 2024. 14:04:03
Mubarek noć Lejletul-kadr nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

Ovim povodom za Agenciju MINA govorio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić.

„Rođenje Muhammeda, a.s., dogodilo se u tamnom periodu arapskog društva koje je bilo duboko zaglibilo u negativnosti ljudske civilizacije. Poslanikov, a.s., život znatno se razlikovao od života njegovih sunarodnjaka, jer je zračio moralnošću, ljudskošću i poštenjem. Uzvišeni Bog pripremao ga je za najveličanstveniji događaj, primanje Objave Kur’ana, koja se dogodila u Noći kadra. Nakon razočarenja u okolinu, društvo općenito i sunarodnjake, Muhammed, a.s., bio je inspirisan početkom Objave Kur’ana koja se dogodila u mjesecu ramazanu u pećini Hira 610. godine po Isau, a.s“, podsjetio je muftija.

Kako je naglasio, mubarek noć Lejletul-kadr označila je preokret ljudske civilizacije, „koja se podigla iz svojih najnižih slojeva u visoke stepene gospodstva, jer je Kur’an čovjeka oplemenio i izdigao ga na više nivoe te ga na taj način odvojio od animalnog svijeta“.

„Odredio mu je mjesto Božijeg namjesnika (halife) na Zemlji. Početak Objave Kur’ana obavezao je muslimane na učenje, čitanje, istraživanje, razmišljanje i poučavanje. I ne samo to, već ih je Objava Kur'ana obavezala da promatraju i proniču kako u opći tako i vlastiti svijet. Kur'an traži od čovjeka da zadire u zakonitosti svega što je stvoreno, u zakonitosti nastanka svijeta i njegovog opstanka. To su bile prve poruke Noći kadra. Kur'an na više mjesta to potvrđuje, a donosi nam i posebno poglavlje o ovoj noći. Pored toga, u kur'anskim ajetima kada Uzvišeni Bog govori o postu i ramazanu, obavještava nas da je Objava Kur'ana počela u mjesecu ramazanu. Stoga su blagodati Noći kadra nemjerljive“, kazao je on.

Naveo je da je Lejletul-kadr naglašena u Kur'anu na dva mjesta - suri El-Kadr i suri Ed-Duhan, te da joj sunnet posvećuje posebnu pažnju.

„Muhammed, a.s., je u svojoj poslaničkoj praksi posebno ukazivao na važnost posljednje trećine mjeseca ramazana u kojem se nalazi ova mubarek noć. On nikada nije odredio koja je to noć, već je to učinio približno i preporučio sljedbenicima da je traže u neparnim noćima posljednje trećine mubarek mjeseca ramazana“, kazao je muftija.

Naglasio je da Lejletul-kadr nosi mnoge povijesne rezultate i poruke.

„Dovoljno je spomenuti kao najveći rezultat pojavu Kur'ana i njegovo objavljivanje kao posljednje Božije riječi upućene čovjeku, kojem je ostavljeno da kroz buduću povijest sebe osmišljava, potvrđuje i razmišlja o sebi kao i o svemu onome što je povezano s njim u svijetu u kojem živi i dokazuje svoje razumsko postojanje, svoju ljudskost, ponašanje, ljubav, mir, slobodu, pravdu i istinu te da se bori protiv negativnosti, nepravde, nasilja i svega onoga što nije ljudsko i što je nekorisno čovjeku i njegovoj okolini“, istaknuo je on.

U Noći kadra vjernici traže smiraj i kroz vapaje dove obraćaju se Gospodaru svjetova u nadi da će im primiti njihove molbe i ostale ibadete, dodao je muftija. Naglasio je da vjernici provode Lejletul-kadr u molitvi, razmišljanju i učenju Kur'ana, tražeći Božiju blizinu i duhovnu dubinu vjere.
„Ova noć donosi sa sobom posebnu atmosferu mira, spokoja i nadahnuća. Vjernici se okreću unutrašnjem preobražaju i traže smisao svoga života. Ova noć ih podstiče da se povežu s Uzvišenim Bogom na višem nivou i da razmišljaju o svojim postupcima, djelima i snovima“, akcentirao je muftija Porić.
Poručio je da inspiracija koju donosi ova noć nije samo privremena, već treba da nas podstakne da stalno težimo biti u Božijoj blizini.

„Noć kadra treba biti trajna inspiracija koja nas podsjeća na Gospodara svjetova i povezanost s Njim. Treba nas podsjećati da se usredotočimo na naš unutrašnji rast, ljubav prema bližnjima i traženje smisla u životu. Desetljećima Noć kadra inspiriše vjersko obrazovanje u Islamskoj zajednici, koja je odredila Lejletul-kadr kao događaj koji je posvećen mektepskom i općenito obrazovanju, u cilju promovisanja nauke kao imperativa muslimanima sve do Dana sudnjeg. Poruke Kadra su obrazovanje, mir i ljudskost. Čovjek je u prvom planu. Uvijek se o njemu vodi računa. I praksa Muhammeda, a.s., potvrđuje izuzetnu pažnju ovom Božijem biću koje je odlikovao nad ostalim svojim stvorenjima. Neka nas Lejletul-kadr inspiriše da budemo bolji ljudi i da širimo ljubav i mir oko sebe kao što je to radio poslanik Muhammed, a.s.“, zaključio je u razgovoru muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić.

VRHOstali prilozi:
» NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
MINA | 05. April 2024 14:34
» ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024 15:36
» BROJNE SU POUKE I PORUKE BITKE NA BEDRU
MINA | 26. March 2024 14:14
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif