Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Memorijalni centar žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI U GS UN HISTORIJSKA ŠANSA ZA MIR I PRAVDU
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 09. April 2024. 14:04:11
Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, pozdravljaju najavu razmatranja rezolucije o genocidu u Srebrenicu pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. S tim u vezi, u ime porodica žrtava genocida izrazili su zahvalnost nosiocima prijedloga Republici Ruandi i Saveznoj Republici Njemačkoj, javlja Anadolu.

"Njemačka, Ruanda i Bosna i Hercegovina su odnosom prema Holokaustu, genocidu nad Tutsima u Ruandi i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, pokazali da pojedinci i zajednice mogu izvući lekcije iz zločina i tragičnih događaja iz prošlosti te da u ovim zemljama postoje ljudi koji su spremni raditi na tome da svijet prepozna važnost borbe za istinu i pravdu", poručili su iz Upravnog odbora Memorijalnog centra.

S tim u vezi, Memorijalni centar poziva sve državljane i državljanke Bosne i Hercegovine, nosioce odgovornih pozicija u institucijama u zemlji i svijetu, sve prijatelje Bosne i Hercegovine, političke i vjerske lidere, pravne autoritete, aktiviste, organizacije civilnog društva i memorijale da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se u narednih mjesec dana osigurala potpuna podrška rezoluciji i njeno usvajanje.

"Za usvajanje rezolucije potrebno je osigurati 2/3 glasova od 193 države članice Ujedinjenih nacija. To znači da nam je potrebna podrška najmanje 129 država članica. U trenutnim podjelama svijeta to nije nimalo jednostavan zadatak, ali vjerujemo da će međunarodna zajednica pronaći snage da još jednom podrži pravdu i činjenice utvrđene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, da će pozvati na usvajanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici te da će ova dva elementa postati temelj obnove procesa suočavanja s prošlošću, izgradnje nove nade za dijalog i mir generacija koje dolaze, ali i prilika da se konačno okonča dnevna politiziranje, negiranje genocida i narušavanje dostojanstvenog sjećanja na žrtve genocida", napominju iz Upravnog odbora Memorijalnog centra.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica upozoravaju da je rezolucija važna zbog budućnosti te prilika za finalnu potvrdu odnosa civilizacije prema genocidu u Srebrenici.

"U vremenu nestabilnosti i stalnih prijetnji po mir, narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, rezultati glasanja u Generalnoj skupštini neće samo odrediti odnos međunarodne zajednice prema prošlosti i genocidu u Srebrenici, već će biti putokaz i za to na koga naša zemlja može računati kao partnera i saveznika u vremenima nesigurnosti i prijetnji. To će biti naši saveznici na koje ćemo moći računati u danima i godinama pred nama", zaključili su.

Memorijalni centar će uspostaviti poseban tim i fokusirati se na intenzivnu komunikaciju s međunarodnim i domaćim partnerima te će svi resursi institucije biti posvećeni zagovaranju uspješnog usvajanja Rezolucije od današnjeg dana do trenutka kada ovaj prijedlog dođe na dnevni red Generalne skupštine.

VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif